Τι ώρα να πάρεις τις βιταμίνες σου για καλύτερη απορροφητικότητα
Share
Προκειμένου να απορροφηθούν καλύτερα οι βιταμίνες ως συμπλήρωμα διατροφής από τον οργανισμό χρειάζεται να τις πάρουμε την κατάλληλη ώρα. Δες ποια είναι αυτή!
Για να λειτουργήσει καλά ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα λάβουμε είναι μέσω της διατροφής μας, συχνά όμως το σώμα μας έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Για να επιτύχουμε λοιπόν καλύτερη απορροφητικότητα πρέπει να λαμβάνουμε τις βιταμίνες μας την κατάλληλη ώρα της ημέρας.
Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Υπάρχουν 13 βιταμίνες. Οι 9 είναι υδατοδιαλυτές (C, και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), δηλαδή διαλύονται στο νερό. Οι υπόλοιπες 4 ονομάζονται λιποδιαλυτές (A, D, E, K), επειδή για την καλύτερη απορρόφησή τους χρειάζονται λίπος. Οι πρώτες δεν αποθηκεύονται από τον οργανισμό. Εάν δηλαδή πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση έχουμε ανάγκη, η περίσσεια αποβάλλεται με τα ούρα. Οι δεύτερες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό μετά την απορρόφησή τους. Όπως καταλαβαίνεις η ώρα που θα πάρουμε τις βιταμίνες μας έχει σημασία…
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες – Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να τις πάρεις
Ακριβώς επειδή οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό για να απορροφηθούν, δεν χρειάζεται να τις πάρουμε μαζί με φαγητό. Εντωμεταξύ ακριβώς επειδή αποβάλλονται από τον οργανισμό, πρέπει να λαμβάνονται τακτικά για να αποφευχθεί η έλλειψή τους.
Βιταμίνη C
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που το έχουμε ανάγκη για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα την καλή λειτουργία των νεύρων κ.ά. Μπορούμε να την πάρουμε ως συμπλήρωμα διατροφής οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό εκτός και αν έχουμε στομαχικά ή πεπτικά προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να την συνοδεύσουμε με φαγητό.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Επειδή ακριβώς είναι υδατοδιαλυτές, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούμε να τις πάρουμε με ή χωρίς φαγητό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που παίζουν για την παραγωγή ενέργειας και για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερα να τις παίρνουμε το πρωί με άδειο στομάχι. Επίσης όσοι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 και παίρνουν συμπλήρωμα διατροφής είναι καλύτερα να το λαμβάνουν μαζί με νερό και με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση.
Λιποδιαλυτές βιταμίνες – Ποια ώρα να τις πάρεις
Εν αντιθέσει με τις υδατοδιαλυτές, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια είναι καλύτερο να τις παίρνουμε μετά το γεύμα.
Βιταμίνη Α
Σε γενικές γραμμές η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μάλλον σπάνια. Αυξημένες ανάγκες σε Α έχουν συνήθως οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και όσοι έχουν κυστική ίνωση. Ακριβώς επειδή η περίσσεια αποθηκεύεται στον οργανισμό σπάνια χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Καλό είναι να λαμβάνονται μαζί με φαγητό που να περιέχει λάδι. Μην φαντάζεσαι τηγανητά ή άλλες υπερβολές, 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο είναι αρκετό.
Βιταμίνη D
Απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών, την κυτταρική ανάπτυξη κ.ά. η βιταμίνη D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλο που την συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός από την έκθεσή μας στο ηλιακό φως και στην Ελλάδα έχουμε άφθονο, ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια και χρειάζεται συμπλήρωμα διατροφής. Για καλύτερη απορρόφηση το λαμβάνουμε με γεύμα που να έχει και λιπαρά. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό ωστόσο, είναι ότι για να γίνει ενεργοποίηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή επίπεδα μαγνησίου. Επομένως καλό είναι εάν λαμβάνεις συμπλήρωμα D να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις και αρκετό μαγνήσιο. Επίσης η βιταμίνη Ε μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της D από τον οργανισμό, ενώ ο συνδυασμός Κ και D είναι εξαιρετικός για τα οστά.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενώ επίσης συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και των άλλων ιστών, προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να την πάρουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αρκεί στο σύνολο των γευμάτων μας να έχουμε καταναλώσει έλαια ή λίπος. Αν και σπάνια συναντάται ανεπάρκειά της, πολλοί την λαμβάνουν ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί επειδή αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό, οι υψηλές ποσότητες Ε μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Βιταμίνη Κ
Ιδιαίτερα σημαντική η βιταμίνη Κ αφού: Προστατεύει τα οστά μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αποτρέπει την αρτηριακή ασβεστοποίηση που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, βελτιώνει το δέρμα και αναστέλλει την εμφάνιση ρυτίδων. Μπορούμε να λάβουμε συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Κ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μαζί με κάποιο γεύμα ή σνακ που να περιέχει λιπαρά. Ιδανικά καλό είναι να λαμβάνεται χωριστά από τις Α και Ε, και μαζί με την D γιατί δρουν συνεργατικά για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών.
Πολυβιταμίνες
Τυπικά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής περιέχει πολλών ειδών βιταμίνες (αν όχι όλες) και μεταλλικά άλατα. Οι πολυβιταμίνες αποτελούν έναν πολύ εύκολο τρόπο κάλυψης ανεπαρκειών σε άτομα που έχουν υψηλές ανάγκες όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες. Επειδή συνήθως περιέχουν τόσο υδατοδιαλυτές όσο και λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι καλύτερο να καταναλώνονται με το γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η απορροφητικότητα κάποιων θρεπτικών συστατικών, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι.
Δες εδώ τι πρέπει να προσέξεις αν παίρνεις συμπληρώματα διατροφής.