Θέλεις το καλύτερο για την υγεία σου; Φάε μαύρη σοκολάτα!
Share
Γλυκιά αμαρτία ή υπερτροφή; Τώρα οι έρευνες έρχονται να απενεχοποιήσουν τη μαύρη σοκολάτα και υποστηρίζουν ότι μπορούμε να την απολαμβάνουμε τακτικά, αφού κρύβει πάρα πολλές ωφέλειες για την υγεία μας.
Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό μας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ανάμεσα στα άλλα οι έρευνες δείχνουν ότι, η αληθινή μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλή σε ζάχαρη, μπορεί να μειώσει τους κίνδυνους για καρδιακά νοσήματα. Τα μυστικά είναι:
- Την απολαμβάνεις με μέτρο: Δηλαδή ένα μικρό κομματάκι ως 30 γραμμάρια 3-4 φορές την εβδομάδα.
- Προτιμάς κάποια με τουλάχιστον 70% κακάο. Όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο χαμηλότερη σε ζάχαρη.
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας
Είναι εξαιρετικά θρεπτική
Σύμφωνα με το Nutrition Data η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70-85% περιέχει:
- 11 γραμμάρια φυτικές ίνες.
- 67% της ημερήσιας ποσότητας (ΗΠ) σιδήρου που χρειαζόμαστε,
- 58% της ΗΠ μαγνησίου,
- 89% της ΗΠ χαλκού,
- 98% της ΗΠ μαγγανίου,
- κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
- Περιέχει επίσης και εξαιρετικής ποιότητας ωφέλιμα λιπαρά οξέα καθώς και φλαβονοειδή. Προσοχή όμως! Έχει πολλές θερμίδες (περίπου 600) και αρκετή ζάχαρη.
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα ωμά, ανεπεξέργαστα φασόλια κακάο θεωρούνται μια από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές τροφές, η δραστικότητα του οποίου θεωρείται ανώτερη και από αυτή της βιταμίνης Ε. Σύμφωνα με έρευνες το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν πιο έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από φρούτα που θεωρούνται υπερτροφές όπως τα μπλε μύρτιλλα (blueberries) και τα ακάι.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να συμβάλλει έστω και λίγο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη LDL
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει την καλή χοληστερίνη HDL, μειώνει την ευαισθησία της LDL στην οξειδωτική βλάβη και βελτιώνει την ευαισθησία σε ινσουλίνη.
Μειώνει τους κινδύνους καρδιακών ασθενειών
Εξαιτίας της προστατευτικής δράσης της μαύρης σοκολάτας ενάντια στην οξείδωση της LDL μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών ασθενειών. Μάλιστα η κατανάλωση μικρής ποσότητας τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατά 57%.
Προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο
Τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, το ενυδατώνουν και μειώνουν και το βάθος των ρυτίδων.
Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες
Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας υψηλής σε φλαβονοειδή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.