Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Πόσο καλό σου κάνει να πίνεις στιγμιαίο καφέ;

Share

Ζεστός ή κρύος ο στιγμιαίος καφές έχει συνδεθεί με την ελληνική κουλτούρα. Ωστόσο κατά καιρούς έχει αμφισβητηθεί το κατά πόσον είναι υγιεινός και το αν τελικά πρέπει να τον προτιμάμε. Τι ισχύει;

Ο στιγμιαίος καφές μας προσφέρει άμεση τόνωση ενώ είναι εύκολο να τον απολαύσουμε παντού και πάντα, ζεστό ή κρύο, σκέτο ή όχι, ακόμα και αν δεν έχουμε καφετιέρα ή άλλα σύνεργα. Αυτή η ευκολία είναι που τον έχει κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι όμως υγιεινός ή μήπως επιβαρύνει την υγεία μας;
Ο καφές κάνει καλό – Αρκεί να μην κάνεις αυτά τα λάθη

Πώς παρασκευάζεται ο στιγμιαίος καφές

Αφού μαζευτούν οι καρποί από το καφεόδεντρο, επιλέγονται οι κατάλληλοι κόκκοι, καθαρίζονται και καβουρδίζονται προκειμένου να αναδείξουν τα αρώματά τους. Μετά αλέθονται και φιλτράρονται με νερό προκειμένου να εκχυλιστούν. Ο καφές που προκύπτει αφυδατώνεται και αποκτά την γνωστή, τελική μορφή του στιγμιαίου καφέ.
Είναι ο καφές φίλτρου πιο υγιεινός; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Τι να προσέξεις

Απέφυγε τους στιγμιαίους με γεύσεις και πρόσθετα συστατικά

Υπάρχουν διάφοροι στιγμιαίοι καφέ στο εμπόριο. Καλό είναι να αποφεύγεις αυτούς με πρόσθετα όπως π.χ. ζάχαρη, γάλα ή κρέμα γάλακτος σε σκόνη, λιπαρά όπως φοινικέλαιο ή άλλα, συντηρητικά κ.ά. Αυτοί οι τύποι στιγμιαίου καφέ προσθέτουν θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η καλύτερη ώρα για καφέ είναι αυτή -όχι, δεν είναι μόλις ξυπνήσεις

Συχνά ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη

Εάν αναζητάς κάτι να σε κρατήσει ξύπνιο για αρκετές ώρες ίσως ο στιγμιαίος καφές να μην είναι κατάλληλος. Συχνά (εάν τον φτιάχνεις σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τα άλλα είδη καφέ. Έτσι ένα μέτριο φλιτζάνι στιγμιαίο καφέ περιέχει 60 έως 85 mg καφεΐνης ανά μερίδα, ενώ ο παρασκευασμένος καφές προσφέρει 75 έως 165 mg ανά μερίδα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνία, προβλήματα ύπνου, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά.

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά 

Ο καφές έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάτι που τον κάνει πολύτιμο σύμμαχο υγείας, ενώ αναφέρεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα. Παλιότερη έρευνα μέτρησε τον αριθμό των χλωρογενικών οξέων (CGAs) σε διαφορετικούς τύπους καφέ. Αποδεικνύεται ότι ο στιγμιαίος καφές περιείχε τα λιγότερα CGA, ενώ ο μη αναμειγνυόμενος καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές κατετάγη στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε CGA. 

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει περισσότερο ακρυλαμίδιο

Το άλλο ζήτημα με τον στιγμιαίο καφέ έχει να κάνει με μια δυνητικά επιβλαβή χημική ουσία γνωστή ως ακρυλαμίδιο και η οποία σχηματίζεται στα τρόφιμα με φυσικό τρόπο κατά το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, π.χ. ψήσιμο σε φούρνο ή σχάρα ή τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος των κόκκων του καφέ. Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει ακόμα και την διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από ότι τα άλλα είδη καφέ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία ο καφές ήταν μεταξύ των υψηλότερων πηγών ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, μαζί με τα τηγανητά προϊόντα πατάτας. Ωστόσο, υποστηρίζει, η ποσότητα ακρυλαμιδίου που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τη διατροφή τους δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τον στιγμιαίο καφέ.

Οπότε να πίνω στιγμιαίο καφέ;

Αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στην κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σε αποτρέψει από το να τον απολαμβάνεις. Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, καφεΐνης, ζωντάνιας και ευεξίας, που αν τον πίνεις με μέτρο σου κάνει καλό.
Μην πετάς τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ! Έχουν πολλές χρήσεις

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *