Τέσσερα φρούτα που τρώγεται ακόμα και η φλούδα τους, αλλά δεν το ήξερες!
Share
Καμιά φορά το να πετάς τη φλούδα του φρούτου είναι πολύ κακό τόσο από άποψη γαστρονομίας όσο και υγείας…
Είτε για λόγους βιταμινών, είτε γεύσης στα παρακάτω τέσσερα φρούτα θεωρείται καλό να καταναλώνουμε και τη φλούδα, ενώ τη λίστα συνοδεύει και ένα πέμπτο στο οποίο αν και τρώγεται, εντούτοις οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αλλού κρύβονται τα θρεπτικά συστατικά.
Πορτοκάλι
Εντάξει, πάντα χρησιμοποιείς πορτοκαλόφλουδα για να αρωματίσεις τα γλυκά και τα φαγητά σου αλλά πώς αλλιώς μπορείς να την καταναλώσεις; Δες λοιπόν… Μπορείς να την προσθέσεις στη μαρμελάδα πορτοκάλι για πιο έντονη γεύση και άρωμα. Επίσης μπορείς να την κόψεις σε πολύ λεπτά κομμάτια, να την ψήσεις στο φούρνο και να την προσθέσεις σε μια πράσινη σαλάτα ή να αρωματίσεις τα ζυμαρικά. Μια άλλη πρόταση από τη ζαχαροπλαστική είναι να ζαχαρώσεις πορτοκαλόφλουδα προκειμένου να την χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα σε κοκτέιλ ή να την απολαύσεις ως γλυκό σνακ.
Μπανάνα
Θα έτρωγες ποτέ μπανανόφλουδα; Ομολογώ ότι δεν μου είχε περάσει ούτε καν από το μυαλό μέχρι που είδα στο Facebook ένα βίντεο που ανέβασε η βίγκαν σεφ και μπλόγκερ Melissa Copeland πριν από μερικούς μήνες (και φυσικά έγινε αμέσως υπερ-δημοφιλές στο διαδίκτυο). Στο βίντεο δείχνει πώς ακριβώς φτιάχνει βίγκαν χάμπουγκερ με γεύση χοιρινού χρησιμοποιώντας μπανανόφλουδες.
Θέλοντας να ερευνήσω αν πρόκειται για μια δικιά της πρωτοτυπία ή αν είναι κάτι πιο διαδεδομένο, ανακάλυψα ότι η φλούδα μπανάνας μαγειρεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από τους βίγκαν και τους βετζετέριαν στη Βενεζουέλα και στη Βραζιλία έχοντας αντικαταστήσει το κρέας σε πολλές δημοφιλείς συνταγές της ντόπιας κουζίνας. Αν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις βιολογικές μπανάνες, να πλύνεις καλά τη φλούδα και ακόμα καλύτερα να την βάλεις να μουλιάσει σε μείγμα νερού – σόδας για να απομακρυνθούν εντομοκτόνα ή άλλα χημικά. Φαίνεται όμως ότι εκτός από νόστιμες οι μπανανόφλουδες είναι και πολύ θρεπτικές αφού περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Β6, κάλιο και μαγνήσιο. Αλλά και οι οικολόγοι έχουν ενθουσιαστεί με αυτή την ιδέα αφού με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα απορρίματα που παράγουμε.
Καρπούζι
Η κόκκινη σάρκα του είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό το κάνει ιδανικό για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όλοι το ξέρουμε… Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι μπορούμε να καταναλώσουμε και τη φλούδα του. Το έμαθα τυχαία όταν έπεσε στα χέρια μου μια συνταγή για καρπούζι γλυκό του κουταλιού. Με αφορμή αυτό ανακάλυψα το σάιτ Watermelon Board, όπου υποστηρίζει ότι η καρπουζόφλουδα τρώγεται και ωμή προστιθέμενη σε σμούθις φρούτων ή ακόμη μπορεί να γίνει τουρσί.
Ακτινίδιο
Όπως και οι περισσότεροι συνηθίζω να αφαιρώ τη φλούδα από το ακτινίδιο πριν το φάω. Άλλωστε η σκληρή και τριχωτή της υφή μου είναι κάπως απεχθής. Πρόσφατα όμως πληροφορήθηκα ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ! Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η φλούδα του περιέχει 30% περισσότερες φυτικές ίνες από το σκέτο φρούτο καθώς επίσης και πολλά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και φολικό οξύ. Μας συμβουλεύουν να το πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό βουρτσίζοντας την επιφάνειά του καλά με ένα σφουγγάρι προκειμένου να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τριχούλες γίνεται.
Μήλο
Το αντίθετο με τα προηγούμενα φρούτα συμβαίνει με το μήλο. Ενώ έχουμε περάσει χρόνια και χρόνια πιστεύοντας ότι η φλούδα του περιέχει τα πιο θρεπτικά συστατικά του φρούτου, φαίνεται ότι η αλήθεια είναι άλλη. Πρόσφατη έρευνα του αυστριακού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Graz υποστηρίζει ότι εκτός από φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, τα μήλα, περιέχουν και πολλά ωφέλιμα για το πεπτικό μας σύστημα βακτήρια. Αυτά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στον πυρήνα τους και στους σπόρους τους. Όπως αναφέρουν στη μελέτη ένα μόλις μήλο περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, εάν όμως αφαιρέσουμε τον πυρήνα και τους σπόρους λαμβάνουμε μόνο 10 εκατομμύρια. Το πρόβλημα εδώ είναι βέβαια ότι οι σπόροι του μήλου περιέχουν μικρή ποσότητα αμυγδαλίνης, η οποία κατά τη διάρκεια της πέψης μετατρέπεται σε επικίνδυνο δηλητήριο, το κυάνιο. Φυσικά η περιστασιακή κατανάλωση δεν ενέχει κίνδυνο, καλό όμως είναι να μην το παρακάνουμε.