Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Face ice bath: Το νέο τρεντ που χαρίζει καλύτερη επιδερμίδα αλλά και ψυχολογία

Share

Μία νέα τάση έχει κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα: Το μπάνιο προσώπου με παγάκια (face ice bath)! Σύμφωνα με τους/τις ειδικούς ομορφιάς και ευεξίας αυτό είναι το μυστικό όχι απλώς για πιο ομοιόμορφη και νεανική επιδερμίδα, αλλά και για να «δαμάσουμε» το στρες, να νιώσουμε άμεσα πιο ενεργητικοί και λιγότερο θλιμμένοι, ή ακόμη να αντιμετωπίσουμε τον πονοκέφαλο μετά από μεθύσι. Τι ισχύει όμως;

Το νέο talk of the town για όσους ασχολούνται με την ομορφιά και ευεξία είναι το μπάνιο προσώπου με παγάκια (face ice bath). Ισχυρίζονται όχι χαρίζει γρήγορο αποτέλεσμα λίφτινγκ, και λαμπερή και χωρίς ατέλειες επιδερμίδα. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι νέο! Γνωστό εδώ και δεκαετίες ως «παγοθεραπεία» αποτελούσε μυστικό των ηθοποιών που με αυτόν τον τρόπο φρέσκαραν την επιδερμίδα τους πριν από ένα πολύ πρωινό γύρισμα. Σήμερα ωστόσο έχει πάρει άλλες διαστάσεις καθώς όσοι το έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται ότι προσφέρει και ένα απίστευτο ψυχολογικό boost, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του άγχους ενώ επίσης μας βοηθά να συνέλθουμε πιο γρήγορα μετά από μια νύχτα που ήπιαμε παραπάνω. 

Πώς θα το κάνεις

Όπως μας έδειξε και η Μπέλα Χαντίντ στο Instagram πριν από λίγο καιρό το να κάνεις μπάνιο προσώπου με παγάκια (face ice bath) είναι σχετικά εύκολο. 

  • Απομακρύνεις τα μαλλιά σου από το πρόσωπό σου. 
  • Γεμίζεις ένα μπολ με παγάκια και προσθέτεις νερό. 
  • Βυθίζεις το πρόσωπό σου στο μπολ και προσπαθείς να το κρατήσεις μέσα για 5-15 δευτερόλεπτα. (Μην σου φαίνεται εύκολο! Καθόλου δεν είναι, ειδικά στην αρχή).
  • Επαναλαμβάνεις το πολύ για 4-5 φορές. 

Αρχικά θα παρατηρήσεις το δέρμα σου να κοκκινίζει και να φαίνεται ερεθισμένο. Μην ανησυχείς, σιγά σιγά η κοκκινίλα θα υποχωρήσει ενώ θα φαίνεται πιο σφιχτό και με λιγότερες ατέλειες. 

Τι αποτελέσματα να περιμένεις μετά το face ice bath…

…στην επιδερμίδα σου

Το παγωμένο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα οι κοκκινίλες, το πρήξιμο και οι φλεγμονές της επιδερμίδας να μειώνονται. Αν και δεν θεωρείται κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, ωστόσο το μπάνιο προσώπου με παγάκια (face ice bath) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας που συνοδεύει τα σπυράκια. 

…μετά από μεθύσι 

Τα συμπτώματα του hangover τείνουν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, δίψα, πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Το μπάνιο προσώπου με παγάκια θα μπορούσε να ανακουφίσει προσωρινά κάποια από αυτά τα συμπτώματα επειδή η βύθιση μας στο κρύο νερό ενεργοποιεί το «αντανακλαστικό του δύτη», λένε οι ειδικοί. Το αντανακλαστικό αυτό επιβραδύνει τον καρδιακό μας ρυθμό, καταστέλλει την αναπνοή μας και απομακρύνει το αίμα από τους μυς μας. Αν έχεις πηδήξει απότομα σε κρύα θάλασσα θα έχεις παρατηρήσει την άμεση αλλαγή στην αναπνοή σου. Αυτό διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επικοινωνεί με το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ίσως έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί κάποιοι ανακουφίζονται από το αίσθημα της ναυτίας με το face ice bath.

…ως ψυχολογικό boost 

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η βύθιση ολόκληρου του σώματος σε κρύο νερό χαρίζει ενέργεια και φτιάχνει τη διάθεση, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Η βύθιση στο κρύο νερό αναγκάζει τον οργανισμό να απελευθερώσει νοραδρεναλίνη και βήτα ενδορφίνη, δύο ορμόνες «καλής διάθεσης». Αυτό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, και έτσι επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα που έχουν άλλες τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι πρακτικές βαθιάς αναπνοής. Ωστόσο δεν ξέρουμε σίγουρα αν αυτό ισχύει για βύθιση σε παγωμένο νερό μόνο του προσώπου. 

Πότε να αποφύγεις να κάνεις το μπάνιο προσώπου με παγάκια

Σε γενικές γραμμές ένας υγιής ενήλικας δεν διατρέχει κίνδυνο εάν δοκιμάσει να κάνει το νέο αυτό τρεντ. Ωστόσο δεν αποκλείεται το σοκ του παγωμένου νερού να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές στο νευρικό σύστημα που σε κάποιους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρρυθμία. Επομένως εάν πάσχεις από καρδιαγγειακή ή άλλη πάθηση του νευρικού συστήματος, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν το δοκιμάσεις. Όμως ούτε για την επιδερμίδα μας είναι πολύ καλό όταν γίνεται συχνά καθότι η έκθεση σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επιζήμια. Ιδιαίτερη δε προσοχή χρειάζεται εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή πάσχεις από ροδόχρου ακμή γιατί το παγωμένο νερό μπορεί να την ερεθίσει ακόμα περισσότερο.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *