Τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά λάθη και πώς να τα αποφύγεις
Share
Αν πράγματι ο έρωτας περνά από το στομάχι τότε σίγουρα θα τον συναντήσεις αποφεύγοντας τα πιο κάτω μαγειρικά λάθη. Αλλά ακόμη και αν δεν περνά, εσύ θα έχεις μάθει πώς να εισπράξεις επιφωνήματα θαυμασμού για τις μαγειρικές σου ικανότητες. Δεν είναι λίγο…
Ακόμα και οι πιο μεγάλοι σεφ έχουν μέρες που τα πιάτα τους δεν είναι και τόσο επιτυχημένα. Αυτό είναι από μόνο του νομίζω ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα για να δικαιολογήσουμε τις δικές μας αποτυχίες. Ωστόσο μπορούμε να διδαχτούμε από τα μαγειρικά μας λάθη, να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας και να μην τα επαναλάβουμε. Σου παρουσιάζω τα πιο συνηθισμένα γιατί χρειάζεται εξάσκηση για να γίνει κανείς τέλειος (ή σχεδόν τέλειος!).
Πιο νόστιμα πιάτα αποφεύγοντας αυτά τα μαγειρικά λάθη
Δεν ζυγίζεις τα υλικά σου
Δεν ονομάζει τυχαία την ζαχαροπλαστική ο Στέλιος Παρλιάρος αλχημεία. Βλέπεις, τα μικρολαθάκια στη μαγειρική συγχωρούνται. σπανίως χρειάζεται να πετάξεις ένα φαγητό επειδή παραψήθηκε για παράδειγμα.. Ακόμα και αν κάηκε ξύνεις το καμένο, αλλάζεις κατσαρόλα και συνεχίζεις. Για όλες τις μαγειρικές μικροαποτυχίες υπάρχουν διορθώσεις. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τα γλυκά! Για να έχει απόλυτη επιτυχία μια γλυκιά δημιουργία χρειάζεται ευλαβική τήρηση των υλικών αλλά και των ποσοτήτων που προτείνονται. Μόνο η χρήση ογκομετρικών μονάδων (όπως π.χ. είναι οι κουταλιές, τα φλιτζάνια, οι κούπες κ.ά.) αφήνουν τεράστια περιθώρια λάθους ειδικά εάν χρειάζεται να μετρήσουμε στερεά υλικά. Μια μικρή, ψηφιακή ζυγαριά θα σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις την κουζίνα σου.
Δεν έχεις υπομονή
Η υπομονή είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές για την μαγειρική τέχνη και έχει εφαρμογή σε όλα: από το σοτάρισμα μέχρι το φούσκωμα της ζύμης. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε π.χ. είναι ότι δεν περιμένουμε να ζεσταθεί αρκετά το σκεύος μας πριν προσθέσουμε τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες. Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να επιτύχουμε την περίφημη αντίδραση Μαϊγιάρ. Πρόκειται για μια χημική αντίδραση (γνωστή ως ρόδισμα) που ολοκληρώνεται ταχύτατα σε θερμοκρασίες 140° έως 165°C . Μπριζόλες, τηγανίτες, μπισκότα, κρεμμύδια, αρτοσκευάσματα. κ.ά. υποβάλλονται σε αυτήν τη διαδικασία για να νοστιμίσουν. Λάθος μας επίσης είναι ότι «πειράζουμε» συνεχώς το φαγητό ενώ ψήνεται: το γυρίζουμε συνεχώς, το ανακατεύουμε, το τσιμπάμε με το πιρούνι να δούμε αν έγινε. κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο δεν το αφήνουμε να ψηθεί καλά, χάνει τα υγρά του, γίνεται στεγνό και άνοστο κ.ά.
Δεν δοκιμάζεις το φαγητό ενώ το μαγειρεύεις
Όσο και αν ακολουθείς με ακρίβεια μια συνταγή πάντα θα χρειαστούν διορθώσεις και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες από τις πρώτες ύλες που πάντα διαφέρουν μέχρι τα διαφορετικά σκεύη. Οπότε χρειάζεται έλεγχος και ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι δοκιμάζοντας το φαγητό και κάνοντας διορθώσεις στη γεύση.
Δεν κόβεις τα λαχανικά σου σε παρόμοιο μέγεθος
Η σωστή κοπή των λαχανικών αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά λάθη και έχει ως αποτέλεσμα ανομοιογένεια ψησίματος με αποτέλεσμα στο τελικό αποτέλεσμα κάποια να είναι πιο βρασμένα και κάποια άλλα ψιλοάβραστα. Ειδικά σε συνταγές όπως είναι το μπριάμ και τα κινέζικα πιάτα τύπου stir fry έχει μεγάλη σημασία τα λαχανικά μας να έχουν κοπεί από την αρχή σε παρόμοιο μέγεθος ώστε να απαιτούν και παρόμοιο χρόνο μαγειρέματος.
Δες εδώ συνταγές με λαχανικά που θα λατρέψεις.
Παραβράζεις τα λαχανικά
Τα λαχανικά δεν πρέπει να σερβίρονται σχεδόν λιωμένα εκτός και αν θέλουμε να φτιάξουμε πουρέ. Θα πρέπει να «κρατάνε στο δόντι» όπως είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει το μαγείρεμά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες ή ως συνοδευτικά. Το ίδιο ισχύει και στα κινέζικα πιάτα. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά χρησιμοποιώντας την τεχνική stir fry προκειμένου να τα διατηρήσουμε ελαφρώς τραγανά. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο γουόκ σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να καπνίσει. Ρίχνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά. Αυτό ήταν, είναι έτοιμα. Καλό είναι να αποφεύγουμε το μαγείρεμα για περισσότερη ώρα σε χαμηλότερη θερμοκρασία γιατί τα λαχανικά μας θα βγουν υπερβολικά μαλακά και παραβρασμένα.