Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Θέλεις να μείνεις υγιής ως τα βαθιά γεράματα; Να ποιες τροφές να τρως

Share

Εάν έπαιρνες συνέντευξη από έναν υγιή και ακμαίο αιωνόβιο, ποια θα ήταν μία από τις πρώτες ερωτήσεις που θα ήθελες να του κάνεις; Μα φυσικά το: «Τι τρως κάθε μέρα;», «Ποιες τροφές είναι η βάση της διατροφής σου;». Οι ειδικοί έχουν κάνει ήδη την σχετική έρευνα και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πιο κάτω τροφές τρώγονται πιο συχνά στις περιοχές της γης όπου οι κάτοικοί τους φτάνουν και συχνά ξεπερνούν τα 100. 

Χάρη στη μελέτη «The Danish Twins Study» οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τελικά η κληρονομικότητα ευθύνεται μόνο κατά 10% για το πόσο θα ζήσουμε, ενώ το υπόλοιπο 90% καθορίζεται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Έχοντας αυτό υπόψη του ο Dan Buettner, συγγραφέας ειδικευμένος σε θέματα μακροζωίας και συνεργάτης του National Geografic, μελέτησε και κατέγραψε τις συνήθειες και τη διατροφή των υγιέστερων ανθρώπων στον πλανήτη (αυτών που έζησαν και ξεπέρασαν τα 100) προκειμένου να λύσει τις όποιες απορίες μας και να μας βοηθήσει να θέσουμε υγιείς στόχους. Η έρευνά του αυτή διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια. Στο τέλος της 10ετούς του έρευνας ο Buettner βρήκε πέντε περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι υπέφεραν από τις λιγότερες ασθένειες και οι περισσότεροι έφταναν ή και ξεπέρναγαν τα 100. Αυτές τις περιοχές τις ονόμασε «Μπλε Ζώνες» (Blue Zones) και είναι: 

  • Η Οκινάουα στην Ιαπωνία. 
  • Η Nicoya στην Κόστα Ρίκα
  • Η Ικαρία στην Ελλάδα.
  • Η Σαρδηνία στην Ιταλία.
  • Και τέλος η θρησκευτική κοινότητα Seventh-day Adventists, στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια. 

Ποιες είναι οι τροφές της μακροζωίας

Φασόλια, φακές, όσπρια

Σε ποια περιοχή τα τρώνε περισσότερο: Σε όλες τις περιοχές των Μπλε ζωνών.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Ένα από τα μυστικά της διατροφής των εκατονταετών είναι ότι αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες. Βασίζουν τη διατροφή τους στα όσπρια και ιδίως στα φασόλια και στις φακές, που προσφέρουν καλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά δε, να συνδυάζονται με ρύζι. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει στον οργανισμό μας πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες. Φυσικά καλύτερα το ρύζι να είναι μαύρο ή καστανό για περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές

Σε ποια περιοχή τα τρώνε περισσότερο: Στις Μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Το ελαιόλαδο θεωρείται βασικό τρόφιμο για τη μεσογειακή διατροφή. Όπως και οι ελιές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επίσης περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς.

Ξηροί καρποί

Σε ποια περιοχή τα τρώνε περισσότερο: Σε όλες τις λεγόμενες Μπλε Ζώνες. Τα αμύγδαλα τα προτιμούν στην Ικαρία και στη Σαρδηνία της Ιταλίας, ενώ τα φυστίκια Αιγίνης στη Nicoya της Κόστα Ρίκα.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά και ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επίσης περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Δες εδώ: Φιστίκια Αιγίνης: Όχι μόνο νόστιμα, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Ντομάτες

Σε ποια περιοχή τα τρώνε περισσότερο: Σαρδηνία και Ιταλία, Ικαρία και Ελλάδα και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Τι να πρωτοπούμε για τις ντομάτες! Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα μάλιστα σε λυκοπένιο, το οποίο και τους χαρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συσχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον οι ντομάτες περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Έρευνα: Η διατροφή της μακροζωίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Μωβ γλυκοπατάτες 

Σε ποια περιοχή τις τρώνε περισσότερο: Οκινάουα, Ιαπωνία.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Χρωστούν το έντονο μωβ χρώμα τους στις ανθοκυανίνες που περιέχουν, και οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των φλεγμονών.

Βρώμη σε μορφή νιφάδες ή πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης

Σε ποια περιοχή το τρώνε περισσότερο: Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια.
Γιατί θεωρείται τροφή της μακροζωίας: Παρέχει στον οργανισμό μας άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και σίδηρο, που είναι απαραίτητα για υγιή καρδιά, την καλή λειτουργία του εντέρου και ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση βρώμης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και της περιμέτρου της μέσης. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρώμης, σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιακές παθήσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σε ποια περιοχή το τρώνε περισσότερο: Ικαρία Ελλάδα.
Γιατί θεωρούνται τροφή της μακροζωίας: Στην Ικαρία καταναλώνουν πολλά χόρτα βραστά και ειδικά ραδίκια που τα μαζεύουν από τα χωράφια. Τα ραδίκια περιέχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί. Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Κ (σημαντική για την πήξη του αίματος, ενώ η αυξημένη κατανάλωση της Κ συσχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης), καθώς και βιταμίνη C.
Έρευνα του Χάρβαρντ: Οι 5 συνήθειες για υγεία και μακροζωία

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *