Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Πώς θα απαλλαγείς από τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Share

Μπορεί να τις χαρακτηρίζουμε χαϊδευτικά «ρυτίδες της χαράς» ωστόσο καμιά χαρά δεν νιώθουμε για τις ρυτίδες μας που εμφανίζονται κάτω και γύρω από τα μάτια μας. Τι τις προκαλεί και πώς μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε;

Οι χαρές, οι λύπες μας, τα ξενύχτια, τα ποτά και οι καταχρήσεις μας καθρεφτίζονται στο πρόσωπό μας ιδιαίτερα στην περιοχή κάτω και γύρω από τα μάτια μας. Το δέρμα μας βλέπεις σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα λεπτό και εύθραυστο, και γι’ αυτό πιο επιρρεπές στα σημάδια της γήρανσης. 

Ποια είδη ρυτίδων διακρίνουμε

Δεν είναι όλες οι ρυτίδες το ίδιο. Κάποιες είναι μόνιμες, άλλες προσωρινές. Κάποιες αποτέλεσμα της γήρανσης ενώ άλλες των καταχρήσεων ή του άστατου τρόπου ζωής. 

Δυναμικές ρυτίδες

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου προκαλούν τις λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες. Γνωστές επίσης και ως ρυτίδες έκφρασης επειδή εμφανίζονται όταν κάνουμε εκφράσεις με το πρόσωπό μας, ωστόσο μετά το δέρμα επανέρχεται και οι ρυτίδες εξαφανίζονται. Είναι για παράδειγμα αυτές που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια μας όταν χαμογελάμε, γνωστές και ως «πόδι της χήνας». Συνήθως επίσης δημιουργούνται στο μεσόφρυο (δηλαδή την περιοχή μεταξύ των φρυδιών) καθώς και στο μέτωπο. 

Στατικές ρυτίδες

Πρόκειται για μόνιμες ρυτίδες οι οποίες εγκαθίστανται καθώς η επιδερμίδα αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει και παύει να έχει την ικανότητα να εξαφανίζει τις ρυτίδες που σχηματίζονται από τις εκφράσεις που κάνουμε. Έτσι φαίνονται ακόμα και όταν το πρόσωπό μας είναι σε φάση ηρεμίας. 

Επίσης οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια μιλούν για έναν ακόμα τύπο ρυτίδων ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Η εμφάνισή τους οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανση), στρες, ρύπανση, διατροφή, φροντίδα δέρματος, μπορεί όμως να οφείλεται και σε ενδογενείς παράγοντες όπως είναι η γενετική μας προδιάθεση, η κληρονομικότητα, οι ελεύθερες ρίζες. 

Θεραπείες στο σπίτι

Στο πέρασμα του χρόνου έχουν δοκιμαστεί διάφορες τεχνικές και υλικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια: μάσκα με φέτες αγγουριού, πολτό μπανάνας κ.ά. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν ότι η μέθοδοι αυτοί έχουν αποτέλεσμα. Αυτό που επιβεβαιωμένα γνωρίζουμε είναι ότι οι πολυφαινόλες (χημικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φυτά και έχουν έντονες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις) μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων. Θα τις βρεις στο πράσινο τσάι και στο ρόδι. Επίσης και η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων ειδικά αυτών που έχουν προκληθεί από φωτογήρανση. 

Κοσμετολογία

Ο χαρακτηρισμός «αντιρυτιδική» υπάρχει σε κάθε κρέμα ματιών ή προσώπου που απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 30 ωστόσο οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην εμπιστευόμαστε εντυπωσιακούς χαρακτηρισμούς όπως π.χ. εξαφανίζει ή κάνει αόρατες τις ρυτίδες. Ωστόσο θα υπάρχει βελτίωση. Σύμφωνα με την American Society for Dermatologic Surgery μια σωστή αντιρυτιδική κρέμα θα πρέπει να έχει ενυδατικά χαρακτηριστικά ώστε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια, να προορίζεται ειδικά για την περιοχή γύρω από τα μάτια, να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός μας, να μην την συνδυάζουμε ταυτόχρονα και με άλλα παρόμοια καλλυντικά, και τέλος να είναι υποαλλεργική. Συνήθως οι κρέμες για τα μάτια περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη, αντιοξειδωτικά, έλαιο αργκάν, άλφα υδροξύ-οξέα (AHA, οξέα που προέρχονται από κάποια φρούτα, γάλα, ζάχαρη). Πολύ σημαντικό εδώ είναι να τονίσουμε την καθημερινή προστασία της περιοχής γύρω από τα μάτια με αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας ακόμα και τον χειμώνα. 

Θεραπείες στο ιατρείο

Υπάρχουν πολλές αντιρυτιδικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να γίνουν στο ιατρείο του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού. Φυσικά είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που κάνουμε μόνες μας στο σπίτι αλλά… κοστίζουν!

Botox

Η λέξη Botox είναι η σύντμηση των λέξεων botulinum toxin ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη. Πρόκειται δηλαδή για μια τοξίνη, ένα δηλητήριο, που έχει την ιδιότητα να παραλύει προσωρινά τους μύες ώστε να μην συσπώνται. Oι ήδη υπάρχουσες βαθιές ρυτίδες μένουν ως έχουν, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Τα αποτελέσματα διαρκούν 3-4 μήνες. Σύμφωνα με την κλινική Mayo στις επιπλοκές του Botox περιλαμβάνονται: ελαφρά βλεφαρόπτωση, πόνος, πρήξιμο ή μελανιά εκεί που έγινε η ένεση, πονοκέφαλος ή συμπτώματα κρυολογήματος, ασύμμετρο χαμόγελο, οφθαλμική ξηρότητα, ασυμμετρία φρυδιών, σπάνια αλλεργική αντίδραση και πρήξιμο των άνω βλεφάρων. Επίσης υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο οποίο το Botox δεν έχει καμιά απολύτως δράση. (Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Botox εδώ).

Fillers

Πρόκειται για ενέσιμες θεραπείες κυρίως με υαλουρονικό οξύ (ένα υλικό που βρίσκεται φυσικά μέσα στο σώμα μας, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στο δέρμα). Με αυτό γεμίζονται οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, διορθώνονται οι μαύροι κύκλοι και αντιμετωπίζεται συντηρητικά η χαλάρωση της περιοχής. Υπάρχει πιθανότητα 30% περίπου να δημιουργηθούν μώλωπες κατά την έγχυση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έγχυση σε αγγείο γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή ενός καλού και πεπειραμένου γιατρού καθότι η περιοχή γύρω από τα μάτια θεωρείται αρκετά δύσκολη. 

Πώς θα προλάβεις τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Οι ρυτίδες μπορεί να είναι αναπόφευκτες γιατί έρχονται μαζί με το πέρασμα του χρόνου και τη γήρανση αυτό όμως δεν είναι λόγος να σταματήσεις να χαμογελάς ή να γελάς. Είναι όμως λόγος να προσέχεις και να φροντίζεις περισσότερο την περιοχή γύρω από τα μάτια σου. 

  • Να φοράς καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να μην βγαίνεις από το σπίτι χωρίς γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς που φιλτράρουν την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.
  • Να μην εκτίθεσαι στον ήλιο και να μην κάνεις ηλιοθεραπεία. 
  • Να χρησιμοποιείς καθημερινά ενυδατική κρέμα ενώ μετά την ηλικία των 30 μια πιο ενισχυμένη και με αντιρυτιδικές ιδιότητες. 
  • Να μην καπνίζεις ή αν καπνίζεις να το κόψεις.
  • Να μην πίνεις αλκοόλ παρά σπάνια. 
  • Να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή που να βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ωμούς ξηρούς καρπούς, τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, το ψάρι και να πίνεις άφθονο φρέσκο νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Να αποφεύγεις την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τα γλυκά, τη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι (και ότι παράγεται από αυτό), τα τηγανητά. 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *