Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Τα μαλλιά αλλάζουν με την ηλικία-Πώς θα τα φροντίσεις

Share

Δεν αλλάζει μόνο το δέρμα μας καθώς μεγαλώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά μας γι’ αυτό και χρειάζεται εξτρά προστασία για να τα διατηρήσουμε άψογα.

Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν μένει ίδιο στο πέρασμα του χρόνου, ούτε καν τα μαλλιά μας. Αν λοιπόν παρατηρείς αλλαγές καθώς μεγαλώνεις, δεν είναι η ιδέα σου! Πράγματι τα μαλλιά μας υπόκεινται και αυτά σε φθορές τόσο εξαιτίας του χρόνου, όσο και εξαιτίας του περιβάλλοντος.
Ξηρά από τη θερμότητα μαλλιά; Κάνε θεραπεία με φυτικά έλαια

Τι αλλαγές θα παρατηρήσεις στα μαλλιά σου

Βαραίνουν και χάνουν τη λάμψη τους

Καθώς περνούν τα χρόνια το στέλεχος της τρίχας φαίνεται πιο φθαρμένο εξαιτίας καλλυντικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Στα φθαρμένα μαλλιά οι δομικές βλάβες στις ίνες της τρίχας ανυψώνουν τα λέπια, κάνοντάς την πορώδη και αποκαλύπτοντας τον φλοιό. Η τριχόπτωση είναι η φθορά του στελέχους της τρίχας από τη ρίζα μέχρι τις άκρες λόγω καλλυντικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σε φθαρμένα μαλλιά, η δομική βλάβη στην ίνα της τρίχας αναγκάζει την επιδερμίδα να ανυψωθεί και να γίνει πορώδης, εκθέτοντας τον φλοιό σε περαιτέρω ζημιά. Εκτός από τις τεχνικές εργασίες (στάιλινγκ, βαφή, ανταύγειες, ισιωτικές, περμανάντ κ.ά.) υπάρχουν και κάποιοι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ευθύνονται. Τέτοιοι είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, η υγρασία, ο άνεμος, η μόλυνση. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τη φυσική μείωση της πυκνότητας των μαλλιών που σχετίζεται με τη γήρανση. Επίσης καθώς μεγαλώνουμε τα μαλλιά μας γίνονται λιγότερο ανθεκτικά στα χημικά που απαιτούνται για τις διάφορες τεχνικές εργασίες και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο και τη φθορά. 

Γίνονται πιο λεπτά

Στους περισσότερους ανθρώπους μειώνεται η διάμετρος της τρίχας καθώς μεγαλώνουν και τα μαλλιά τους γίνονται πιο λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αδύναμα και άτονα, ενώ σπάνε πιο εύκολα. Σύμφωνα με έρευνα αυτό συμβαίνει σε διαφορετικές ηλικίες στην κάθε φυλή. Στη λευκή φυλή η διάμετρος των μαλλιών αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 40 και μετά αρχίζει να μειώνεται. Στις Γιαπωνέζες αυτό συμβαίνει μετά τα 40, στους Κορεάτες (γυναίκες και άντρες) μετά τα 50, ενώ για τα άφρο μαλλιά δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές μελέτες. 

Μειώνεται η πυκνότητα 

Κάθε μέρα χάνουμε 50-100 τρίχες και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε κάποια τριχοθυλάκια δεν παράγουν πια καινούριες τρίχες με αποτέλεσμα τα μαλλιά μας να γίνονται λιγότερο πυκνά. Η πυκνότητα των μαλλιών μας φτάνει στο υψηλότερο σημείο της στην ηλικία των 35, και μετά αρχίζει να μειώνεται. 

Πώς μπορείς να προστατέψεις τα μαλλιά σου

 • Απέφυγε την έκθεσή σου στην ηλιακή ακτινοβολία χρησιμοποιώντας πάντα καπέλα και μαντήλια.
 • Να λούζεις τα μαλλιά σου χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας, απαλά σαμπουάν.
 • Να χρησιμοποιείς πάντα μαλακτική κρέμα ή μάσκα στις άκρες για να μετριάσεις τις φθορές, να ενυδατώσεις την τρίχα και να προστατέψεις τα μαλλιά από την επικίνδυνη UV ακτινοβολία.
  Γκρίζα μαλλιά: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις 
 • Μείωσε στο μίνιμουμ τις διάφορες τεχνικές εργασίες καθώς και το συχνό στάιλινγκ. 
 • Τα λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται λιγότερο συχνό λούσιμο γιατί καθώς μεγαλώνουμε τα μαλλιά μας (ακόμα και τα λιπαρά) γίνονται πιο ξηρά. 
 • Φρόντισε το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής. Υπάρχουν ειδικές λοσιόν και μάσκες που τρέφουν και προστατεύουν την περιοχή αυτή, προκειμένου να διατηρηθεί υγιής. 
 • Μην καπνίζεις! Το κάπνισμα θεωρείται ότι συμβάλλει στη γήρανση και στο άσπρισμα των μαλλιών.
  Οι λόγοι που τα μαλλιά γκριζάρουν και τι μπορείς να κάνεις

Εάν έχεις κατσαρά και άφρο μαλλιά κάνε επιπλέον και τα εξής:

 • Μην λούζεις τα μαλλιά σου συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. 
 • Να κάνεις μάσκες με ζεστό λάδι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα. Θα χαρίσεις δύναμη και ελαστικότητα στα μαλλιά.
 • Πάντα να χρησιμοποιείς θερμοπροστατευτικά προϊόντα πριν το στάιλινγκ.
  Πώς θα χαρίσεις ελαστικότητα στα σγουρά και σπαστά μαλλιά
 • Απέφυγε τις ισιωτικές ή αν τις θεωρείς απαραίτητες περιόρισέ το σε κάθε 2-3 μήνες. 
 • Μην ισιώνεις συχνά τα μαλλιά σου με πρέσα. Για λιγότερη φθορά να χρησιμοποιείς κάποια κεραμική και μην το κάνεις συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.
  Σγουρά, ατίθασα μαλλιά: Πώς θα τα πειθαρχήσεις

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *