Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Αιθέρια έλαια: Τι να γνωρίζεις πριν τα χρησιμοποιήσεις

Share

Μια ωραία ευωδία μπορεί να μας αναζωογονήσει, να μας φτιάξει τη διάθεση, να… μιλήσει στην ψυχή μας! Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία όμως, μπορεί να κάνει και κάτι παραπάνω… να ενισχύσει και την υγεία μας προσφέροντας ανακούφιση σε μικροενοχλήσεις. Δες τι πρέπει να γνωρίζεις για τα αιθέρια έλαια και την χρήση τους.

Η χρήση των φυτών για φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Έτσι και η αρωματοθεραπεία –που αποτελεί κλάδο της φυτοθεραπείας και της βοτανικής ιατρικής- χρησιμοποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια), για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, να τονώσουμε τον ψυχικό μας κόσμο και να απαλλαγούμε από καθημερινές μικροενοχλήσεις με τον πλέον φυσικό τρόπο. Όμως όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις έτσι κι εδώ τα αιθέρια έλαια έχουν «οδηγίες χρήσεως»!

Χίλια λουλούδια σε μια σταγόνα

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν την «ψυχή» των φυτών σε συμπυκνωμένη μορφή. Είναι ουσίες οι οποίες εκκρίνονται κυρίως από τους ελαιοφόρους αδένες που βρίσκονται στα άνθη, στα φύλλα, στο φλοιό και στις ρίζες των αρωματικών φυτών. Χάρη στην πτητικότητά τους, δηλαδή στην ικανότητά τους να εξατμίζονται πολύ εύκολα, αλλά και στις ιδιότητές τους μπορούν ανάλογα με το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιούμε να μας χαρίσουν τόνωση, χαλάρωση, πνευματική διαύγεια ή ακόμα και να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε καθημερινές μικροενοχλήσεις, απλές ιώσεις, πονοκεφάλους, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά προβλήματα κ.ά. 

Αιθέρια έλαια, συμπυκνωμένη δύναμη

Αν και η ποσότητα αιθέριου ελαίου που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία είναι μικρή, εντούτοις μια σταγόνα περικλείει μέσα της συμπυκνωμένη όλη την ουσία του φυτού. Έτσι ένα αιθέριο έλαιο μπορεί να περιέχει πάνω από 200 ουσίες, οι οποίες διακρίνονται σε βασικές και περιφερειακές: Οι πρώτες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του ελαίου, ενώ οι δεύτερες σε συνδυασμό με τις πρώτες διαμορφώνουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που σήμερα πολλά φάρμακα στηρίζονται στις χημικές ιδιότητες των φυτών. Και βέβαια αυτός  είναι ο λόγος που καθιστά προσεκτική και τη χρήση των αιθέριων ελαίων. Όπως ισχύει και στους υπόλοιπους κλάδους της εναλλακτικής ιατρικής, έτσι κι εδώ υπάρχουν αιθέρια έλαια που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση και καθοδήγηση από έναν επαγγελματία ειδικό ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας.  

Αρωματοθεραπεία, μια ολιστική προσέγγιση

Το σωστό είναι να δούμε την αρωματοθεραπεία σαν τμήμα μιας ολιστικής προσέγγισης της υγείας και όχι σαν υποκατάστατο της κλασικής ιατρικής. Επιδρά ισχυροποιώντας τις δυνάμεις αυτοθεραπείας του οργανισμού συμβάλλοντας έτσι στη γρήγορη θεραπευτική διαδικασία. Η μέθοδος αυτή δίνει σημασία τόσο στα αίτια εμφάνισης των ασθενειών, όσο και στην πρόληψη τους αναζητώντας τους τρόπους και τις μεθόδους που θα μας εξασφαλίσουν ένα καλό επίπεδο ζωής και υγείας.  

Πώς δρουν τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό γρήγορα και άμεσα μέσω της αναπνευστικής οδού, μέσω της επιδερμίδας ή με εσωτερική λήψη δηλαδή μέσω της στοματικής οδού ή με υπόθετο (στις δύο τελευταίες περιπτώσεις χρειάζεται οπωσδήποτε συμβουλή και συνταγογράφηση ειδικού αρωματοθεραπευτή). Η είσοδος των αιθέριων ελαίων μέσω της αναπνευστικής οδού γίνεται με εισπνοές ή ειδικές συσκευές αρωματοθεραπείας, ενώ μέσω του δέρματος (διαλυμένα σε ουδέτερο λάδι όπως σε αμυγδαλέλαιο ή λάδι jojoba), με μασάζ ή μπάνιο οπότε και χρειάζονται περίπου 10-15 λεπτά για να περάσει το αιθέριο έλαιο μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε ολόκληρο το σώμα.   

Έτσι θα τα χρησιμοποιήσεις

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς. Έτσι λοιπόν συνιστάται να διαλύονται σε έλαιο βάσης, νερό ή κρέμα.
Για μασάζ αναμιγνύεις 15-20 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου με 100 ml έλαιο βάσης καλύτερα ουδέτερης οσμής όπως αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο ή έλαιο jojoba. (Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα φυσικά έλαια δες εδώ).
Για μπάνιο αναμιγνύεις 5-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε μέλι, υγρό σαπούνι, ή χοντρό αλάτι και το διαλύετε στο ζεστό νερό της μπανιέρας.
Για εισπνοές προσθέτεις 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε μπολ με βραστό νερό και κάνεις εισπνοές με τα μάτια κλειστά για λίγα λεπτά. Η πρακτική αυτή προκαλεί υπεραιμία και συνεπακόλουθα βοηθά στη ρινική καταρροή, στην ιγμορίτιδα, στους πονοκεφάλους και γενικά ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα. Δεν είναι όμως κατάλληλη για ασθματικούς.
Για τον αρωματισμό του χώρου διαλύεις μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σε μπολ με νερό που το τοποθετείς πάνω στο καλοριφέρ ή σε ειδική συσκευή αρωματοθεραπείας. 

Σημείο προσοχής

Να προμηθεύεσαι τα αιθέρια έλαια από αξιόπιστες πηγές που μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Τα φαρμακεία είναι ένας χώρος όπου είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των αιθέριων ελαίων, την ασφαλή συντήρηση και προέλευσή τους.

Πρόσεξε, υπάρχουν αντενδείξεις!

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή. Το ότι πρόκειται για φυσικό προϊόν δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς κανόνες και μέτρο. Γι’ αυτό:

  • Η χρήση τους πρέπει να αποφεύγετε από εγκύους, γιατί κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα διεγερτικά -μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και πιθανά αποβολή-, καθώς και θηλάζουσες. 
  • Θα πρέπει να δίνονται κατόπιν συμβουλής ειδικού σε παιδιά και ηλικιωμένους.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όσους εφαρμόζουν ομοιοπαθητική. Οι πολύ ισχυρές οσμές των αιθέριων ελαίων συχνά αντιδοτούν με τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γι’ αυτό και χρειάζεται να ενημερώνεται ο ομοιοπαθητικός γιατρός πριν την έναρξη της αρωματοθεραπείας. 
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με επιληψία, αναπνευστικά προβλήματα και ψυχική διαταραχή.
  • Δεν πρέπει να καταπίνονται για οποιονδήποτε λόγο εκτός και αν το έχει συστήσει ειδικός.
  • Άτομα αλλεργικά ή με πολύ ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να εφαρμόζουν στο μπράτσο τους μια σταγόνα ελαίου διαλυμένη και να περιμένουν για ένα 24ωρο να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει αντίδραση.  
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *