Πώς θα κόψεις το τσιμπολόγημα τώρα που είσαι συνεχώς στο σπίτι
Share
Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι συνοδεύεται για τους περισσότερους με άγχος και ανία. Το αποτέλεσμα; Η εμφάνιση διάφορων ανθυγιεινών συνηθειών με κυριότερη αυτήν της πολυφαγίας.
Τι κάνεις όταν είσαι υποχρεωμένος να παραμείνεις όλη μέρα στο σπίτι; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή η παραμονή συνοδεύεται από στρες για την υγεία τη δική σου καθώς και αυτών που αγαπάς, άγχος για το οικονομικό και εργασιακό αδιέξοδο καθώς και αγωνία για την επόμενη μέρα; Τρως! Μαγειρεύεις, τρως και ταΐζεις και όλους τους υπόλοιπους μαζί σου. Και δεν είσαι η μόνη. Όλοι μας λίγο πολύ κάπως έτσι βγάζουμε τη μέρα μας με πολύ άσχημα αποτελέσματα για την υγεία και την σιλουέτα μας. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να το μετριάσεις;
Κάνε μια ειλικρινή συνομιλία με τον εαυτό σου
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγεις την υπερφαγία και το τσιμπολόγημα είναι να καταλάβεις γιατί σου συμβαίνει αυτό. Φυσικά η ανία και το άγχος καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να τσιμπολογάει συχνά ή να τρώει υπερβολικά κατά τη διάρκεια του γεύματος αναρωτήσου γιατί. Το κάνεις επειδή πεινάς πραγματικά και χρειάζεσαι επιπλέον θρεπτικά συστατικά ή για κάποιον άλλο λόγο; Πριν βάλεις αυτή την μπουκιά στο στόμα ρώτησε τον εαυτό σου πώς νιώθει: Άγχος; Βαρεμάρα; Μοναξιά; Θλίψη; Κάνοντας μια παύση και αναρωτώμενη τι σου συμβαίνει μπορεί να αποφύγεις τις μελλοντικές παρασπονδίες.
Διώξε τους πειρασμούς
Τίποτα δεν λειτουργεί καλύτερα σε μένα από το να μην έχω τους πειρασμούς μέσα στο σπίτι μου. Η σκέψη και μόνο ότι στην κουζίνα υπάρχουν μπισκότα με σοκολάτα, πατατάκια, σοκολατάκια ή οτιδήποτε άλλο τρας με κάνει να τα σκέφτομαι συνέχεια ακόμα και χωρίς να πεινάω. Και καλά κάνω, λένε οι έρευνες: Η οπτική μας επαφή με τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου μας το οποίο μας ωθεί στην υπερφαγία. Τι κάνω λοιπόν όταν με πιάνει λιγούρα για γλυκό; Βάζω 4-5 καρύδια σε ένα μπολάκι, τους απλώνω λίγο μέλι και απολαμβάνω. Ή ανακατεύω καλά ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με μισό κουταλάκι μέλι και έτοιμος ο… χαλβάς! Τι κάνω όταν θέλω κάτι αλμυρό; Φτιάχνω ποπ κορν με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζω με αλάτι και πάπρικα και… voila! Νόστιμα και υγιεινά.
Να έχεις ένα υγιεινό ημερήσιο μενού
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το συνηθισμένο σου μενού μόνο και μόνο επειδή είσαι στο σπίτι. Εάν πρώτα έκανες τρία γεύματα την ημέρα και δύο σνακ, συνέχισε έτσι. Εάν έκανες δύο γεύματα και τρία σνακ κάνε το ίδιο. Γενικά καλό είναι να φέρεσαι σαν να μην έχει αλλάξει κάτι. Μπορεί όλη σου η ζωή να έχει ξεφύγει από τους συνηθισμένους της ρυθμούς, προσπάθησε όμως να διατηρήσεις αυτό.
Μην στερείσαι
Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες για να μην τσιμπολογάς συνέχεια είναι το να μην στερείς από το σώμα σου το φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγεις τις στερητικές δίαιτες, αυτές δηλαδή που έχουν ελάχιστες θερμίδες ή αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο στρες, το οποίο σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον βλάπτει την σωματική και ψυχική υγεία και πολύ συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία.
Ενυδάτωση είναι η λέξη κλειδί
Δεν είναι ανάγκη το μυαλό μας να είναι κολλημένο μόνο στο ανθυγιεινό φαγητό επειδή είμαστε συνεχώς μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν και πιο υγιεινοί τρόποι να… τρώμε την ώρα μας όπως ας πούμε να πίνουμε. Μπορεί πρώτα η κατανάλωση νερού ή άλλων αφεψημάτων να ήταν περιορισμένη με την δικαιολογία ότι το ξεχάσαμε, τώρα όμως δεν ισχύει πια. Η χρόνια αφυδάτωση (έστω και ήπια) ενέχει υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας ενώ συνοδεύεται επίσης με κυκλοθυμικότητα, έλλειψη προσοχής και ενέργειας, τα οποία επίσης μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Κινήσου έστω και μέσα στο σπίτι
Για να ανακουφίσεις το στρες που προκαλεί το συναίσθημα του εγκλεισμού χρειάζεται να κάνεις γυμναστική. Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα μία ώρα άσκησης και μην παρεκκλίνεις! Υπάρχουν εξαιρετικά βίντεο γυμναστικής στο YouTube για να σε καθοδηγήσουν.
Διώξε την ανία
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Όταν είσαι συνεχώς κλεισμένος σε ένα σπίτι συμβαίνει συχνά να νιώθουμε ότι βαριόμαστε και να ξεχνάμε το πρόγραμμά μας. Πολύ απλά πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα), το οποίο να περιέχει όλα αυτά που θέλουμε ή χρειάζεται να κάνουμε: Χόμπι, μαγείρεμα, διάβασμα, κηπουρική, γυμναστική. Υπάρχει χρόνος.
Να είσαι παρόν
Μία από τις βασικές αρχές του διαλογισμού και της γιόγκα είναι η συνθήκη του να είσαι παρών/ούσα στη ζωή σου. Το χτες έχει ήδη συμβεί και δεν μπορείς να το αλλάξεις, το αύριο δεν έχει γίνει ακόμα και δεν μπορείς να το ελέγξεις. Το μόνο λοιπόν που έχεις είναι το τώρα. Γι’ αυτό δώσε βάση σε κάθε στιγμή της ζωής σου, και στο φαγητό σου. Όταν τρως και ταυτόχρονα βλέπεις τηλεόραση, παίζεις παιχνίδι στον υπολογιστή, μιλάς στο τηλέφωνο κ.ο.κ. δεν έχεις συναίσθηση της ποσότητας ούτε και της ποιότητας με αποτέλεσμα να θέλεις να τρως συνέχεια γιατί πολύ απλά έχεις ξεχάσει ότι έφαγες. Συγκεντρώσου στο φαγητό σου και θυμήσου, για τους προγόνους σου η ώρα αυτή ήταν ιερή.
Μάθε να αναγνωρίζεις τις μερίδες
Είναι πολύ συνηθισμένο να τρώμε κατευθείαν από τις συσκευασίες των τροφίμων με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε να σταματήσουμε. Έτσι μετά απορούμε που πήγε όλη η συσκευασία τα πατατάκια, ή το παγωτό ή οι ξηροί καρποί. Μάντεψε… Στο στομάχι σου. Χρησιμοποίησε ζυγαριά, μπολάκια, πιάτα και άλλα σερβίτσια για να δεις πόση είναι η μερίδα.
Να επιλέγεις αληθινές τροφές
Μα μπορεί κάποιες τροφές να είναι αληθινές και κάποιες άλλες ψεύτικες, θα με ρωτήσεις. Ναι, μπορεί. Με τον όρο «αληθινές» τροφές εννοούμε αυτές που όχι απλώς γεμίζουν το στομάχι σου και χαϊδεύουν τον ουρανίσκο σου, αλλά είναι καλές για το σύνολο της υγείας σου, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σχετικά φτωχές σε θερμίδες και σου «κόβουν» την όρεξη για τσιμπολόγημα. Τέτοιες είναι οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αβοκάντο, τα όσπρια, τα αβγά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες μαζί με το γεύμα είναι καλό και υγιεινό. Απέφυγε τις υπερβολές. Το αλκοόλ επιβαρύνει τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει και σε εξάρτηση όταν κάποιος το καταναλώνει υπό συνθήκες πίεσης προκειμένου να χαλαρώσει και να αισθανθεί καλύτερα.