Type to search

Μόδα & Ομορφιά

Αδύναμα νύχια που ξεφλουδίζουν; Έτσι θα τα δυναμώσεις

Share

Τα χέρια μας είναι σύμβολο ομορφιάς ενώ τα νύχια μας είναι το πιο εμφανές και μόνιμο αξεσουάρ μας. Γι’ αυτό απαιτούν όλη την προσοχή και τη φροντίδα μας.

Ο ρόλος των νυχιών μας δεν είναι βέβαια διακοσμητικός όπως έχει καταλήξει στις μέρες μας. Για τον πρωτόγονο πρόγονό μας ήταν απολύτως λειτουργικός αφού χρειαζόντουσαν για να σκάβει, να αμύνεται ή να επιτίθεται. Οργανικά πάλι, τα νύχια προστατεύουν τις άκρες των δαχτύλων μας και τα κάνουν πιο ανθεκτικά για να πιάνουν και να σηκώνουν αντικείμενα.

Ιστορίες για νύχια

Τα νύχια αποτελούνται από αλλεπάλληλες σκληρές στρώσεις κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται και στα μαλλιά μας, και μπορούν να ξεφλουδίσουν. Αυτό θα τα κάνει να φαίνονται πιο λεπτά, να γίνουν αδύναμα και τέλος να σπάσουν είτε οριζόντια είτε κάθετα. Το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως π.χ. εξαιτίας κάποιου τραύματος. Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 6 μήνες για να φτάσουν στο τελικό τους μήκος αντιλαμβάνεσαι ότι οποιαδήποτε ανωμαλία εμφανίσουν μπορεί να είναι αποτέλεσμα από κάτι που συνέβη μήνες πριν.

Για ποιους λόγους ξεφλουδίζουν τα νύχια

Εκτός όμως από την περίπτωση του τραύματος, άλλοι λόγοι που μπορεί να ξεφλουδίζουν τα νύχια σου είναι οι εξής:

 • Μουλιάζουν πολύ ώρα σε ζεστό νερό, όπως π.χ. όταν πλένεις τα πιάτα ή κάνεις δουλειές στο σπίτι χωρίς να φοράς γάντια επενδυμένα με βαμβακερή εσωτερική επίστρωση. Η επαφή των νυχιών με ζεστό νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφυδατώνει τα νύχια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα.
 • Κάθε δραστηριότητα που ασκεί υπερβολική πίεση στα νύχια.
 • Χρησιμοποιείς τα νύχια σου σαν εργαλείο για να κάνεις πράγματα π.χ. να ανοίγεις συσκευασίες.
 • Ξύνεις το βερνίκι για να το αφαιρέσεις αντί να χρησιμοποιήσεις ασετόν. 
 • Φοράς συνεχώς ψεύτικα ή ακρυλικά νύχια, ή κάνεις ημιμόνιμο μανικιούρ.
 • Αλλάζεις συχνά χρώμα στα νύχια και χρησιμοποιείς ασετόν για να αφαιρέσεις το βερνίκι.

Εάν δεν σε καλύπτει κάποιος από τους παραπάνω λόγους τότε σύγκρινε τα νύχια των ποδιών σου με αυτά των χεριών σου. Αν εμφανίζουν τα διαφορετικά συμπτώματα (δηλαδή των χεριών σου ξεφλουδίζουν ενώ των ποδιών σου όχι και αντίστροφα) τότε οφείλεται σε εξωτερικά αίτια. Αν ξεφλουδίζουν και τα δύο σου άκρα τότε πιθανά αυτό οφείλεται σε κάποια οργανική αιτία. Ενδεικτικά όμως να αναφέρουμε ότι πολύ συχνά αυτό είναι ένδειξη ανεπάρκειας κάποιας βιταμίνης (συνήθως σιδήρου).

Πώς να σταματήσεις το ξεφλούδισμα

 • Εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα π.χ. αιμορραγία, πόνος καλό είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου.
 • Να φοράς πάντα γάντια με βαμβακερή επένδυση όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι.
 • Εάν είσαι φυτοφάγος ή vegan πιθανά το ξεφλούδισμα οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο και κατάλληλες για vegan είναι:
  – Ψητή πατάτα με τη φλούδα της.
  – Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο ή άλλα τρόφιμα που η συσκευασία τους αναγράφει κάτι τέτοιο.
  – Όσπρια ιδίως φακές και λευκά φασόλια. Καλό είναι να μην συνδυάζονται με γαλακτοκομικά γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Ιδανικά να συνοδεύονται με χυμό εσπεριδοειδών αφού η βιταμίνη C βοηθά την απορρόφησή του.
  – Σπανάκι.
 • Συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για την ανάπτυξη των νυχιών που συνήθως είναι και για τα μαλλιά. Χρειάζεται βέβαια να τα παίρνεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες για να δεις αποτελέσματα.
 • Εάν κολυμπάς πολύ στη θάλασσα ή στην πισίνα να ενυδατώνεις συχνά τα χέρια σου με κατάλληλη κρέμα. 
 • Εάν αλλάζεις συχνά χρώμα στα νύχια καλύτερα να αφαιρείς το παλιό βερνίκι με κάποιο διαλυτικό χωρίς ασετόν, το οποίο αφυδατώνει τα νύχια.

Προσωπική μαρτυρία

Είχα τεράστιο πρόβλημα με τα νύχια μου που ξεφλούδιζαν με το παραμικρό. Έχω δει τεράστια διαφορά απλώνοντας με ελαφρύ μασάζ κάθε βράδυ λίγη βαζελίνη στην επιφάνεια των νυχιών και στις παρανυχίδες καθώς επίσης και με τη χρήση βερνικιού χωρίς φορμαλδεΰδη. Αγαπημένη μου σειρά βερνικιών νυχιών είναι αυτή της Κορρές: Δεν περιέχουν φορμαλδεΰδη, ακετόνη, φθαλικές ενώσεις, parabens, TPP κ.ά.

Ποιο μανικιούρ να προτιμήσεις

Εάν βάζεις ψεύτικα νύχια ή κάνεις πολύ συχνά ημιμόνιμο είναι πολύ σημαντική η ήπια απομάκρυνση του υλικού χωρίς ξύσιμο, τράβηγμα ή τρίψιμο με σβουράκι. Αυτές οι μέθοδοι προκαλούν βλάβη και ξεφλούδισμα στην επιφάνεια των νυχιών με αποτέλεσμα να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Επίσης απέφυγε να τους δίνεις τετράγωνο ή με μύτες σχήμα, αλλά κάποιο με καμπύλες όπως το οβάλ. Η κίνηση στο λιμάρισμα καλό είναι να γίνεται πάντα προς μια μεριά και όχι μπρος-πίσω όπως κάνουμε συνήθως.  Εξαιρετική προστασία προσφέρουν στα νύχια τα διαφανή σκληρυντικά βερνίκια, τα οποία καλό είναι να χρησιμοποιούνται συχνά ώστε να μην μένουν απροστάτευτα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *