Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Σάντουιτς, όλα τα μυστικά για να γίνει πεντανόστιμο και υγιεινό!

Share

Απόλαυσε σάντουιτς με απίθανη γεύση, χωρίς περιττές θερμίδες και ανθυγιεινές προσθήκες.

Λατρεύω τα σάντουιτς! Από το πολύ απλό ψωμί και τυρί, μέχρι το πιο περίπλοκο με υλικά ιδιαίτερα ευφάνταστα και ασυνήθιστα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η μείξη τόσων διαφορετικών μεταξύ τους υλικών που τελικά προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ραφιναρισμένο και μεστό αποτέλεσμα κάνουν τον ουρανίσκο μου να αγαλλιάζει και την κοιλιά μου χορτάτη ενώ τα επίπεδα ενέργειάς μου παραμένουν υψηλά. Βέβαια επειδή είμαι και λίγο health freak με τα χρόνια έχω καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα για το πώς θα κάνω σάντουιτς όχι μόνο γευστικά αλλά και υγιεινά. Και αυτά θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Α’ όπως Αβοκάντο

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Κ και D καθώς και σε φυτικές ίνες μπορεί να απογειώσει τη γεύση και να χρησιμοποιηθεί αντί για κάποια άλλη λιπαρή ουσία. Συνήθως το κόβω πολύ λεπτές φετούλες ή αν είναι πολύ ώριμο το αλείφω στις φέτες του ψωμιού. Λέγοντας ψωμί θυμήθηκα το δεύτερο πολύ σημαντικό υλικό:

Ψωμί, ολικής άλεσης είναι το καλύτερο

Μεστό σε γεύση, ελαφρώς υγρό αν επιλέξεις κάποιο πολύσπορο, έντονα αρωματικό, καμιά σχέση με τα λευκά και άνοστα παρασκευάσματα. Το μαύρο ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αργεί να απορροφηθεί από το σώμα κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτες για περισσότερες ώρες.

Κάνεις δίαιτα; Ξέχνα το ψωμί!

Ποιος είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να αφαιρέσεις θερμίδες από το σάντουιτς χωρίς να χάσεις πολλά από τη γεύση; Αφαιρώντας το ψωμί! Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι δεν τρελαίνομαι για την ιδέα, αλλά το έχω δοκιμάσει και πιάνει. Αντικαθιστώ το ψωμί με φύλλα μαρουλιού τα οποία τα γεμίζω με ότι θα έβαζα σε ένα κανονικό σάντουιτς. Επειδή δεν τρώω κρέας πολλές φορές έχω κάνει τα μαρουλόφυλλα ρολλάκια γεμιστά με καστανό ρύζι, κόκκινα φασόλια κονσέρβας (πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες), σοταρισμένα λαχανικά και φυσικά το αγαπημένο αβοκάντο.

Μην ξεχνάς τις πίκλες

Δεν έχουν άδικο τα φαστφουντάδικα που σερβίρουν πάντα τα χάμπουργκερ με λεπτές φέτες πίκλας. Η ελαφρώς όξινη γεύση τους και η τραγανή υφή τους ταιριάζουν τέλεια με την πιο λιπαρή γεύση του μπιφτεκιού. Τα χρησιμοποιώ συχνά όχι μόνο για λόγους γαστριμαργικούς αλλά και διατροφικούς. Είναι χορταστικές, χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες ενώ σύμφωνα με έρευνες οι όξινες τροφές βοηθούν το μεταβολισμό να δουλεύει πιο γρήγορα και επομένως να καίει περισσότερες θερμίδες.

Μη μετράς θερμίδες, μέτρα λαχανικά

Δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις ωμά. Ψημένα στο γκριλ είναι πιο νόστιμα, να μην μιλήσω φυσικά για τηγανιτά που ναι μεν απογειώνουν τη γεύση αλλά είναι γεμάτα περιττές θερμίδες. Αν δεν ξέρεις τι να χρησιμοποιήσεις, σου έχω δύο λεξούλες: ουράνιο τόξο. Σκέψου τα χρώματα του ουράνιου τόξου και γέμισε το σάντουιτς σου με όσο το δυνατόν περισσότερα χρωματιστά λαχανικά. Έτσι αυξάνονται οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα φυτοχημικά με τα οποία προμηθεύουμε τον οργανισμό μας και τα οποία θα τον βοηθήσουν να προστατευθεί από διάφορες ασθένειες.

Αλλαντικά; No, no, no!

Δεν στο λέω μόνο επειδή είμαι vegetarian, αλλά και επειδή όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα αλλαντικά είναι επικίνδυνα για την υγεία. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου. Εάν θέλεις οπωσδήποτε κρέας καλύτερα να βάλεις κάτι που το έχεις φτιάξει μόνη σου.

Πρόσθεσε φυτικές πρωτεΐνες

Κόκκινα φασόλια κονσέρβας, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, χούμους που φτιάχνεται από πολτοποιημένα ρεβύθια και ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμύγδαλου είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά ενώ προσδίνουν μια ιδιαίτερη γεύση.

Βάλε άρωμα

Λεμόνι και ξύσμα λεμονιού, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο δίνουν αυτό το κάτι άλλο που χρειάζεται ένα σάντουιτς για να ξεφύγει από το συνηθισμένο και να γίνει απολαυστικό. Η έντονη μυρωδιά και γεύση τους θα σε κάνει να ξεχάσεις το αλάτι…

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *