Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Θαμπή και ξηρή επιδερμίδα; Πες «όχι» στην αφυδάτωση

Share

Η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι θαμπή και ξηρή, ενώ φαίνεται εύθραυστη και διψασμένη. Μάλιστα κάποιες φορές του χρόνου το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Δες πού οφείλεται και πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Αίσθηση «τραβήγματος» ή και φαγούρας στο πρόσωπο, ερεθισμοί, κοκκινίλες, είναι μερικά από τα προβλήματα της επιδερμίδας που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Πολλές διαπιστώνουν ότι η επιδερμίδα τους είναι θαμπή και τραχιά, δεν έχει ελαστικότητα, ενώ οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τα χείλη δείχνουν πιο έντονες. Τι φταίει για όλα αυτά; Η αφυδάτωση και η ξηρότητα του δέρματος, ή αλλιώς η έλλειψη ενυδάτωσης και η ανικανότητα του δέρματος να διατηρεί τη φυσική του υγρασία.

Πού οφείλεται η αφυδάτωση της επιδερμίδας;

Η αφυδάτωση της επιδερμίδας είναι αποτέλεσμα της απώλειας νερού από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος -κεράτινη στοιβάδα- καθώς και στη διαταραχή του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα η κεράτινη στοιβάδα περιέχει 10% – 20% νερό, κερατινοκύτταρα και λιπίδια, και ο ρόλος της είναι να προστατεύει το δέρμα και να εμποδίζει την απώλεια της φυσικής του υγρασίας. Όμως, τόσο εξαιτίας των εξωτερικών συνθηκών (κρύο, ήλιος, κλιματισμός, πολύ ζεστό νερό), που έχουν ως αποτέλεσμα να «κλέβουν» την υγρασία από το δέρμα μας, όσο και λόγω διαταραχής του μηχανισμού ανανέωσης των κυττάρων καθώς επίσης και της ελλιπούς ενυδάτωσης του οργανισμού και της ακατάλληλης διατροφής (δεν καταναλώνονται αρκετά φρούτα και λαχανικά) το δέρμα αφυδατώνεται.
Είναι η «νηστεία του δέρματος» (skin fasting) η λύση στα προβλήματα της επιδερμίδας;

Μήπως φταίει κάποια ασθένεια;

Συχνά επίσης το πρόβλημα της αφυδάτωσης και ξηρότητας του δέρματος οφείλεται στην αποδυνάμωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού εξαιτίας του στρες και της κούρασης που προκαλούν οι αυξημένες υποχρεώσεις μας. Μπορεί επίσης να φταίει και η χρήση επιθετικών καθαριστικών προϊόντων, ή καλλυντικών ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματός μας. Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη  φυσική γήρανση του δέρματος. Αν και η επιδερμίδα μπορεί σε γενικές γραμμές να καλύψει τις ανάγκες της, όσο μεγαλώνουμε, οι μηχανισμοί ανάπλασης και προστασίας της, λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς. Όσο πιο ώριμη είναι η επιδερμίδα τόσο πιο αδύναμη είναι να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές επιθέσεις και γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση και συνεχή τροφοδοσία.

Τι χρειάζεται να κάνουμε

Αφενός να προσφέρουμε στο δέρμα μας το νερό που του λείπει και αφετέρου να ενισχύσουμε το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας μας, ώστε να συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία. Με άλλα λόγια η επιδερμίδα μας χρειάζεται εντατική περιποίηση με καλλυντικά, όπως είναι οι οροί και οι μάσκες που διαθέτουν πιο συμπυκνωμένες και δραστικές φόρμουλες, καθώς και οι ενυδατικές κρέμες ημέρας και νύχτας. Βέβαια αν και οι ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες απαιτούν πιο εντατική φροντίδα καθώς είναι πιο ευάλωτες, εντούτοις και οι λιπαρές κινδυνεύουν από αφυδάτωση και ξηρότητα. Είναι προτιμότερο για τον καθαρισμό του προσώπου να χρησιμοποιούμε γαλάκτωμα αντί σαπούνι και να πάντα να προστατεύουμε το πρόσωπό μας από τον ήλιο με μια καλή αντηλιακή. Τέλος είναι απαραίτητο να πίνουμε καθημερινά πολλά υγρά -περίπου 2 λίτρα- και να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με άφθονα φρούτα και λαχανικά (2 μερίδες ωμά λαχανικά και 2 μερίδες φρούτου καθημερινά).
Τι σημαίνει ο όρος «φωτεινή επιδερμίδα» και πώς θα την αποκτήσεις

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα καλλυντικά

Τα καλλυντικά που συστήνονται για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της ξηρότητας του δέρματος δεν έχουν όλα την ίδια σύνθεση ούτε δρουν όλα με τον ίδιο τρόπο. Άλλα είναι πλούσια σε μαλακτικά και ενυδατικά συστατικά ώστε να αναπληρώσουν την έλλειψη νερού, άλλα -οι πολύ λιπαρές κρέμες- δημιουργούν ένα φιλμ πάνω στην επιδερμίδα  που συμβάλλει στη διατήρηση του νερού στην κεράτινη στοιβάδα, άλλα ενισχύουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας ώστε να εμποδίζει την απώλεια της φυσικής υγρασίας του δέρματος και άλλα ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας της επιδερμίδας ώστε να εξισορροπούν τα ελλείμματα.

Πώς να επιλέξουμε τα σωστά καλλυντικά

Η επιλογή του καλλυντικού που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της ξηρότητας του δέρματος, είναι πάντα ανάλογη με την ένταση του προβλήματος. Σε περιπτώσεις που απλώς νιώθουμε μια αίσθηση «τραβήγματος» μετά τον καθαρισμό του προσώπου, και η οποία εξαφανίζεται αμέσως μετά την εφαρμογή της κρέμας, η χρήση μια ενυδατικής κρέμας σε συνδυασμό με την κρέμα ημέρας ή την κρέμα νύχτας που χρησιμοποιούμε είναι αρκετή.

Δοκίμασε ένα σέρουμ

Στη περίπτωση όμως της θαμπής επιδερμίδας, των ερεθισμών, της απολέπισης ή των έντονων ρυτίδων, χρειάζονται πιο ενισχυμένα και δραστικά καλλυντικά, όπως οι καλλυντικοί οροί, τους οποίους εφαρμόζουμε ημέρα και νύχτα πριν από τις κρέμες μας και η περιποίηση δυο φορές την εβδομάδα με μια ενυδατική και αναζωογονητική μάσκα προσώπου.

Εξαιρετική βοήθεια μπορεί να προσφέρουν και τα έλαια

Επίσης βάλσαμο για την ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα  είναι και τα ειδικά λάδια, τα οποία απλώνουμε συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόνα τους ή κάτω από την κρέμα νύχτας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και το πρωί, σε συνδυασμό με την κρέμα ημέρας. Για ακόμα πιο βαθιά ενυδάτωση υπάρχουν ειδικές αισθητικές θεραπείες που προσφέρουν τα ινστιτούτα αισθητικής. Εάν το πρόβλημα δεν υποχωρεί, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο, γιατί  σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων.
Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου όταν έχεις άγχος

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *