Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Δες πώς θα ενυδατώσεις και θα φροντίσεις το δέρμα σου το χειμώνα

Share

Δέρμα θαμπό και ξηρό που συχνά το νιώθεις να σε«τραβά», ενώ οι λεπτές γραμμές ιδίως στο μέτωπο και γύρω από τα χείλη και τα μάτια δείχνουν περισσότερες και πιο έντονες. Το δέρμα σου χρειάζεται ενυδάτωση ιδιαίτερα το χειμώνα.

Καθαρισμός, τόνωση, ενυδάτωση! Αυτό είναι το τρίπτυχο κάθε γυναίκας που σέβεται την επιδερμίδα της και επιθυμεί να διατηρήσει τη νεανικότητα του προσώπου της όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς ακόμα και οι πιο επιμελείς από εμάς έχουμε διαπιστώσει πώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Υπάρχουν κάποιες περίοδοι του χρόνου όπου το δέρμα μας φαίνεται να επιθυμεί κάτι παραπάνω, να υποφέρει και να «διψά» -κυριολεκτικά- για περιποίηση, και σίγουρα το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι μια από αυτές.

Η επιλογή μας για πιο απαλό δέρμα

Τα ενυδατικά καλλυντικά προϊόντα μπορούν να «ξεδιψάσουν» την ξηρή επιδερμίδα, να προστατεύσουν την ευαίσθητη, να διορθώσουν την υφή και τον τόνο του δέρματος. Επιλέγουμε κάποιο το οποίο να ανταποκρίνεται στον τύπο του δέρματός μας, λαμβάνοντας υπόψη μας την ηλικία μας -με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται όλο και λιγότερο λιπαρή- καθώς και άλλα τυχόν δερματολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε όπως π.χ. ακμή. Επίκεντρο της περιποίησης της επιδερμίδας μας πρέπει να είναι η διατήρηση της ισορροπίας και αυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας καλλυντικά που σέβονται τον τύπο της. Διακρίνουμε λοιπόν 5 τύπους επιδερμίδας ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Κανονική

Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν τόσο σμήγμα όσο χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί το δέρμα επαρκώς ενυδατωμένο και λαμπερό.
Τι έχει ανάγκη: Ένα ενυδατικό προϊόν ελαφρύ και καθόλου λιπαρό, το οποίο θα σέβεται τις ανάγκες τις επιδερμίδας και θα τη βοηθά να διατηρήσει την υγρασία της και να ανταπεξέλθει στις καιρικές συνθήκες.

Ξηρή

Το δέρμα χάνει την υγρασία του πιο γρήγορα από την ικανότητά του να την αναπληρώνει. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται «στρεσαρισμένο», να μην μπορεί να προστατευτεί από τις εξωτερικές συνθήκες (κρύο, ζέστη κ.ά.), να είναι θαμπό με πολλές λεπτές γραμμές, να ερεθίζεται και να κοκκινίζει εύκολα. Μπορεί να οφείλεται σε λόγους κληρονομικούς, ορμονικούς ή και στην ηλικία (όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ξηρή γίνεται η επιδερμίδα).
Τι έχει ανάγκη: Κάποιο ενυδατικό προϊόν με πιο λιπαρή υφή που θα ενυδατώσει την επιφάνεια του δέρματος ενώ θα το βοηθήσει να «κλειδώσει» την υγρασία στο εσωτερικό του.

Λιπαρή

Οφείλεται σε υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, παράγουν δηλαδή πολύ περισσότερο σμήγμα από αυτό που χρειάζεται. Αυτή η υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων και σε χρόνια αφυδάτωση της επιδερμίδας, η οποία με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη υγρασίας. Το τελευταίο είναι κάτι που το παρατηρούμε συχνά στις λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής, οι οποίες χρειάζονται πρόσθετη ενυδάτωση εξαιτίας της χρήσης αντιακνεϊκών προϊόντων τα οποία ξηραίνουν την επιδερμίδα.
Τι έχει ανάγκη: Ένα ελαφρύ, αναζωογονητικό ενυδατικό προϊόν χωρίς έλαια που θα προσφέρει στο δέρμα την πολύτιμη υγρασία που έχει ανάγκη χωρίς όμως να φράζει τους πόρους.

Ευαίσθητη

Αντιδρά εύκολα με κοκκίνισμα, κνίδωση, φλεγμονή ακόμη και στις πιο μικρές μεταβολές του περιβάλλοντος. Μπορεί να οφείλεται σε λόγους κληρονομικούς, ψυχολογικών μεταπτώσεων, διατροφικών ελλείψεων, τραυματισμού του δέρματος κ.ά.
Τι έχει ανάγκη: Ένα αποδεδειγμένα μη αλλεργιογόνο, ήπιο ενυδατικό προϊόν που να καταπραΰνει και να θρέφει την αντιδραστική επιδερμίδα.

Μεικτή

Λιπαρή στην περιοχή «Τ» του προσώπου (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) και ξηρή στο υπόλοιπο.
Τι έχει ανάγκη: Ένα ήπιο ενυδατικό προϊόν που να μπορεί να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες του προσώπου ταυτόχρονα. Σε σπάνιες περιπτώσεις αν π.χ. η λιπαρή περιοχή έχει έντονη λιπαρότητα και εμφανίζει και ακμή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα προϊόντα στη λιπαρή περιοχή και άλλα στην ξηρή.

Ισορροπία & ενυδάτωση

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι ανάγκες ενυδάτωσης του δέρματός μας δεν είναι σταθερές αλλά αλλάζουν τόσο εξαιτίας των καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, όσο και για λόγους υγείας, ηλικίας, ορμονών (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), ασθένειας. Για να επιτύχεις το καλύτερο θα πρέπει να ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες:

  • Μη φοβάσαι τα πειράματα Δεν είναι εύκολο να βρεις το ενυδατικό προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σου. Κάποιο μπορεί να είναι πολύ βαρύ για σένα ή ελαφρύ για τις ανάγκες σου ή να σου προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό δε σημαίνει πώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι καλό, αλλά ότι δεν είναι το κατάλληλο για εσένα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να δοκιμάσεις αρκετά πριν καταλήξεις σε κάποιο.
  • Προστατεύσου από τον ήλιο Ο ήλιος γερνά και αφυδατώνει το δέρμα. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο ενυδατικό προϊόν με δείκτη προστασίας.
  • Το πιο ακριβό δεν σημαίνει απαραίτητα και πιο καλό Στην αγορά μπορείτε να βρεις πολλά και αξιόπιστα προϊόντα που κάνουν εξαιρετική δουλειά.
  • Να ενυδατώνεις πάντα την επιδερμίδα σου αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους Οι πόροι έχουν ανοίξει από τους υδρατμούς και είναι πιο εύκολο για τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας να «παγιδεύσουν» την υγρασία.
  • Οι καιρικές συνθήκες θα πρέπει να σε αφορούν. Το πολύ κρύο ή ζέστη, ο ήλιος και ο αέρας ξηραίνουν την επιδερμίδα. Ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της μέρας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές.
  • Μην ξεχνάς τους… «προδότες». Ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ αποκαλύπτουν πολλά για την ηλικία σου γι’ αυτό και πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας φροντίδας που τυγχάνει το πρόσωπό σου.
  • Τον τελευταίο λόγο έχει ο γιατρός. Αν το δέρμα σου δεν φαίνεται να βελτιώνεται παρόλο που το περιποιείσαι με συνέπεια ή αντιδρά στα καλλυντικά απευθύνσου σε δερματολόγο. Αυτός θα μπορέσει να εκτιμήσει την κατάστασή σας και να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
  • Η διατροφή σου είναι σημαντική. Το δέρμα μας δεν παύει να είναι ένα όργανο του σώματός μας. Έχει λοιπόν ανάγκη σωστής θρέψης και εκ των έσω ενυδάτωσης ώστε να είναι υγιές. Φρόντισε να πίνεις καθημερινά 1½-2 λίτρα σε μορφή νερού και υγρών, και να καταναλώνεις άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *