Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Σωματοφύλακας SPF: Αγάπα τον ήλιο αλλά με προφυλάξεις!

Share

Καλοκαίρι! Η ζέστη χτυπάει κόκκινο, η ραστώνη μας κυριεύει, ενώ το σώμα μας αναζητά τη δροσιά της θάλασσας και τη θαλπωρή του ήλιου. Πόσα λίγα χρειαζόμαστε το καλοκαίρι για να γίνουμε ευτυχισμένοι! Ένα μαγιό, μια φέτα καρπούζι και φυσικά… το SPF του αντηλιακού μας! Τον πιο σημαντικό μας σύμμαχο απέναντι στον ήλιο. 

Όλοι χρειαζόμαστε έναν σωματοφύλακα! Κορίτσια και αγόρια ασχέτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής τάξης. Κάποιον να μας προσέχει, να μας φροντίζει, να μας κρατάει συντροφιά με τις ώρες. Κάποιον σαν το… SPF του αντηλιακού μας που μπορεί να γίνει η ασπίδα προστασίας μας ενάντια στις φλογερές ακτίνες του ήλιου. Γιατί καλός ο ήλιος αλλά χρειάζονται προφυλάξεις!

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει ένα αντηλιακό

Τα αντηλιακά είναι προϊόντα που χάρη στη σύνθεσή τους προφυλάσσουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UVA και UVB). Η UVB είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ η UVA για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος. Κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας, λοσιόν, τζελ ή λαδιού ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε το προιόν που μας ταιριάζει περισσότερο, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόδοσή τους. Κάποια αντηλιακά διαθέτουν χημικά φίλτρα τα οποία δρουν απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, κάποια άλλα έχουν φυσικά φίλτρα τα οποία την αντανακλούν, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που χρησιμοποιούν συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων. Η αποτελεσματικότητα τόσο των χημικών όσο και των φυσικών φίλτρων είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος που ενεργούν. Επειδή όμως κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες καλό είναι να δοκιμάζουν το αντηλιακό τους σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν το απλώσουν σε όλο το σώμα. 

Τι είναι ο δείκτης προστασίας

Ο Δείκτης Προστασίας (SPF) που αναγράφεται στις συσκευασίες των αντηλιακών δείχνει το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο προτού γίνουν ορατά τα σημάδια από την έκθεσή του. Σε ένα απλό παράδειγμα: Αν χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό με SPF 15, το δέρμα μας αποκτά 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία απ’ ότι θα είχε δίχως τη χρήση αυτού. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα προστατεύσουμε το δέρμα μας καλό είναι όταν ξεκινάμε την έκθεσή μας στον ήλιο να επιλέγουμε κάποιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο SPF και σταδιακά να τον μειώνουμε. Φυσικά κατά τις ώρες 11-4 το μεσημέρι όπου οι ακτίνες του ήλιου είναι σχεδόν κάθετες στο έδαφος αποφεύγουμε εντελώς την έκθεσή μας στον ήλιο ακόμα και με αντηλιακό. Έχει σημασία το αντηλιακό να είναι ευρέος φάσματος δηλαδή να προφυλάσσει όχι μόνο από τη UVΒ αλλά και από τη UVA ηλιακή ακτινοβολία. 

Βρες το κατάλληλο αντηλιακό για σένα

Όλοι -ενήλικες και παιδιά άνω των 6 μηνών- πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά κατά την έκθεσή τους στον ήλιο, ακόμα και αν πρόκειται να κάνουν έναν απλό περίπατο. Ακόμα και μέσα στην πόλη φροντίζουμε να βάζουμε αντηλιακό όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στα χείλη, στο λαιμό, στα αυτιά, στο ντεκολτέ και σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (π.χ. πόδια, χέρια, φαλάκρα στους άντρες κ.ά.). Αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια ή φωτοευαίσθητο δέρμα ή αν έχεις κάνει πρόσφατα τατουάζ θα πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο Δείκτη Προστασίας (SPF 50+). Αλλά και οι σκούρες και μελαχρινές επιδερμίδες -παρά τη λανθασμένη αντίληψη, ότι αφού μαυρίζουν δεν έχουν ανάγκη αντηλιακής προστασίας- θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας (SPF 20-30 κατά τα πρώτα μπάνια). Στις λιπαρές και με τάσεις ακμής επιδερμίδες ιδανικό είναι ένα ελαφρύ αντηλιακό με oil-free σύνθεση, ενώ στις ξηρές κάποιο σε μορφή κρέμας, έλαιου ή λοσιόν. Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή υποφέρεις από αλλεργίες προτίμησε κάποιο αντηλιακό με ελαφριά αντιαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα. 

Μάθε να χρησιμοποιείς σωστά το αντηλιακό σου

Η επάλειψη με το αντηλιακό -ακόμα και αν αναγράφει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό- θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστηματα -ιδανικά ανά 4 ώρες και κάθε δύο ώρες όταν είμαστε ιδρωμένοι ή κάνουμε θαλάσσια σπορ και κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή σκουπιζόμαστε. Μεγάλη σημασία έχει και η ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιείται. Θα πρέπει να είναι περίπου 2 mg/cm² ή για να μιλήσουμε με ποσότητες ½ κουταλάκι του γλυκού για πρόσωπο και λαιμό και την ποσότητα περίπου που αντιστοιχεί σε ένα σφηνάκι για το υπόλοιπο σώμα (για μια μεσαίου ύψους και βάρους γυναίκα). Το αντηλιακό θα πρέπει να απλώνεται 15-30 λεπτά πριν την έκθεσή στον ήλιο, καλύτερα δηλαδή πριν φύγεις από το σπίτι για την παραλία και όχι αφού  φτάσεις εκεί. Έτσι θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να δράσει το προϊόν. Αντηλιακά που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, γιατί το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί η σύστασή τους και ο δείκτης προστασίας τους δεν θα αντιστοιχεί στον αναγραφόμενο στη συσκευασία. Επίσης, τα αντηλιακά αλλοιώνονται όταν εκτίθενται συνεχώς σε ακραίες συνθήκες όπως π.χ. ξεχασμένα στο αυτοκίνητο. Η σωστή τους συντήρηση -όταν δεν είμαστε στην παραλία- επιβάλλει να φυλάσσονται σε σχετικά δροσερό και σκοτεινό μέρος. Για αποτελεσματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία εκτός από το αντηλιακό, χρειάζεται να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο ακόμα και μέσα στην πόλη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν τα δικά τους αντηλιακά -που είναι κατάλληλα για το δικό τους δέρμα και ιδιαίτερες ανάγκες- και να μη χρησιμοποιούν αυτά των ενηλίκων. 

Τα αγαπημένα μου αντηλιακά!

Φυσικά έχω και εγώ τις προτιμήσεις μου! Αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας, που τα έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω ότι τηρούν τις υποσχέσεις τους ενώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την αποτελεσματικότητα τους. Δες ποια είναι αυτά…

Frezyderm, Sun Screen Velvet Second Skin SPF 50 για πρόσωπο και σώμα.

Καινοτόμα αντηλιακά που προστατεύεουν από υπεριώδη, ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Έχουν έχουν άριστη εφαρμογή και αφήνουν μια μοναδική, μη λιπαρή αίσθηση χάρη στην τεχνολογία Second Skin Technology που δημιουργεί ένα μανδύα και λειτουργεί σαν αόρατο «δεύτερο δέρμα» για υψηλή προστασία και βελούδινη ματ υφή και στους μικροπρισματικούς κρυστάλλους που απαλύνουν άμεσα τις ρυτίδες.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ SPF 50

Αν είσαι τύπος αθλητικός, που σου αρέσουν οι ρακέτες, το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ θα το λατρέψεις! Με μη λιπαρή, ελαφριά υφή, μένει σταθερό στη θέση του για ώρες χαρίζοντάς σου όλη την προστασία που χρειάζεσαι και δέρμα… βελούδο! Εμπλουτισμένο με αλόη, ηλίανθο, βούτυρο karitè και βιταμίνες Ε & Β5, βελτιώνει τη φυσική άμυνα της επιδερμίδας ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες (ήλιος/ ξηρότητα), ενώ παράλληλα διατηρεί την ενυδάτωση και ελαστικότητά της. Το κίτρο, φυσική πηγή σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, τονώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ APIVITA SUNCARE ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ SPF 50

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καταναλωτών με ευαίσθητο δέρμα η Apivita παρουσιάζει τη νέα αντηλιακή κρέμα προσώπου για ευαίσθητες επιδερμίδες με 3D PRO-ALGAE® & χαμομήλι. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα αποτελεσματικά από τις βλαβερές επιπτώσεις του ηλίου, ενώ ταυτόχρονα καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα. Είναι μια μινιμαλιστική φόρμουλα με τον βέλτιστο συνδυασμό φίλτρων και συστατικών, χωρίς άρωμα ειδικά σχεδιασμένη για να συναντά τις ανάγκες της ευαίσθητης επιδερμίδας. 

POLYSIANES HUILE SECHE SPF 15

Αγαπημένο ξηρό έλαιο που χαρίζει τροπικό μαύρισμα. Το φοράω πάντα αφού έχω ήδη ξεκινήσει να μαυρίζω. Περιέχει πολύτιμο θρεπτικό έλαιο Monoi από την Ταϊτή. Χαρίζει προστασία από τον ήλιο, εντατική θρέψη, και έχει υπέροχο μαγικό άρωμα.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *