Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Πώς θα κάνεις το τόφου να διατηρηθεί περισσότερο

Share

Όπως ίσως έχεις διαπιστώσει και η ίδια, από τη στιγμή που θα ανοιχτεί μια συσκευασία τόφου είναι ζήτημα ημερών να χαλάσει, ακόμα και αν το βάλουμε στο ψυγείο. Δες πώς πρέπει να το κρατήσεις ώστε να διατηρηθεί περισσότερο. 

Μπορεί πριν λίγο καιρό να φάνταζε εξωτικό, ωστόσο το τόφου κατακτά όλο και περισσότερο και την ελληνική κουζίνα. Η αδιαμφισβήτητη θρεπτικότητά του και η συνειδητή προσπάθεια των περισσότερων να καταναλώνουμε λιγότερα ζωικά προϊόντα είτε για λόγους ηθικής είτε υγείας το έχουν κάνει συνηθισμένο προϊόν στο τραπέζι μας. Το πρόβλημα όμως τώρα είναι ο χαμηλός χρόνος διατήρησής του από τη στιγμή που η συσκευασία θα ανοιχτεί. Δες τι θα κάνεις ώστε το τόφου να διατηρηθεί περισσότερο.
Αυτές είναι πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες αν κάνεις νηστεία ή είσαι vegan

Ποια είδη τόφου θα βρεις στην αγορά

Το τόφου φτιάχνεται από γάλα σόγιας σε μια διαδικασία που θυμίζει την αντίστοιχη του τυριού, και με την προσθήκη διαφόρων ειδών «μαγιάς» π.χ. ξύδι, κιτρικό οξύ, χλωρικό μαγνήσιο κ.ά. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε κυρίως σε δύο μορφές: την εξαιρετικά απαλή «μεταξωτή» (silken) και την σκληρή ή πολύ σκληρή που θυμίζει φέτα. Στο εξωτερικό υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες μορφές σκληρότητας. Μέχρι κάποιο σημείο έχει σημασία το είδος του τόφου για το πώς θα το διατηρήσουμε.
Έτσι θα αποφύγεις τις διατροφικές ελλείψεις αν κάνεις νηστεία ή είσαι vegan

Πώς θα διατηρηθεί το τόφου περισσότερο  

Προσδιόρισε τι είδος τόφου έχεις

Η υγρασία και η σύνθεση του τόφου εξαρτάται από το πόσο πιέστηκε το γάλα σόγιας προκειμένου να παραχθεί. Το εξαιρετικά απαλό «μεταξωτό» τόφου έχει πιεστεί λιγότερο με αποτέλεσμα να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Το σκληρό πάλι πιέζεται πολύ με αποτέλεσμα να περιέχει και περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τις πιο μαλακές παραλλαγές. Αυτές οι διαφορές στη σύνθεση επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που θα διατηρηθεί το τόφου μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Το εξαιρετικά απαλό χαλάει πιο γρήγορα (περίπου στις 3 μέρες αντί για 6 που διατηρούνται τα άλλα). Επίσης το συγκεκριμένο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, δεν γίνεται ωραίο αν το βάλεις στον καταψύκτη. 

Βάλτο σε δοχείο με νερό και μετά στο ψυγείο

Αφού ανοίξεις τη συσκευασία, βάλε το τόφου σε δοχείο με νερό και μετά στο ψυγείο. Θα κρατήσει περισσότερες μέρες, ενώ θα διατηρήσει την υγρασία και τη σπογγώδη υφή του. 

Στον καταψύκτη

Εκτός από το εξαιρετικά απαλό τόφου, όλα τα άλλα είδη μπορούν μετά το άνοιγμα να μπουν στον καταψύκτη. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους σεφ όσο πιο σκληρό το τόφου τόσο καλύτερο γίνεται με την κατάψυξη. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο κρυσταλλώνει και μετά την απόψυξη γίνεται ακόμα πιο σπογγώδες καθώς δημιουργούνται περισσότερες τρύπες. Το αποτέλεσμα είναι να απορροφά καλύτερα τις σάλτσες, να μασιέται περισσότερο και να γίνεται πιο τραγανό όταν τηγανίζεται γιατί έχει πολύ λιγότερη υγρασία. Για να το καταψύξεις αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρό σκουπίζοντας την πλάκα το τόφου με μια πετσέτα. Στη συνέχεια κόψε το σε μικρότερα κομμάτια, βάλε τα σε δοχείο ή σε σακούλα τροφίμων και μετά στον καταψύκτη. Διατηρείται ως και 3 μήνες. 

Μην το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου

Όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έτσι και το τόφου δεν αντέχει πολύ σε θερμοκρασία δωματίου γιατί γίνεται ευαίσθητο στην ανάπτυξη βακτηρίων και στην αλλοίωση.
Είσαι vegan ή κάνεις νηστεία; Έτσι θα το κάνεις υγιεινά

Πώς θα καταλάβεις ότι το τόφου έχει χαλάσει

Το φρέσκο τόφου είναι λευκό με ελάχιστη ή καθόλου μυρωδιά. Εάν έχει αρχίσει και χάνει το χρώμα του ή έχει γίνει κίτρινο ή καφέ έχει αρχίσει να χαλάει. Το ίδιο συμβαίνει εάν αποκτήσει έντονη μυρωδιά ή βγάλει μούχλα. Εάν το διατηρείς σε νερό στο ψυγείο και το νερό έχει γίνει θολό, και αυτό είναι ένδειξη ότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια. Μαγειρεμένο διατηρείται στο ψυγείο 3-5 μέρες.
Έρευνα: 4+1 πρωτεΐνες που φροντίζουν την καρδιά σου (και δεν είναι αυτές που νομίζεις!)

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *