Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Δες ποιος είναι ο τύπος των μαλλιών σου και πώς θα τα περιποιηθείς

Share

Τα μαλλιά δεν διακρίνονται μόνο σε ίσια, σπαστά και σγουρά. Υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες κατηγορίες και καθεμία χρειάζεται ξεχωριστή περιποίηση. Μάθε λοιπόν ποιος είναι ο τύπος των δικών σου μαλλιών σου και περιποιήσου τα ανάλογα. 

Αυτό που εννοούμε λέγοντας «τύπος μαλλιών» είναι το σχήμα που έχουν τα μαλλιά μας, αν δηλαδή είναι ίσια, σπαστά, σγουρά ή κατσαρά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που βγαίνουν τα μαλλιά από τους θύλακες της τρίχας (τα λεγόμενα τριχοθυλάκια) και τα οποία είναι υπεύθυνα να τροφοδοτήσουν τις τρίχες με θρεπτικά συστατικά. Το σχήμα που έχουν τα τριχοθυλάκια και η γωνία που σχηματίζουν σε σχέση με το μονοπάτι εξόδου της τρίχας, θα της δώσει και το ανάλογο σχήμα. Αν είναι ευθύ τότε η τρίχα μεγαλώνει σε ίσια γραμμή και έχουμε ίσια μαλλιά, ενώ αν δεν είναι ή αν ο θύλακας έχει μεγάλη κλίση τότε (επειδή η τρίχα ακολουθεί αυτό το γωνιώδες μονοπάτι για να βγει) αποκτά μεγάλες στροφές και βγαίνει σγουρή. Φυσικά η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο για τον τύπο των μαλλιών που έχουμε.

Ο τύπος μαλλιών δίνεται ανάλογα με τον τρόπο που βγαίνει η τρίχα από τα τριχοθυλάκια παίρνει και το σχήμα της, αν θα είναι δηλαδή ίσια, σπαστή ή σγουρή.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι τύποι των μαλλιών

Παλιότερα αναγνωρίζαμε μόνο 3-4 κατηγορίες μαλλιών: ίσια, σπαστά, σγουρά, πολύ σγουρά (κατσαρά ή άφρο ή νέγρικα τα ονομάζαμε). Ωστόσο τώρα πια οι κομμωτές διακρίνουν περισσότερες κατηγορίες. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι οι παραπάνω κατηγορίες διακρίνονται σε 3 υποκατηγορίες η καθεμία. Δεν είναι απαραίτητο (ειδικά τα σγουρά και πολύ σγουρά μαλλιά) να ανήκουν μόνο σε μία υποκατηγορία. Μπορεί οι τρίχες να είναι συνδυασμός δύο (για παράδειγμα να είναι μίξη από 3c και 4a). Δες τον πίνακα:

Τύπος μαλλιών  Σχήμα
Τύπος 1ος: Ίσια μαλλιά
 • 1a Πολύ ίσια και λεπτά
 • 1b Ίσια με πολύ ελαφρούς κυματισμούς
 • 1c Πολύ ίσια με χοντρή τρίχα
Τύπος 2ος: Σπαστά μαλλιά
 • 2a Λεπτά και σπαστά
 • 2b Σπαστά με πιο έντονο σχηματισμό του S
 • 2c Σπαστά με πολύ έντονο σχηματισμό του S
Τύπος 3ος: Σγουρά
 • 3a Χαλαρές μπούκλες
 • 3b Σφιχτές μπούκλες που μπορείς να τις τεντώσεις
 • 3c Σφιχτές μπούκλες σε σχήμα S ή Ζ που όταν τις τεντώσεις επανέρχονται άμεσα στην προηγούμενη θέση τους
Τύπος 4ος: Πολύ σγουρά (κατσαρά, νέγρικα, kinky)
 • 4a Μπούκλες σαν ξεχειλωμένα ελατήρια.
 • 4b Μπούκλες σαν ελατήρια σε σχήμα ζιγκ ζακ
 • 4c Πολύ σφιχτές μπούκλες ελατήρια

Οι κατηγορίες και υποκατηγορίες του τύπου της τρίχας των μαλλιών

Πώς να περιποιηθείς κάθε τύπο μαλλιών

Ίσια μαλλιά (τύπος 1ος)

Στα ίσια μαλλιά το σμήγμα μεταφέρεται πιο εύκολα από τις ρίζες των μαλλιών προς τις άκρες γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα λιπαρότητας. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων που απευθύνονται σε μαλλιά ξηρά και ταλαιπωρημένα, προϊόντα στάιλινγκ που περιέχουν έλαια και ενυδατικά προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα (leave-in conditioner). Επίσης είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειάζονται πιο συχνό λούσιμο.

Σπαστά μαλλιά (τύπος 2ος: 2A, 2B, 2C)

Τα σπαστά μαλλιά βρίσκονται κάπου ανάμεσα στον 1ο και 3ο τύπο. Έχουν την τάση να φριζάρουν περισσότερο γι’ αυτό και χρειάζονται προϊόντα στάιλινγκ που να τα βοηθούν να διατηρήσουν τους υπέροχους κυματισμούς τους. Καλό είναι να μην τα πιάνεις συχνά και να μην τα τραβάς. Όσο περισσότερο τα… ενοχλείς τόσο περισσότερο φριζάρουν.

Σγουρά μαλλιά (3A, 3B)

Το χαρακτηριστικό των μαλλιών του τύπου 3 είναι ο ξεκάθαρος σχηματισμός του σχήματος S που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί και Ζ. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει όγκο, εξαρτάται από τον καιρό (όσο περισσότερη υγρασία τόσο πιο έντονο το φριζάρισμα) και τέλος είναι πιο ευαίσθητος και ταλαιπωρείται εύκολα. Εάν δεν τα φροντίζεις αρκετά οι μπούκλες τους χάνουν το σχήμα τους και φαίνονται σαν ξασμένα. Πρόκειται για μαλλιά με τρομερό… ταμπεραμέντο: Αν χρησιμοποιήσεις μεγάλη ποσότητα προϊόντων στάιλινγκ βαραίνουν και φαίνονται σαν λαδωμένα. Εάν βάλεις πολύ λίγη κινδυνεύεις να βγεις σαν την Νταϊάνα Ρος τη δεκαετία του ’70. Το μυστικό είναι να βρεις την χρυσή τομή, την ποσότητα αυτή δηλαδή που έχουν ανάγκη τα δικά σου μαλλιά. Πάντα ξεκινάς με την ιεροτελεστία: λούσιμο, κοντίσιονερ, ενυδατικό προϊόν χωρίς ξέβγαλμα (leave-in conditioner) και στη συνέχεια χρησιμοποιείς προϊόν για στάιλινγκ. 

Πολύ σγουρά μαλλιά (3C)

Ο τύπος μαλλιών 3C είναι τα πολύ σγουρά. Έχουν όγκο και σχηματίζουν σφιχτές μπούκλες/ελατήρια. Χρειάζεται να ελέγξουμε τον όγκο τους με τα κατάλληλα προϊόντα στάιλινγκ χωρίς όμως να τα βαρύνουμε. Μεγάλη σημασία έχει και η ενυδάτωση τόσο της τρίχας όσο και του τριχωτού της κεφαλής. Επειδή το σμήγμα δεν μπορεί να βγει εύκολα (εξαιτίας του σχήματος που έχουν.τα τριχοθυλάκια) δεν κατανέμεται ομοιόμορφα με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ξηρά και θαμπά και να υπόκεινται πιο εύκολα σε βλάβες από ότι οι προηγούμενοι τύποι μαλλιών. Καλό είναι να αποφεύγεται το λούσιμο πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα.  

Κατσαρά μαλλιά (νέγρικα, kinky 4A, 4B, 4C)

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα πολύ κατσαρά μαλλιά είναι ανθεκτικά, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύθραυστα και ευαίσθητα από τη φύση τους. Έχουν έντονο ζιγκ ζακ σχήμα, είναι επιρρεπή στο σπάσιμο και χρειάζονται απαλές κινήσεις με τα χέρια χωρίς τραβήγματα. Πιστεύεται επίσης ότι δεν μακραίνουν. Ούτε αυτό είναι αλήθεια! Μακραίνουν το ίδιο όπως και οι άλλοι τύποι μαλλιών αλλά αφενός μαζεύουν πολύ και δεν φαίνεται, αφετέρου αν δεν έχουν την ανάλογη περιποίηση αφυδατώνονται και οι τρίχες σπάνε εύκολα. Θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε σαν πολύτιμο μπλουζάκι από κασμίρι: χρήση απαλού σαμπουάν, προσεκτικό ξέμπλεγμα και αποφυγή χρήσης ισχυρών χημικών. Για να τα διατηρήσουμε στα καλύτερά τους χρειάζεται συχνή ενυδάτωση και χρήση μάσκας από έλαια (μπορείς να δεις πώς θα φτιάξεις τη δική σου εδώ). Αναζήτησε προϊόντα στάιλινγκ και περιποίησης με φυσική σύνθεση και απέφυγε όσα περιέχουν σιλικόνες, κεριά και παράγωγα πετρελαίου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *