Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Το λαχανικό που θα σου χαρίσει «κοφτερό» μυαλό ως τα γεράματα

Share

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία», αυτός είναι ο άγραφος κανόνας για τους ειδικούς. Και ποια είναι η καλύτερη πρόληψη; Μα η σωστή διατροφή. Εάν λοιπόν θέλεις να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή ως τα βαθιά γεράματα, χρειάζεται να προσθέσεις -αν δεν το έχεις κάνει ήδη- αυτό το λαχανικό στο πιάτο σου.

Όλο και περισσότερο στρεφόμαστε στη διατροφή αναζητώντας την κατάλληλη για να διατηρήσουμε την εγκεφαλική μας υγεία ακόμα και στα γεράματα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου μας με άφθονα λαχανικά και τα φρούτα. Κάποια από αυτά δε, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, τόσο ώστε κάποιοι να τα θεωρούν σούπερ φουντς.

Ο «βασιλιάς» των λαχανικών

Ένα από αυτά τα λαχανικά που ωφελεί όλο τον οργανισμό και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, είναι το μπρόκολο. Ανήκει στα σταυρανθή μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και η τακτική τους κατανάλωση συνδέεται με οφέλη όπως η μείωση των φλεγμονών και η προστασία από τον καρκίνο. 

Οι λόγοι που το μπρόκολο κάνει καλό στον εγκέφαλο

Περιέχει σουλφοραφάνη

Όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά έτσι και το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, δηλαδή μια πλούσια σε θείο ένωση που παρέχει ισχυρά οφέλη για την υγεία και ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα. Μικρές μελέτες έδειξαν επίσης ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη θεραπεία του αυτισμού, της σχιζοφρένειας και, ενδεχομένως, άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαΐου 2022 στο ‌General Psychiatry‌.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ 

Η βιταμίνη Κ θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος, αλλά είναι εξίσου σημαντική και για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Σε έρευνα -όπου συμμετείχαν ηλικιωμένοι- διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ στον εγκέφαλο είχαν 17-20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

Περιέχει άφθονες φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τις έρευνες το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τον εγκέφαλο και την εγκεφαλική λειτουργεία.  Η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της γνωστικής ικανότητας μπορεί να μην είναι προφανής, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό που συμβαίνει στο έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο και αντίστροφα. Το μπρόκολο περιέχει φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία του εντέρου τροφοδοτώντας τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα. Σύμφωνα με 19χρονη έρευνα τα άτομα που έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες (κατά μέσο όρο 20 γραμμάρια την ημέρα) είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και όσα έτρωγαν τις λιγότερες (κατά μέσο όρο μόνο 8 γραμμάρια την ημέρα) είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *