Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Γιόγκα για όμορφη επιδερμίδα: Αυτές είναι οι καλύτερες στάσεις

Share

Πιο λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα με γιόγκα; Ναι, μην απορείς! Οι πιο κάτω στάσεις (άσανας) μπορούν να σε βοηθήσουν να το επιτύχεις και έχω επιχειρήματα γι’ αυτό! 

Οι έρευνες το έχουν αποδείξει… Η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας, να κοιμόμαστε πιο ήρεμα το βράδυ, να γίνουμε πιο ευλύγιστοι, να δυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα, να καταπραΰνουμε τις φλεγμονές, να είμαστε και να νιώθουμε στα καλύτερά μας. Και -επειδή το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας-, όσο καλύτερα είμαστε ψυχικά και σωματικά, τόσο καλύτερα φαινόμαστε.
Χαλάρωσε την ένταση σε ώμους και αυχένα με γιόγκα

7 στάσεις για πιο όμορφη, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα 

Οι φλεγμονές στο σώμα μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται ξηρό και ερεθισμένο, να προκαλέσουν κοκκινίλες και φαγούρα. Παλιότερη έρευνα συνέκρινε τις ορμόνες της φλεγμονής ατόμων που εξασκούσαν χρόνια την γιόγκα με άλλων που μόλις είχαν ξεκινήσει μαθήματα. Βρήκαν ότι οι αρχάριοι είχαν 36% υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών ορμονών στο σώμα τους σε σχέση με τους έμπειρους. Και το στρες είναι ο κατεξοχήν παράγοντας της θαμπής, κουρασμένης και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. Όλα τα είδη και οι στάσεις της γιόγκα μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα εντούτοις οι πιο κάτω άσανας έχουν σίγουρα αποτελέσματα.
Εύκολες ασκήσεις για να αποφύγεις τη δυσκαμψία (photos)

Δίπλωση (Uttanasana / Forward Bend) 

Αυτή η τόσο απλή στάση μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης σε όλο το σώμα και στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος (και κατά συνέπεια του οξυγόνου) στο πρόσωπό μας.

Πώς θα την κάνεις:

 • Στάσου με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ισχίων σου και ενώ σκύβεις προς τα εμπρός εξέπνευσε αργά.
 • Άφησε το κεφάλι και τα χέρια σου να κρέμονται και κράτα απαλά τις γάμπες σου.
 • Μείνε στη στάση για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια σήκω αργά εισπνέοντας.
 • Εάν δυσκολεύεσαι να κρατήσεις τεντωμένα τα πόδια σου λύγισέ τα και σταθεροποίησε τα χέρια σου κρατώντας μια καρέκλα ή χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια της γιόγκα. Η κυκλοφορία του αίματος θα αυξηθεί στιγμιαία χαρίζοντάς σου μια γρήγορη αλλά… ισχυρή λάμψη. 

Στροφές / Ardha Matsyendrasana (Half Lord of the Fishes Pose με τεντωμένο πόδι)

Όλες οι στροφές στη γιόγκα (twists) είναι εξαιρετικές γιατί βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αποβολή των τοξινών, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνουν τις εντάσεις από το στήθος διευκολύνοντας την αναπνοή, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και καθαρίζουν τις σκέψεις. Και αυτό συμβαίνει, επειδή οι στροφές τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα πεπτικά όργανα και τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά) τα οποία βοηθούν τον οργανισμό σου να αποβάλλει καλύτερα τις τοξίνες που συσσωρεύονται. Συχνά οι τοξίνες εμφανίζονται ως φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ορατή στο πρόσωπό σου.

Πώς θα την κάνεις:

 • Κάθισε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σου.
 • Λύγισε το δεξί σου γόνατο τοποθέτησε το μπροστά στον δεξί σου γλουτό.
 • Κράτα το αριστερό πόδι τεντωμένο μπροστά σου. Οι μύες να είναι ενεργοποιημένοι.
 • Κάνε στροφή του σώματος προς το λυγισμένο πόδι και με το αριστερό σου χέρι κράτα το δεξί σου γόνατο. Τέντωσε τα δάχτυλα του δεξιού σου χεριού και ακούμπησέ τα στο πάτωμα πίσω σου και φέρε το αριστερό σου χέρι γύρω από την εξωτερική μεριά του δεξιού σου γόνατος.
 • Κράτησε την στροφή για 3-5 αναπνοές, εξέπνευσε και επανέλαβε από την άλλη.

Ανάστροφες στάσεις (όπως Δελφίνι ή Κάτω Σκύλος)

Οι ανάστροφες στάσεις στη γιόγκα -αυτές δηλαδή που το κεφάλι βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την καρδιά- θεωρούνται στάσεις αντιγήρανσης. Και αυτό γιατί αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο μεταφέροντας έτσι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και στον εγκέφαλο. 

Δελφίνι (dolphin pose / Ardha pincha mayurasana)

Η άσανα Δελφίνι μοιάζει με τον Σκύλο που Κοιτάζει Κάτω, αλλά η στήριξη γίνεται στους πήχεις.

Πώς θα την κάνεις:

 • Γονάτισε και έλα στα τέσσερα.
 • Εκπνέοντας αργά λύγισε τα χέρια σου και ακούμπησε τους πήχεις στο πάτωμα.
 • Τέντωσε τα πόδια σου και σήκωσε τα γόνατά σου από το πάτωμα ώστε το σώμα σου να σχηματίσει το σχήμα V. Τέντωσε τα γόνατά σου, δεν πειράζει αν οι φτέρνες σου δεν αγγίζουν το έδαφος.
 • Μείνε στη στάση για 5 αργές αναπνοές (περίπου 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό). 

Κάτω Σκύλος ή Σκύλος που Κοιτάζει Κάτω (Downward-Facing Dog / Adho Mukha Svanasana)

Πώς θα την κάνεις:

 • Γονάτισε και έλα στα τέσσερα. Άνοιξε καλά τα δάχτυλα των χεριών σου.
 • Τέντωσε τα πόδια σου, σήκωσε τα γόνατά σου από το πάτωμα και σπρώξε τη λεκάνη σου προς το ταβάνι ώστε το σώμα σου να σχηματίσει το σχήμα V.
 • Τέντωσε τα γόνατά σου δεν πειράζει αν οι φτέρνες σου δεν αγγίζουν το έδαφος.
 • Μείνε στη στάση για 5 αργές αναπνοές (περίπου 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό. 

Στάση Γάτα-Αγελάδα (Cat-Cow asana / Chakravakasana) 

Η στάση Γάτα-Αγελάδα κρύβει πολλά οφέλη για το σώμα εκτός από το να αυξάνει την ευλυγισία του λαιμού, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης. Τονώνει τον γαστρεντερικό σωλήνα και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ανακουφίζει από το στρες από τις κράμπες της περιόδου, τεντώνει τους μύες των γοφών, της κοιλιάς, του στήθους και των πνευμόνων.

Πώς θα την κάνεις:

 • Από τη θέση τραπεζάκι με εισπνοή ερχόμαστε στη θέση της αγελάδας: Ρίχνουμε την κοιλιά προς το πάτωμα, σηκώνουμε το πηγούνι και το στήθος προς τα επάνω και κοιτάζουμε το ταβάνι. Μένουμε σε αυτή την στάση για 2-3 αναπνοές. 
 • Εκπνέοντας ερχόμαστε στη θέση της γάτας: Τραβάμε καμπουριάζοντας το κεφάλι, τον θώρακα, τις ωμοπλάτες και την κοιλιά προς τα μέσα. Το βλέμμα μας στρέφεται προς το πάτωμα. Μένουμε εδώ για για 2-3 αναπνοές. 
 • Εισπνέουμε, επανερχόμαστε στη θέση της αγελάδας και επαναλαμβάνουμε την ακολουθία 3–5 φορές. 

Στάση του παιδιού (Child’s Pose / Balasana) 

Η Balasana είναι μια στάση κατεξοχήν ξεκούρασης και χαλάρωσης. Επανορθωτικές στάσεις όπως αυτή βοηθούν στην ανακούφιση από τις δυσάρεστες φλεγμονές που προκύπτουν από το άγχος και το στρες. Οι μύες χαλαρώνουν, το πρόσωπο φαίνεται πιο λείο και σφριγηλό.

Πώς θα την κάνεις:

 • Έλα σε θέση τραπεζάκι. Οι καρποί να βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τα ισχία.
 • Κάθησε πίσω στις φτέρνες σου επιμηκύνοντας τη σπονδυλική σου στήλη και έχοντας τα χέρια σου τεντωμένα μπροστά ή φέρνοντάς τα προς τα πίσω δίπλα στη λεκάνη σου. Μέτωπο στο πάτωμα.
 • Μείνε σε αυτή την στάση για 1-3 λεπτά. Χαλάρωσε τους ώμους και τον αυχένα σου, και επικεντρώσου στην αναπνοή σου. 

Κόμπρα (Bhujangasana / Cobra pose) 

Από τις πιο δημοφιλείς στάσεις της γιόγκα, η Κόμπρα, ανοίγει και διατείνει την περιοχή του λαιμού, κάτι που βοηθά στην τόνωση των μυών του λαιμού και στην αντιμετώπιση του διπλοσάγωνου. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, στην αποβολή των τοξίνων από το σώμα και στην αναζωογόνηση του δέρματος.
Απλές στάσεις γιόγκα για ίσια πλάτη και σωστή στάση σώματος

Πώς θα την κάνεις:

 • Ξάπλωσε μπρούμυτα στο πάτωμα και φέρε τις παλάμες σου κάτω από τους ώμους σου και τους αγκώνες κοντά στο σώμα.
 • Καθώς εισπνέεις ανασήκωσε το στήθος σου από το πάτωμα, ρόλαρε τις ωμοπλάτες προς τα πίσω και κάτω. Σήκωσε τελευταίο το κεφάλι σου. Οι μύες των ποδιών είναι ενεργοποιημένοι παίζοντας ενεργό ρόλο για την ανόρθωση του στήθους. Τράβηξε την κοιλιά σου προς τα μέσα και πάνω (σαν να θέλεις να κολλήσεις τον αφαλό σου στη σπονδυλική σου στήλη).
 • Μείνε σε αυτήν τη στάση για 2-3 αναπνοές. Επέστρεψε στην αρχική στάση, χαλάρωσε και επανέλαβε για 2-3 φορές. 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *