Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Τα αβγά σε βοηθούν να αδυνατίσεις αρκεί να μην κάνεις αυτά τα 5 λάθη

Share

Μην περιφρονείς τα αβγά ειδικά αν θέλεις να αδυνατίσεις! Πρόκειται για μια από τις καλύτερες τροφές για όσους ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί να τα απολαμβάνουμε σωστά.

Τα αβγά είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών ενώ περιέχουν άριστης ποιότητας πρωτεΐνη και λίπος, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία εάν θέλεις να αδυνατίσεις. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την απώλεια βάρους γιατί μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτες για περισσότερες ώρες. Επιπλέον σε συνδυασμό με τακτική άσκηση μας βοηθούν να χάσουμε λίπος χωρίς να μειωθεί η μυική μάζα μας. Έχε επίσης υπόψη σου ότι οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι το λίπος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνδυασμός της πρωτεΐνης (ασπράδι) που χτίζει τους μυς και της βιταμίνης Β12 (που υπάρχει στον κρόκο και λιώνει το λίπος) χαρίζει μεγαλύτερη γράμμωση και απώλεια βάρους.

Πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν τρως αβγά

Λάθος 1ο: Τρως μόνο τα ασπράδια

Αν και για πολλά χρόνια οι διαιτολόγοι συνήθιζαν να συμβουλεύουν την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του αβγού, ωστόσο σήμερα αυτό θεωρείται λάθος. Πράγματι το ασπράδι ενός αβγού έχει περίπου 17 θερμίδες ενώ ολόκληρο το αβγό περίπου 70. Ωστόσο τα λιπαρά που περιέχει ο κρόκος θεωρούνται καλής ποιότητας ενώ βοηθά και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Επίσης περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού όπως χολίνη, σίδηρο, βιταμίνη Α, Β6, Β12, D και E, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, θειαμίνη κ.ά.

Λάθος 2ο: Τρως αβγά μόνο για μεσημεριανό

Τα αβγά είναι μια ιδιαίτερα χορταστική τροφή που μπορείς να τα απολαμβάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ θεωρούνται ιδανικά και για το πρωινό. Σε συνδυασμό με μια σαλάτα αποτελούν ένα εξαιρετικό δείπνο, ενώ δύο σκέτα βραστά αβγά ως δεκατιανό μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη μέχρι αργά το απόγευμα. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, να τα κάνεις ποσέ, ομελέτα φούρνου με λαχανικά, stir fry με λαχανικά και νούντλς… Φαντασία να έχεις

Λάθος 3ο: Τα τρως μόνο τηγανητά

Τα τηγανητά αβγά (όπως και τα περισσότερα τηγανητά τρόφιμα) αποτελούν μια μάλλον ανθυγιεινή τροφή. Γίνονται δε, ακόμα χειρότερα όταν αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε βούτυρο, μαργαρίνη ή κάποιο άλλο έλαιο. Εάν θέλεις να τρως τα αβγά σου μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποίησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή έλαιο αβοκάντο που είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τα άλλα.

Λάθος 4ο: Τα απολαμβάνεις με μπέικον, λουκάνικο ή άλλα αλλαντικά

Ενώ τα ίδια τα αβγά θεωρούνται μια εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική τροφή, συνήθως υποβιβάζουμε την αξία της γιατί τα συνοδεύουμε με άλλες ανθυγιεινές τροφές ή τα μαγειρεύουμε με λάθος τρόπο. Όλα τα αλλαντικά και τα κατεργασμένα κρέατα θεωρείται ότι συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου καθότι περιέχουν νιτρώδες νάτρια, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα κρέατα και συνδέεται με τον καρκίνο. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα.

Λάθος 5ο: Τρως πάρα πολλά

Ενώ τα τελευταία χρόνια τα αβγά θεωρούνται μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, παλιότερα είχαν δαιμονοποιηθεί εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη. Ωστόσο σήμερα οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόνο το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο το συνθέτει μόνος του. Μάλιστα η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε μικρό βαθμό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα τρως ανεξέλεγκτα. Καλό είναι να τα καταναλώνεις με μέτρο: ένα την ημέρα είναι αρκετό. Εάν όμως έχεις διαβήτη ή κάποιο καρδιακό νόσημα καλό είναι να μην τρως πάνω από 3 αβγά την εβδομάδα.
Δες εδώ τον λόγο που πρέπει να τρως ένα αβγό πριν κοιμηθείς το βράδυ. 

 

 

 

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *