Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Κυτταρίτιδα: Αλήθειες και μύθοι-Δες πώς θα απαλλαγείς

Share

Ας διαλύσουμε τους μύθους και ας ετοιμαστούμε για μια… καυτή, καλοκαιρινή εμφάνιση.

Αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης των γυναικών σε όλο τον κόσμο ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Η κυτταρίτιδα ή «όψη φλοιού πορτοκαλιού» όπως αλλιώς λέγεται θεωρείται από όλες μας ο εχθρός μιας ωραίας και σέξι εμφάνισης. Όμως για να κατατροπώσεις τον εχθρό χρειάζεται πρώτα να τον γνωρίσεις! Τσέκαρε λοιπόν τι από όλα όσα ξέρεις είναι αλήθεια, τι μύθος και τι μπορεί να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά…

Η κυτταρίτιδα αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες

ΜΥΘΟΣ Αν και βασικά η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού (γύρω στο 90% των γυναικών παραπονιούνται ότι έχουν «όψη φλοιού πορτοκαλιού») εντούτοις υπολογίζεται ότι ένα 10% των αντρών αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Απλώς δεν το μεγαλοποιούν!

Οι τοξίνες είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας

ΜΥΘΟΣ Δεν είναι τόσο απλό. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες εξαιτίας της διαφορετικής (από τους άντρες) κατανομής του λιπώδη ιστού κάτω από το δέρμα. Ο λιπώδης ιστός χωρίζεται από τον ινώδη συνδετικό ιστό σε μικρά «διαμερισματάκια» που περιέχουν λιποκύτταρα και ονομάζονται λοβοί. Στις γυναίκες λοιπόν οι λοβοί έχουν σχήμα κυψέλης και μεγάλο μέγεθος με αποτέλεσμα οποιαδήποτε πάχυνση των λιποκυττάρων να οδηγεί σε ανομοιόμορφη μεταβολή της επιφάνειας του δέρματος. Επειδή τα υπερμεγέθη λιποκύτταρα αποθηκεύουν πιο πολλά λίπη, νερό και τοξίνες δυσχεραίνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, προκαλείται δυσλειτουργία με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Είναι κληρονομική

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ Πράγματι αν η μητέρα σου είχε κυτταρίτιδα έχεις αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσεις και εσύ, ωστόσο ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι πολύ μικρός. Παράγοντες όπως το στρες, η διατροφή, η φροντίδα του σώματος έχουν εξίσου μεγάλη σημασία. Με άλλα λόγια, μπορεί κληρονομικά να έχεις προδιάθεση για να κάνεις κυτταρίτιδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα εφόσον φροντίσεις τον τρόπο ζωής σου.

Αφορά μόνο τις παχουλές

ΜΥΘΟΣ Δυστυχώς η κυτταρίτιδα αφορά όλες μας ασχέτως βάρους ή φυσικής κατάστασης. Ακόμη και αθλήτριες και μοντέλα παραπονιούνται για κυτταρίτιδα στο σώμα τους. Η ηλικία, η φωτογήρανση, η κατακράτηση υγρών, η μη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους επιβαρύνουν το δέρμα και κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή της.

Η εμφάνισή της χειροτερεύει με τα χρόνια

ΑΛΗΘΕΙΑ Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καθώς μεγαλώνουμε το γυναικείο σώμα παράγει όλο και λιγότερα οιστρογόνα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος να μην διεξάγεται το ίδιο καλά, η παραγωγή κολλαγόνου να μειώνεται και ο συνεκτικός ιστός του δέρματος να φθείρεται.

Αντιμετωπίζεται με τη λιποαναρρόφηση

ΜΥΘΟΣ Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης τοπικού πάχους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος σε λεπτά ή κανονικού βάρους άτομα. Δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος ούτε αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Στην περιοχή που γίνεται λιποαναρρόφηση μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση της κυτταρίτιδας, ωστόσο δεν παρέχονται εγγυήσεις ούτε μπορούμε να μιλάμε για θεαματικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται από τον οργανισμό.

Η σωστή διατροφή βοηθά στην αντιμετώπισή της

ΑΛΗΘΕΙΑ Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή βασισμένη κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι, γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά και στην κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, στη μείωση του βάρους και στην αποσυμφόρηση των ιστών με αποτέλεσμα τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Στο εμπόριο θα βρείτε εξαιρετικά αποτελεσματικά ειδικά συμπληρώματα διατροφής που σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, άσκηση και μασάζ με καλλυντικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στη μάχη μας κατά της κυτταρίτιδας.

Η τακτική άσκηση βελτιώνει την εμφάνισή της

ΑΛΗΘΕΙΑ Αν και δεν μπορεί να τη θεραπεύσει, ωστόσο μπορεί να την κάνει να είναι πολύ λιγότερο ορατή. Καθώς οι ιστοί γίνονται πιο σφιχτοί και οι μυς διαγράφονται καλύτερα, το δέρμα φαίνεται και αυτό πιο σφιχτό κάνοντας την κυτταρίτιδα… αόρατη ή σχεδόν αόρατη! Εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η γιόγκα και η γυμναστική με βάρη ή αντιστάσεις που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν τους μυς ειδικά στην περιοχή των γλουτών και των μηρών.

Το κάπνισμα επιδεινώνει την εμφάνισή της

ΑΛΗΘΕΙΑ Σύμφωνα με τις έρευνες το κάπνισμα επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και στις αρτηρίες με αποτέλεσμα την καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος, τη φθορά του συνδετικού ιστού και την έντονη εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Το μασάζ μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα

ΑΛΗΘΕΙΑ Το καθημερινό μασάζ και εφαρμογή των ειδικών αντικυτταριτιδικών καλλυντικών προϊόντων μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα «αόρατη» και για διάστημα αρκετών μηνών. Κάνε απολέπιση στις πάσχουσες περιοχές 3-4 φορές την εβδομάδα, ώστε να διευκολύνεις την απορρόφηση των προϊόντων, και απλώσε τα με ανοδικές κυκλικές κινήσεις. Θα πρέπει να νιώθεις πίεση όχι όμως και πόνο. Με ένα σφουγγάρι από λούφα τρίψε ελαφρά τις περιοχές που έχουν κυτταρίτιδα ώστε να βελτιώσεις την μικροκυκλοφορία του αίματος.
Tip! Εύκολος και ανέξοδος τρόπος μασάζ είναι αυτός με τον αφρώδη κύλινδρο (foam roller). Τοποθέτησέ τον κάτω από την περιοχή που έχει πρόβλημα και χρησιμοποιώντας το βάρος σου κύλησε αργά το σώμα σου μπρος και πίσω. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλά βίντεο που θα σε κατευθύνουν.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *