Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Απέκτησε τα μαλλιά που θέλεις εφαρμόζοντας ένα απλό μυστικό

Share

Το λούσιμο, το κοντίσιονερ και η μάσκα δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται τα μαλλιά για να είναι πλούσια και όμορφα. Περιποίηση χρειάζεται και το δέρμα της κεφαλής.

Οι βαφές και το στάιλινγκ δεν είναι το μόνο που ταλαιπωρεί τα μαλλιά. Το πέρασμα του χρόνου είναι επίσης εχθρός τους καθώς επηρεάζει την ποιότητα της τρίχας κάνοντάς τα πιο λεπτά και άτονα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες γυναίκες μεγαλώνοντας ζητάμε από την κομμώτριά μας χτένισμα που να χαρίζει όγκο και λάμψη στα μαλλιά μας ακόμα και αν τα θέλουμε sleek. Προκειμένου μάλιστα να διατηρήσουμε την ομορφιά, την γυαλάδα και την πυκνότητά τους επενδύουμε πολλά χρήματα σε προϊόντα περιποίησης. Φαίνεται όμως να αγνοούμε το βασικό… Τις ρίζες των μαλλιών.

Η νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών

Όσο όμως και αν περιποιηθούμε τις τρίχες των μαλλιών μας, επιμένουμε να αγνοούμε το πιο βασικό για την ευζωία τους τμήμα, το δέρμα της κεφαλής στο οποίο βρίσκονται και οι ρίζες των μαλλιών. Γιατί μια τρίχα που βγαίνει λεπτή και ασθενική από τη ρίζα, δεν μπορεί να γίνει δυνατή και λαμπερή όσες μάσκες ή κοντίσιονερ και αν εφαρμόσουμε στη συνέχεια. Εάν βλέπαμε μεγεθυμένη την επιφάνεια του δέρματος μας θα προσέχαμε ότι είναι γεμάτη σκόνη, ξεραμένο σμήγμα και έλαια, νεκρά κύτταρα και υπολείμματα προϊόντων μαλλιών. Οπότε η νέα τάση για την περιποίηση των μαλλιών προστάζει: έμφαση στην περιποίηση του δέρματος του κεφαλιού προκειμένου να έχουμε γερά μαλλιά από… ρίζα! Εδώ και αρκετά χρόνια στην Ιαπωνία όλα σχεδόν τα κομμωτήρια προσφέρουν στις πελάτισσες SPA κεφαλής. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ, ενώ σήμερα μπορούμε να βρούμε ανάλογα προγράμματα και στην Ελλάδα.

Μαλλιά υγιή από ρίζα

Το δέρμα του κεφαλιού είναι η βάση για υγιή μαλλιά. «Φαντάσου το σαν το έδαφος που θα μεγαλώσει ένα φυτό» παρομοιάζει η δερματολόγος Ilyse Lefkowicz, και συνεχίζει: «όμως το οικοσύστημα της κεφαλής μπορεί πολύ εύκολα να διαταραχθεί. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ένας ζυμομύκητας, ο οποίος ονομάζεται μαλασέζια (Malassezia). Αυτός αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος της κεφαλής και τρέφεται με το σμήγμα. Ωστόσο εάν διαταραχθεί η ισορροπία, τότε ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ερεθισμό κάνοντας τα κύτταρα του δέρματος να αναπαράγονται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό». Αυτή είναι η πολύ γνωστή σε όλους πιτυρίδα, από την οποία υπολογίζεται ότι υποφέρει το 50% περίπου των ανθρώπων. «Μάλιστα οι τρίχες που φυτρώνουν σε τέτοιου είδους ερεθισμένη και “άρρωστη” επιδερμίδα είναι πιο λεπτές και ασθενικές. Ακόμα όμως και αν η κατάσταση δεν είναι τόσο προχωρημένη, η συσσώρευση όλης αυτής της βρωμιάς οδηγεί σε φαγούρα, φλεγμονές και ξεφλούδισμα». Μάλιστα το πλεονάζον σμήγμα και λίπος που έχει μαζευτεί στις ρίζες των μαλλιών δρα σαν μαγνήτης έλκοντας σκόνη, περιβαλλοντικούς ρύπους, καυσαέριο ή διάφορες άλλες βρομιές».

Ανάσα στις ρίζες των μαλλιών!

Τώρα πια υπάρχουν ειδικά προϊόντα που εφαρμόζονται πριν το λούσιμο με στόχο να απομακρύνουν την συσσώρευση της επίμονης, «σκληρής» βρωμιάς από το τριχωτό της κεφαλής. Περιέχουν ειδικά συστατικά είτε φυσικής προέλευσης όπως π.χ. τρίμμα από κουκούτσι βερίκοκου ή ελιάς, άργιλο, άνθρακα, είτε χημικής όπως π.χ. γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ. Όλα πάντως αποσκοπούν στο να κάνουν τις ρίζες να αναπνεύσουν.

Επιχείρηση «Καθαρό δέρμα κεφαλιού»

Το λούσιμο είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για υγιές δέρμα και ρίζες μαλλιών. Γιατί όταν λέμε λούσιμο εννοούμε και τον καθαρισμό του δέρματος. Αν και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολυτέλεια του επαγγελματικού λουσίματος στο κομμωτήριο -ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από μασάζ στην πλάτη από την ειδική καρέκλα-, ωστόσο μπορούμε και στο σπίτι μας να το προσφέρουμε στον εαυτό μας. Συχνά όταν λουζόμαστε μόνες μας περιοριζόμαστε στο σαπούνισμα των μαλλιών χωρίς καν να ακουμπήσουμε τις ρίζες, λες και το δέρμα μας είναι αυτοκαθαριζόμενο. «Η σωστή διαδικασία για βαθύ καθαρισμό» σύμφωνα με την Lefkowicz «είναι 1-2 φορές την εβδομάδα να διαλύσουμε μικρή ποσότητα σαμπουάν σε λίγο νερό και να το απλώσουμε στο δέρμα του κεφαλιού ενώ ακόμη τα μαλλιά είναι στεγνά. Κάνουμε μασάζ να απλωθεί παντού και στη συνέχεια βρέχουμε τα μαλλιά ώστε να δημιουργηθεί αφρός. Με τις ρόγες των δαχτύλων κάνουμε μασάζ για 2-3 λεπτά από τις άκρες προς το κέντρο. Ξεβγάζουμε προσεκτικά». Το μασάζ αυτό όχι μόνο απομακρύνει βρομιές, σμήγμα και ρύπους αλλά δημιουργεί υπεραιμάτωση με αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη των ριζών.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *