Διατήρησε τα ρούχα σου σαν καινούρια χωρίς κόπο
Share
Το σωστό καθάρισμα και φροντίδα των ρούχων χαρίζει πολλά χρόνια στην γκαρνταρόμπα μας και μεγάλη οικονομία στην τσέπη μας!
Πόσο αγαπάς τα ρούχα σου; Προσωπικά τα λατρεύω και με πόνο ψυχής αποχωρίζομαι κάποιο όταν πια δεν μπορεί να φορεθεί άλλο. Έχω ρούχα δικά μου από την δεκαετία του ’80 και ’90, κάποια πολύ ιδιαίτερα κομμάτια της δεκαετίας του ’50 και ’60 από τη γιαγιά και τις θείες μου, που τώρα πια είναι vintage και τα φοράω ακόμη. Η αγάπη που έχω στα ρούχα είναι γνωστή και γι’ αυτό πάντα ήθελαν να μου χαρίζουν τα πιο ακριβά κομμάτια τους αφενός γιατί τα φόραγα, αφετέρου γιατί τα προσέχω! Τα έχω καλοδιατηρημένα με χρώματα ζωντανά και υφές σαν καινούριες λες και τα απέκτησα μόλις χτες. Τι να κάνω; Τα αγαπώ και θεωρώ ότι τους αξίζει το καλύτερο. Σου προτείνω λοιπόν μερικούς τρόπους ώστε να μπορέσεις και εσύ να διατηρήσεις τα αγαπημένα σου κομμάτια σε εξαιρετική κατάσταση για πολλά πολλά χρόνια. Είναι καρατσεκαρισμένοι!
Κρέμασέ τα! Τους αξίζει!
Mην αφήνεις τα ρούχα σου στοιβαγμένα σε μια καρέκλα. Με αυτό τον τρόπο τσαλακώνονται, παίρνουν μυρωδιές και χρειάζονται συχνότερα πλύσιμο και σιδέρωμα, πράγμα που τα ταλαιπωρεί και τα παλιώνει. Για να μη χάσουν τη φόρμα τους τα διπλώνεις ή τα κρεμάς πάντα κουμπωμένα και με το φερμουάρ κλειστό. Η φροντίδα των ρούχων μπορεί να είναι κουραστική, αλλά αξίζει τον κόπο!
Απέφυγε το συχνό πλύσιμο
Ένα ρούχο μπορεί να φορεθεί και δεύτερη ίσως και τρίτη φορά αρκεί να το αερίσεις για μερικές ώρες. Εάν είναι τσαλακωμένο το περνάς με τον ατμοκαθαριστή (steamer) ρούχων που θα ελαττώσει τις ζάρες και θα αποκαταστήσει τις ίνες του υφάσματος κάνοντάς το απαλό και μαλακό, λες και μόλις βγήκε από το καθαριστήριο. Ο ατμοκαθαριστής θα πρέπει να βγάζει ζεστό αέρα με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν νερολεκέδες.
Λεκές; Δράσε γρήγορα!
Ο λεκές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα προκειμένου να μη γίνει μόνιμος. Εάν δώσεις το ρούχο για στεγνό καθάρισμα φρόντισε να επισημάνεις τον λεκέ στον ειδικό και να τον ενημερώσεις από τι προκλήθηκε. Εάν το καθαρίσεις μόνη σου, τότε προμηθεύσου με απορρυπαντικά τοπικής δράσης και ανάλογα με το είδος του λεκέ (π.χ. λάδι, μέικ απ, χυμός φρούτων, γράσο κ.ά.).
Μη ντρέπεσαι, ρώτα!
Ενημερώσου για τις μεθόδους καθαρισμού που χρησιμοποιεί το καθαριστήριο σου, εάν αλλάζει τακτικά τα φίλτρα, εάν χρησιμοποιεί ειδικά απορρυπαντικά ώστε να μη γαριάζουν τα λευκά και να μην χάνουν το χρώμα τους τα σκούρα. Επειδή συχνά στο στεγνό καθάρισμα χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σκληρά καθαριστικά είναι σημαντικό να αερίζεις το ρούχο για τουλάχιστον 1-2 ώρες σε καθαρό αέρα πριν το βάλεις στη ντουλάπα σου.
Καλό το σιδέρωμα, αλλά…
…με τον καιρό τα ρούχα αποκτούν μια γυαλάδα που τα κάνει να φαίνονται παλιά και χρησιμοποιημένα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κακού σιδερώματος και υψηλής για το συγκεκριμένο ύφασμα θερμοκρασίας. Επομένως συμβουλεύσου τις οδηγίες πλυσίματος στο εσωτερικό του ρούχου και καλύτερα να το σιδερώνεις από την ανάποδη.
Στεγνωτήριο; Πες όχι!
Τα περισσότερα ρούχα δεν αγαπούν το στεγνωτήριο, κάποια δε, το μισούν όπως και εγώ. Τις περισσότερες φορές απλώνω τα ανθεκτικά υφάσματα να στεγνώσουν στον ήλιο και στον καθαρό αέρα. Τα πιο ευαίσθητα και τα χρωματιστά τα απλώνω σε εξωτερικό χώρο νύχτα και τα μαζεύω πριν τα δει ο ήλιος, ενώ κάποια ιδιαίτερα κομμάτια όπως π.χ. πουκάμισα, αέρινα φορέματα, μεταξωτά κ.ά. τα κρεμάω προσεκτικά σε κρεμάστρες ώστε να μην τσαλακωθούν και τα κρεμάω να στεγνώσουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου σιδέρωμα.