Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

5 συμβουλές ευτυχίας που θα χρειαστείς τη Νέα Χρονιά

Share

Μετά από έναν δύσκολο χρόνο, ο ερχομός της Νέας Χρονιάς φαντάζει ρόδινος και ελπιδοφόρος. Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, δες τι μπορείς να κάνεις για να την πασπαλίσεις με λίγη παραπάνω ευτυχία. 

Η ευτυχία είναι κάτι που απλώς συμβαίνει ή μήπως απαιτείται και λίγη αποφασιστικότητα από μέρους μας; Τι ρόλο παίζουμε εμείς σε αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας; Το «θέλω» ή το «μπορώ» βαρύνουν περισσότερο; Όσο και αν θεωρούμε δεδομένες κάποιες απαντήσεις ωστόσο στην πράξη τα βρίσκουμε σκούρα. Η Natalie Dattilo, PhD, ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Harvard Medical School και η οποία ειδικεύεται στην θετική ψυχολογία και στις αλλαγές συμπεριφοράς, υποστηρίζει ότι:
«Η ευτυχία δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Για να νιώσουμε καλά απαιτείται η συνήθεια όπως επίσης και ο προγραμματισμός μιας ρουτίνας προκειμένου να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να νιώθουμε καλά στο μέλλον».
Η ίδια προκειμένου να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια «ρουτίνα ευτυχίας» προτείνει 5 συμβουλές ευτυχίας που θα τις χρειαστούμε για να προετοιμαστούμε για τη Νέα Χρονιά.

Δημιούργησε μια θετική επιβεβαίωση και φρόντισε να την επαναλαμβάνεις συχνά στον εαυτό σου

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο ή ίσως αστείο, ωστόσο η Dattilo ισχυρίζεται ότι λειτουργεί. Αναλογιζόμενη τις ανάγκες και τις ανασφάλειές σου δημιούργησε μια θετική επιβεβαίωση που να σε αντιπροσωπεύει, όπως π.χ.: «Μου αξίζει να έχω περισσότερο προσωπικό χρόνο», «Βρίσκομαι στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή και κάνω το σωστό», «Αξίζω να με αγαπούν», «Πιστεύω σε εμένα και στις δυνάμεις μου». Ξέκλεψε μερικά λεπτά κάθε μέρα και επανέλαβε στον εαυτό σου αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Αξιολόγησε τις προσωπικές σου αξίες 

Το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή μιας νέας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αξιολογήσεις ποιες είναι οι αξίες σου, τι είναι σημαντικό για σένα:

  • Θέλω να γίνω γονιός; Και αν ναι, τι είδους γονιός θέλω να γίνω;
  • Τι τύπος ερωτικού συντρόφου θέλω να είμαι;
  • Ποιες θεωρώ τις πιο σημαντικές αξίες στις φιλίες μου;
  • Τι είναι πιο σημαντικό για μένα στη δουλειά μου;
  • Τι σημαίνει για μένα να δίνω σημασία και να φροντίζω τον εαυτό μου; 

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά θα μπορέσεις να θέσεις τους στόχους σου, να πάρεις αποφάσεις και να βάλεις προτεραιότητες για το πώς θα περνάς τον χρόνο σου, που θα επενδύειες την ενέργειά σου και ποιους τομείς της ζωής σου θα υποστηρίζεις περισσότερο. 

Βρες το «γιατί» πίσω από τις πράξεις σου

Όταν ήμουν μικρή ο μπαμπάς μου με πείραζε λέγοντάς μου: «Το γιατί και το διότι φάγανε τον Παναγιώτη». Όσο και αν αντιδρούσα με την συνεχή του άρνηση να μην δέχεται τίποτα ως δεδομένο αλλά να θέλει να του αιτιολογώ τα πάντα, στην πραγματικότητα μου έδινε ένα μάθημα ζωής. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε οι πράξεις ή οι αντιδράσεις μας αυτοματοποιημένες. Όλα χρειάζεται να αιτιολογούνται. Σύμφωνα με την Dattilo: «Είναι πιθανό να μην έχουμε πάντα κίνητρο για να κάνουμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε ή που θέλουμε». Όταν υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα «γιατί» των πράξεών μας του δίνουμε κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί προκειμένου να προχωρήσει. Άλλωστε το να έχουμε σκοπό στη ζωή μας μας χαρίζει μακροζωία.

Αποδέξου τη ζωή σου ως έχει, αλλά να θυμάσαι και πώς θέλεις να γίνει

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στόχους, ωστόσο το αέναο κυνήγι τους χωρίς να εστιάζουμε στο «τώρα» μπορεί να κάνει την ευτυχία άπιαστο όνειρο. Το βασικότερο είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε μακροχρόνια ευτυχία. Έχοντας αυτό σαν αφετηρία, θα μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φέρουμε τη ζωή μας προς τα εκεί που θέλουμε να πάει, χωρίς να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. 

Εκτίμησε ότι έχεις

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε μόνο με το καλό μπορούμε να γεμίσουμε τη ζωή μας. Είναι ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος για να νιώσουμε ευτυχισμένοι, χωρίς να χρειάζεται κόπος ή χρήμα μόνο λίγος χρόνος για να καταγράψουμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και ασφαλείς. «Γνωρίζουμε ότι μια πρακτική ευγνωμοσύνης συνδέεται με περισσότερα θετικά συναισθήματα, λιγότερο άγχος, βελτιωμένη λήψη προοπτικών και καλύτερη ποιότητα σχέσεων. Επιπλέον, μόνο εκτιμώντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που έχουμε ξεπεράσει μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να χειριστούμε προβλήματα και αποτυχίες στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, μας ενθαρρύνει να θέτουμε στόχους και να νιώθουμε αισιόδοξοι για τις ικανότητές μας να τους πετύχουμε», λέει η Dattilo.
Δες εδώ ποια η σημασία του να λες «Ευχαριστώ».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *