Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Το τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα σύμφωνα με έρευνες-Ποιες ποικιλίες ξεχωρίζουν

Share

Εκτός από ιδιαίτερα τονωτικό και διεγερτικό το τσάι μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα χάρη στις κατεχίνες που περιέχει. 

Πολλές έρευνες έχουν γίνει που πιστοποιούν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το τσάι για την υγεία και την ευεξία μας. Η καθημερινή κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού σύμφωνα με έρευνες. Φαίνεται όμως ότι το τσάι βοηθά και στο αδυνάτισμα, καθότι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό διεγείροντας το σώμα να διασπάσει τα λίπη πιο γρήγορα και να κάψει περισσότερες θερμίδες.
Τσάι, το μυστικό για να θωρακίσεις την υγεία σου

Ποια είδη τσαγιού βοηθούν στο αδυνάτισμα 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τσαγιού εκτός από τα γνωστά: πράσινο, μαύρο, λευκό και oolong με μοναδικές γεύσεις και ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στις διαφορετικές επεξεργασίες, τη γεωγραφική θέση και τις ποικιλίες των φυτών. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν και τη διατροφική σύνθεση κάθε ποικιλίας τσαγιού, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα είδη μπορεί να είναι περισσότερο κατάλληλα για απώλεια βάρους από άλλα.
Και όμως πίνεις λάθος το τσάι σου! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος

Πράσινο τσάι 

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση που έχει το τσάι με την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα ασχολούνται με το πράσινο. Σύμφωνα με έρευνα λοιπόν όσοι έπιναν 2 κούπες πράσινο τσάι την ημέρα και σε διάστημα 10 ετών, είχαν χαμηλότερο ποσοστό λίπους και πιο λεπτή μέση από αυτούς που δεν έπιναν τακτικά. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι τρεις φορές την ημέρα έκαιγαν περίπου 63-200 θερμίδες περισσότερο μέσα σε 24 ώρες από όταν λάμβαναν πλασίμπο. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν για απώλεια βάρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη καφεΐνης σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι.

Μαύρο τσάι 

Μετά τη συγκομιδή τους, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού αφήνονται να οξειδωθούν -δηλαδή να απορροφήσουν τον περιβάλλοντα αέρα- περισσότερο από άλλα τσάγια. Αυτό εντείνει τη γεύση, καθιστώντας το μαύρο τσάι μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες. Σύμφωνα με έρευνα άνδρες και γυναίκες που έπιναν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα πήραν λιγότερο βάρος και απέκτησαν πιο λεπτή μέση μετά από τρεις μήνες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι αυτές οι αλλαγές ήταν παροδικές και δεν συνεχίστηκαν στην επανεξέταση μετά από 6 μήνες. Φαίνεται επίσης ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου και μαύρου τσαγιού χωρίς καφεΐνη μειώνουν την αύξηση βάρους και μεταβάλλουν τους πληθυσμούς μικροβιώματος στο έντερο, με τρόπο που να καταπολεμά την παχυσαρκία.
Το τσάι μάτσα καταπολεμά τον καρκίνο – Πώς θα το φτιάξεις

Τσάι ουλόνγκ (oolong) 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποικιλία μερικώς οξειδωμένου τσαγιού που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εξαιτίας του ότι έχει πιο έντονη γεύση από το πράσινο, αλλά πιο ήπια από το μαύρο. Iαπωνική έρευνα υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο τσάι βοηθά το σώμα μας να κάψει λίπος και μάλιστα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tsukuba διαπίστωσαν ότι ένα φλιτζάνι ουλόνγκ τσάι το απόγευμα βοηθά έως και 20% περισσότερο τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Το ουλόνγκ περιέχει ένα μείγμα πολυφαινολών που περιέχονται στο πράσινο και μαύρο: κατεχίνες (πράσινο τσάι) και θεαφλαβίνες (μαύρο τσάι) και προάγουν το αδυνάτισμα. Επίσης όπως και αυτές, το ουλόνγκ περιέχει επίσης καφεΐνη και ο συνδυασμός πιθανώς προάγει την απώλεια βάρους.
Έρευνα: Αυτό είναι το ρόφημα που «καίει» το λίπος

Λευκό τσάι 

Το λευκό τσάι θεωρείται το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα είδη τσαγιού, γι’ αυτό ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ελαφριά και λεπτή γεύση. Επιπλέον η ελάχιστη επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί σημαίνει ότι περιέχει υψηλή ποσότητα αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών και κατεχινών που βοηθούν στην καύση λίπους. Θεωρείται ότι βοηθά στην επιτάχυνση της διάσπασης των λιποκυττάρων και εμποδίζει το σχηματισμό νέων.

Τσάι ιβίσκου

Αυτό το ιδιαίτερο είδος τσαγιού/ροφήματος με την κάπως στυφή γεύση και το πορφυρό χρώμα συλλέγεται από ένα είδους ιβίσκου (sabdariffa). Θεωρείται πολλά υποσχόμενο για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Πάντως η καθημερινή του κατανάλωση από άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα και για διάστημα 12 εβδομάδων έδειξε ότι το εκχύλισμα ιβίσκου sabdariffa αναστέλλει την παχυσαρκία και τη συσσώρευση λίπους σε αυτά τα άτομα ενώ βελτιώνει τη στεάτωση του ήπατος (δηλαδή την εναπόθεση λίπους στο συκώτι). 

Συμπέρασμα

Καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει μαγικό ελιξίριο για αδυνάτισμα. Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού, αλλά για μόνιμη απώλεια βάρους δεν χρειάζεται να πίνεις μόνο τσάι αλλά να κάνεις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *