Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Πέντε βασικές βιταμίνες που είναι σημαντικές μετά τα 35

Share

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και εμείς καλούμαστε να τις καλύψουμε όσο καλύτερα μπορούμε κυρίως μέσα από τη διατροφή μας και αν αυτή δεν επαρκεί τότε να στραφούμε στα συμπληρώματα διατροφής. Ιδιαίτερα μάλιστα οι πιο κάτω βασικές βιταμίνες θεωρούνται σημαντικές για τις γυναίκες μετά τα 35.

Οι ανάγκες του γυναικείου οργανισμού στις παρακάτω πέντε βιταμίνες που είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του αυξάνονται μετά τα πρώτα -άντα. Δες ποιες είναι αυτές και γιατί συμβαίνει!

Βιταμίνη C

«Για όλα φταίνε οι ορμόνες σου»! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος πίσω από τα νεύρα και τις διακυμάνσεις της διάθεσής σου. Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία καθώς μετά τα 30 έτη το 90% των ωαρίων μας έχει ήδη φύγει. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα ωάρια και σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται. Σύμφωνα με την Σάρα Γκότφριντ, MD, γυναικολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Younger» η προγεστερόνη μας βοηθά να είμαστε ήρεμες. Προκειμένου λοιπόν να την διατηρήσουμε στα σωστά επίπεδα, υποστηρίζει, χρειάζεται να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, για παράδειγμα πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες κ.ά. Συνιστά μάλιστα 750-1000 mg την ημέρα.

Μαγνήσιο

Αν νομίζεις ότι ο οργανισμός μας το χρειάζεται μόνο για να μην παθαίνουν κράμπες οι μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, ατύχησες! Το μαγνήσιο το έχει μεγάλη ανάγκη ο γυναικείος οργανισμός καθότι απαλύνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Η Γκότφριντ ισχυρίζεται ότι είναι η έλλειψη μαγνησίου που τις μέρες πριν να μας έρθει περίοδος προκαλεί συμπτώματα όπως λαχτάρα για σοκολάτα, δυσκολία στον ύπνο, νεύρα και συναισθηματικές μεταβολές. Εκτός όμως από αυτό το μαγνήσιο συμβάλλει στην παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης ή αλλιώς ορμόνης της χαράς. 200-400 mg κάθε βράδυ πριν τον ύπνο θα σε κάνουν να κοιμάσαι σαν πουλάκι, ισχυρίζεται η Γκότφριντ.

Βιταμίνη D

Εντάξει, αυτό δεν θα σου αρέσει αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια… Η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται σημαντικά 10-15 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, δηλαδή κάπου εκεί γύρω στα 35. Και επειδή μαζί με την εμμηνόπαυση πολύ συχνά έρχεται και η οστεοπόρωση είναι πολύ σημαντικό αυτή τη 15ετία να θωρακίσουμε την υγεία των οστών μας. Ενώ λοιπόν κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο του ασβεστίου σε αυτό, οι περισσότερες παραγνωρίζουμε τη σημασία της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφησή του από τον οργανισμό. Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης καλύτερα να απευθυνθείς στο γιατρό σου προκειμένου να σε συμβουλεύσει αν τυχόν χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αλλιώς εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σολομό, σαρδέλες με το κόκαλο, γαλακτοκομικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες 1000-2000 IU βιταμίνη D την ημέρα είναι αρκετό, ωστόσο αν έχεις έλλειψη -και αυτό θα στο δείξει μια εξέταση αίματος- θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου προκειμένου να σου συστήσει μια μεγαλύτερη δόση.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και οι σαρδέλες θα μπορούσαν να σου προσφέρουν την απαραίτητη ποσότητα ω-3 που χρειάζεσαι. Επειδή όμως μου μοιάζεις και αποκλείεται να το κάνεις, θα ήθελα να μας πληροφορήσω ότι (πάλι σύμφωνα με την Γκότφριντ) θα χρειαστούμε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Ο λόγος; Ισχυρίζεται λοιπόν ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης -της ορμόνης του άγχους-, και έχει αντιφλεγμονώδη δράση η οποία είναι αιτία πολλών ασθενειών ανάμεσά τους και της κατάθλιψης. Δεδομένου δε, λέει, ότι οι γυναίκες στα 40-60 τους εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις φλεγμονές σε μικρότερη ηλικία. Τι ποσότητα χρειάζεται; 2000 mg την ημέρα.

Σελήνιο

Λοιπόν, έχουμε και λέμε… Η φύση είναι άπονη με τις γυναίκες. Σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα στο θυρεοειδή, ενώ τα ποσοστά μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουμε και ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια ή/και μετά την εγκυμοσύνη. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό φίλη μου; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology το σελήνιο συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών του θυρεοειδή. Μπορείς μάλιστα πολύ εύκολα να εξασφαλίσεις τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 55 mcg απλώς καταναλώνοντας δύο καρύδια Βραζιλίας. Απίστευτο;

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Επόμενο