Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Οι λόγοι που τα μαλλιά γκριζάρουν και τι μπορείς να κάνεις

Share

Κάποιων τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν από τα 20, κάποιων πάλι μετά τα 50. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί αυτές οι… ανισότητες; Ποιοι οι λόγοι που τα μαλλιά γκριζάρουν πρόωρα και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Να γιατί τα μαλλιά μας γκριζάρουν

Η μελατονίνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μέικ απ των μαλλιών μας αφού αυτή είναι που τους προσδίδει το χρώμα τους. Όσο λιγότερη μελατονίνη έχουμε τόσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι. Όπως καταλαβαίνεις τα γκρίζα μαλλιά έχουν ελάχιστη και τα λευκά καθόλου! Καθώς μεγαλώνουμε θεωρείται φυσιολογικό να έχουμε λιγότερη μελατονίνη στα μαλλιά. Συγκεκριμένα οι πιθανότητες να γκριζάρουν αυξάνονται 20% κάθε δεκαετία μετά τα 30. Εάν πάλι έχεις δει τον αριθμό των γκρίζων να αυξάνεται ήδη από τη δεκαετία των 20, τότε θα πρέπει να αναζητήσεις τους λόγους μάλλον στην κληρονομικότητα. 

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε το χρώμα των μαλλιών μας όταν αιτία είναι η κληρονομικότητα ή η ηλικία; 

Η απάντηση είναι σύντομη και περιεκτική: Δεν μπορούμε! Μιλάμε φυσικά να το επαναφέρουμε με φυσικό τρόπο, όχι να τα βάψουμε. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με αυτό, ωστόσο είναι απλώς μύθοι. Αν ο οργανισμός μας δεν παράγει περισσότερη μελανίνη εξαιτίας κληρονομικότητας ή ηλικίας τότε τίποτα δεν μπορεί να τον αναγκάσει να το κάνει.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται τα γκρίζα μαλλιά;

Εάν έχουμε γκριζάρει πρόωρα εξαιτίας διατροφικών, ψυχολογικών ή λόγων υγείας ίσως και να μπορέσουμε να αναστρέψουμε μέχρι ένα σημείο την κατάσταση. Ίσως μάλιστα ένας γιατρός να μπορέσει να μας βοηθήσει.

Α. Διατροφικές ελλείψεις.

Εάν από τη διατροφή σου απουσιάζουν κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι πολύ πιθανό να έχεις δει τα μαλλιά σου να γκριζάρουν επικίνδυνα. Ποια είναι αυτά; Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Βιταμίνη Β12. Αν είσαι φυτοφάγος ή δεν τρως κρέας υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβαίνει αυτό. 
  • Σίδηρος. 
  • Χαλκός. 
  • Φυλλικό οξύ.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σε βοηθήσουν και μετά από μερικές εβδομάδες λήψης να δεις τα μαλλιά σου να βγαίνουν ξανά στο φυσικό σου χρώμα.

Β. Θέματα υγείας

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που συνδέονται με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδή, η αλωπεκία και η λεύκη. Μεγάλ ρόλο παίζουν επίσης και οι ορμονικές διαταραχές. Θεωρητικά, θέτοντας τις ασθένειες υπό έλεγχο μπορούμε να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να πάρουν με τον καιρό ξανά το φυσικό τους χρώμα. 

Μπορούμε να επιβραδύνουμε το γκριζάρισμα των μαλλιών;

Δεν μπορεί να δοθεί μια σαφής απάντηση σε αυτό. Εάν το γκριζάρισμα των μαλλιών μας δεν οφείλεται σε κάποια διατροφική έλλειψη ή πάθηση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά εκτός ίσως από το να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής. 

  • Φρόντισε να θέσεις το άγχος σου υπό έλεγχο. Ο ψυχολογικός παράγοντας έχει βρεθεί ότι επιβαρύνει πολύ την κατάσταση των μαλλιών μας, ιδιαίτερα μάλιστα το άγχος. Έχει βρεθεί ότι οι ορμόνες του άγχους μπορούν να διακόψουν την παραγωγή μελανίνης από τις ρίζες των μαλλιών. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το στρες.
  • Κόψε το κάπνισμα.
  • Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Μείωσε την έκθεσή σου στα χημικά και στην περιβαλλοντική μόλυνση.
  • Προστάτεψε τα μαλλιά σου από την έκθεση στον ήλιο φορώντας καπέλο και μαντήλια.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *