Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα

Σοφές επιλογές τροφίμων για να είσαι πάντα υγιής

Share

Αν θέλεις να είσαι πάντα υγιής και σε φόρμα χρειάζεται να προσέχεις τη διατροφή σου. Δες λοιπόν ποια τρόφιμα σοφό είναι να μην λείπουν ποτέ από το ψυγείο σου!

Γάλα, τυρί, γιαούρτι είναι κάποια από τα τρόφιμα που υπάρχουν στα περισσότερα ψυγεία. Κάποια πιο… ενημερωμένα μπορεί να περιέχουν λαχανικά και ίσως φρούτα. Υπάρχουν ωστόσο και μερικά τρόφιμα που ίσως να μην είναι τόσο συνηθισμένα, καλό είναι όμως να υπάρχουν στο ψυγείο σου αν θέλεις να είσαι υγιής. Φρόντισε λοιπόν να έχεις:

Τα… παρακατιανά ψάρια

Αγαπημένα ψάρια της μεσογειακής διατροφής, οι σαρδέλες, τόσο για την χαμηλή τιμή τους όσο και για τη μοναδική τους νοστιμάδα. Πλούσιες σε ιχθυέλαιο, ω-3, βιταμίνη D και ασβέστιο όταν τις τρώμε με το κόκαλό τους. Σύμφωνα με τη Janis Jibrin, MS, RD συγγραφέα του βιβλίου The best life guide to managing Diabetes and Pre-Diabetes μόνο μία σαρδέλα με το κόκαλο καλύπτει το 125% των αναγκών μιας γυναίκας σε βιταμίνη D, το 35% σε ασβέστιο και το 88% σε σελήνιο. Με άλλα λόγια θωρακίζει το γυναικείο οργανισμό ενάντια στην οστεοπόρωση. Υπερέχει έναντι άλλων λιπαρών ψαριών όπως π.χ. του σολομού ή του τόνου, τα οποία λόγω της περιεκτικότητας τους σε τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και ο υδράργυρος συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, χρόνιων ασθενειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Φορείς γεύσης, εμφάνισης και ευωδιάς

Μιλάμε φυσικά για τα αρωματικά χόρτα και βότανα όπως ρίγανη, μαϊντανό, σέλινο, βασιλικό, θυμάρι, σχοινόπρασο, άνηθο, μάραθο κ.ά. Εκτός του ότι προσθέτουν μια ιδιαίτερη γεύση και αρωματίζουν κάθε πιάτο είναι γεμάτα φυτοθρεπτικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Αν θέλεις να τα διατηρήσεις φρέσκα για περισσότερο καιρό μπορείς να τα βάλεις μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, όπως ακριβώς θα έκανες αν ήταν φρέσκα λουλούδια σε βάζο.

Θρεπτικοί… μύκητες

Μην αηδιάζεις! Μπορεί τα μανιτάρια να είναι στην πραγματικότητα μύκητες ωστόσο είναι πεντανόστιμα και θρεπτικότατα. Έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχουν νερό σε μεγάλο ποσοστό, πολλές φυτικές ίνες, λίγα σάκχαρα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (ιδιαίτερα μάλιστα D) και ένζυμα, μάλιστα τους αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ισχυρό το ανοσοποιητικό σου σύστημα ιδιαίτερα τα μανιτάρια σιτάκε.

Το τρόφιμο που θα σε κάνει… μεγάλη και δυνατή

Πρόκειται αναμφισβήτητα για το πιο πολυδιαφημισμένο από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας τρόφιμο από την παιδική μας ηλικία προκειμένου να γίνουμε μεγάλες και δυνατές: Το αβγό! Το ασπράδι είναι καθαρή μορφή καλής ποιότητας πρωτεΐνης, ενώ ο κρόκος γεμάτος υγιή λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα -ανάμεσά τους και χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των οργάνων του σώματος ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, καθώς επίσης και για την έγκυο και το έμβρυο. Όπως λοιπόν βλέπεις για άλλη μια φορά η μαμά σου είχε δίκιο!

Το… αχτύπητο πράσινο

Ρόκα, όλα τα είδη μαρουλιού (κατσαρό, λόλα, γαλλική σαλάτα, απλό κ.ά.), τρυφερό σπανάκι, κάρδαμο, ραδίκι, σταμναγκάθι, σέσκουλο κ.ά. αποτελούν την πράσινη δύναμη της υγείας. Τα φυλλώδη αυτά λαχανικά είναι γεμάτα φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα. Στο ψυγείο καλύτερα να τα διατηρήσεις σε διαφορετικό χώρο από αυτό των φρούτων καθότι κάποια φρούτα εκλύουν αιθυλένιο το οποίο κάνει τα λαχανικά να χαλάνε πρώιμα.

Αυτό που νόμιζες ότι τρώνε μόνο οι βετζετέριαν (και η Μαντόνα)

Ο λόγος για το τόφου φυσικά. Υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά, εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου θα πρέπει να βρει τη θέση του στο τραπέζι σου. Αν ακόμα δεν σε έπεισα, θα πρέπει να προσθέσω ότι μαζί με τις γλυκοπατάτες, αποτελεί το βασικό τρόφιμο στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, την περιοχή δηλαδή που ζουν οι περισσότεροι 100ετείς του κόσμου. Επειδή στεγνώνει εύκολα, καλύτερα να το συντηρείς σε τάπερ μέσα σε νερό στο ψυγείο.

Οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες…

Μιλάμε βέβαια για τις πιπεριές (και όχι για τις χάντρες). Βιταμίνες Α, Β6 και κυρίως C, ελάχιστες θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός στο ψυγείο και στο πιάτο σου. Ανάλογα με το χρώμα τους περιέχουν και διαφορετική ποσότητα βιταμινών γι’ αυτό καλύτερα να τις τρως όλες!

Ο λευκός σύμμαχος του εντέρου

Εκτός από το ελληνικό γιαούρτι υπάρχει ένας ακόμη ισχυρός σύμμαχος για το μικροβίωμα του εντερικού σου συστήματος, το κεφίρ. Τα προβιοτικά που περιέχει συνδέονται με το αδυνάτισμα, τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, το γερό ανοσοποιητικό, την καλή διάθεση, καθώς και με την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *