Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Αντηλιακό, ο σύμμαχός σου για υγιή και νεανική επιδερμίδα

Share

Μη θυσιάζεις την ομορφιά και τη νεότητα της επιδερμίδας σου στις ακτίνες του ήλιου! Λάβε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις φέτος το καλοκαίρι ώστε και να μαυρίσεις και την υγεία σου να προφυλάξεις. Τα νέα αντηλιακά είναι εδώ σε μια μεγάλη γκάμα από υφές, συνθέσεις και Δείκτες Προστασίας (SPF), ώστε να επιλέξεις εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο. 

Το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά και μαζί του ο ήλιος, η ξενοιασιά, η θάλασσα, η εξοχή… Ωστόσο μας προειδοποιούν οι ειδικοί, όσο και αν λατρεύουμε να βρισκόμαστε κάτω από την αναζωογονητική ενέργεια του ήλιου, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς προφυλάξεις. 

Ήλιος, ένα ζήτημα που… καίει

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ήλιου δεν είναι ορατή, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις βλάβες που προκαλεί στην επιδερμίδα. Η UVA ακτινοβολία διεισδύει βαθιά στο δέρμα και μακροπρόθεσμα είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η UVΒ δεν εισέρχεται βαθιά (σταματά στην επιδερμίδα) και ευθύνεται για την παραγωγή της μελανίνης και του μαυρίσματος. Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε αυτήν προκαλεί έγκαυμα (το γνωστό κοκκίνισμα). 

Δεν θέλεις να γεράσεις γρήγορα!

Όταν εκτιθέμεθα πολλές ώρες στον ήλιο και μάλιστα χωρίς την προστασία αντηλιακού, κινδυνεύουμε και από τη φωτογήρανση, οι βλάβες της οποίας γίνονται αντιληπτές μετά από 10-40 χρόνια. Έτσι τα πρώτα σημάδια φαίνονται στο πρόσωπό μας μετά τη δεκαετία των 30: Η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και τραχιά, εμφανίζονται ρυτίδες και λεπτές γραμμές εξαιτίας της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης, το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει, δημιουργούνται πανάδες και δυσχρωμίες. 

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, εντούτοις δεν κινδυνεύουμε όλοι το ίδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, οι παράγοντες κινδύνου που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι οι εξής: 

  • Φωτότυπος. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά, μάτια, καθώς και όσοι έχουν πολλαπλούς σπίλους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας από τους πιο σκουρόχρωμους. 
  • Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Αν κάποιος από τους γονείς μας έχει νοσήσει από καρκίνο του δέρματος θα χρειαστεί να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σχέση μας με τον ήλιο και ενδεχομένως να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. 
  • Όζον. Όσο πιο αδύνατο είναι το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε. 
  • Θάλασσα. Η UV ακτινοβολία διαπερνά το νερό και μεγάλο ποσοστό αυτής μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 3 μέτρων. Επομένως είναι λάθος να θεωρούμε πως είμαστε προστατευμένοι όταν κολυμπάμε. 
  • Ανακλάσεις. Δεν δεχόμαστε ακτινοβολία μόνο από τον ουρανό αλλά και από τις ανακλάσεις που δημιουργούνται στο έδαφος. Όταν λοιπόν κάνουμε ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά, δεχόμαστε περισσότερη ακτινοβολία απ’ ό,τι όταν π.χ. περπατάμε στην πόλη, αφού αυτή ανακλάται στην άμμο και στο νερό της θάλασσας. 

Αντηλιακά με φυσικά ή οργανικά φίλτρα

Όλοι μας χρειάζεται να φοράμε πάντα αντηλιακό προϊόν, ακόμα και αν είμαστε μελαχρινοί ή αν έχουμε ήδη μαυρίσει. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα αντηλιακών προϊόντων που προστατεύουν το DNA των κυττάρων και προσφέρονται σε μια μεγάλη γκάμα υφών (γαλάκτωμα, λάδι, ξηρό λάδι κ.ά.), ώστε να καλύψουν όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις προτιμήσεις. Κάποια αντηλιακά χρησιμοποιούν φυσικά (ανόργανα) φίλτρα (κυρίως διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου) και κάποια άλλα χημικά (ή οργανικά) φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν και διαχέουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα χημικά δρουν απορροφώντας την και εξουδετερώνοντάς την. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. 

Ποτέ χωρίς το αντηλιακό σου!

Τα σύγχρονα αντηλιακά προσφέρουν προστασία όχι μόνο από τη UVΒ αλλά και από την UVΑ ακτινοβολία, που μέχρι πρόσφατα δεν την θεωρούσαν και τόσο επικίνδυνη. Επειδή μάλιστα η UVΑ μπορεί να διαπεράσει το γυαλί, είναι σημαντικό να φοράμε αντηλιακό ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους ή όταν είμαστε στο αυτοκίνητο. Μην κάνεις τσιγκουνιές όσον αφορά την ποσότητα ή μη θεωρείς πως επειδή έχεις επιλέξει ένα μεγάλο δείκτη προστασίας χρειάζεται μικρότερη ποσότητα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς ποσότητα 2,2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιδερμίδας σου, που σημαίνει ότι για να καλύψεις για παράδειγμα όλο το σώμα σου χρειάζεται τόσο προϊόν όσο χωράει σε ένα μεγάλο σφηνάκι. Φυσικά θα πρέπει να ανανεώνεις συχνά το αντηλιακό σου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και κάθε φορά που βγαίνεις από τη θάλασσα, ακόμα και αν η συσκευασία αναγράφει «Αδιάβροχο» ή «Ανθεκτικό στο νερό». 

Πάρε τα μέτρα σου!

Μη σε ξεγελά ο υψηλός δείκτης προστασίας. Δεν σημαίνει ούτε ότι μπορείς να μείνεις περισσότερη ώρα στον ήλιο, ούτε ότι είσαι πλήρως προστατευμένη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο εκτός από το αντηλιακό να παίρνεις και κάποια πρόσθετα μέτρα προστασίας:

  • Ποτέ μην εκτίθεσαι στον ήλιο τις ώρες 11 το πρωί με 4 το απόγευμα. 
  • Να φοράς πάντα γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς και πλατύγυρο καπέλο, ακόμα και αν βρίσκεσαι στην πόλη. 
  • Τα παιδιά να φορούν πάντα αντηλιακό, μακρυμάνικο μπλουζάκι και καπέλο όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους. 
  • Μη σε ξεγελά η ηλικία σου. Όλοι έχουν ανάγκη αντηλιακής προστασίας. 
  • Να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε χρόνο και να μη χρησιμοποιείς αυτό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά.  

Τα αντηλιακά που εμπιστεύομαι

Korres, Red Grape Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου | Αντιρυτιδική + Κατά των πανάδων | SPF50 + SPF3

Αντηλιακή κρέμα ελαφριάς υφής για προστασία από τη φωτογήρανση. Βοηθά στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και πανάδων, χαρίζοντας λάμψη και ομοιόμορφο τόνο. Ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, απαλύνοντας την εμφάνιση ρυτίδων.

Avene, Fluide Tinted 50+

Αντηλιακό σε μορφή κρέμας με χρώμα για το πρόσωπο. Προσφέρει ελαφριά κάλυψη σε σημάδια, δερματικές ατέλειες και δυσχρωμίες. Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο νερό και στον ιδρώτα, και είναι ιδανικό για όσους κάνουν σπορ και άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα ή με έντονη εφίδρωση. Να εφαρμόζεται πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται συχνά μετά από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα.

Apivita, Bee Sun Safe Dry Touch SPF50

Ενυδατική αντιρυτιδική κρέμα προσώπου κατά των πανάδων, υψηλής αντηλιακής προστασίας με θαλάσσια φύκη και πρόπολη. Είναι πολύ ανθεκτική στο νερό, προλαμβάνει και μειώνει τις ρυτίδες, προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση και προσφέρει άμεση ενυδάτωση.

Frezyderm, Sunscreen On the Move

Αντηλιακό σπρέι ταχύτατης εφαρμογής. Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο ακόμη και εν κινήσει και σε ειδικές περιοχές (αυτιά και σβέρκος), καθώς και στα μαλλιά χωρίς να επηρεάζει το styling. Χρησιμοποιείται ακόμη και πάνω από το μακιγιάζ. Χαρίζει ματ όψη και οπτική βελτίωση των ρυτίδων.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *