Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Το αγαπημένο μου κέικ σοκολάτα χωρίς ζάχαρη-Πώς θα το φτιάξεις

Share

Μπορεί να μην είναι υγιεινά ωστόσο ένα γλυκάκι χρειάζεται πότε-πότε. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, πώς θα το κάνουμε! Κατά καιρούς λοιπόν δοκιμάζω διάφορες συνταγές προκειμένου αφενός να αποφύγω την ζάχαρη, και αφετέρου να προσφέρω μια καλή εναλλακτική στην υπόλοιπη οικογένεια. Το αγαπημένο μου κέικ σοκολάτα λοιπόν είναι άκρως υγιεινό, χωρίς ζάχαρη και βούτυρο, ενώ αυτή τη στιγμή προσπαθώ να τελειοποιήσω τη vegan εκδοχή του. Δοκίμασέ το, είναι εύκολο και πολύ νόστιμο!

Υλικά: 

  • 3 μπανάνες πολύ ώριμες. Επειδή οι μπανάνες είναι το κύριο γλυκαντικό στοιχείο του κέικ έχει μεγάλη σημασία να είναι πολύ ώριμες
  • 100 ml ηλιέλαιο αν θέλεις την πιο υγιεινή εκδοχή. Αν επιθυμείς πιο πλούσια γεύση μπορείς να βάλεις ίδια ποσότητα λιωμένο βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ 
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο (σκέτο κακάο χωρίς ζάχαρη). Προτιμώ κάποιο με όλα του τα λιπαρά για πιο σοκολατένια γεύση.
  • 3 αβγά
  • 50 ml γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας υγρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 5-8 σταγόνες στέβια σε υγρή μορφή (αυτό χρησιμοποιώ πάντα εγώ) ή κάποιο άλλο υποκατάστατο για 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Εάν θέλεις να βάλεις ζάχαρη 100 γραμμάρια είναι υπεραρκετά.
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: 

Λιώσε τις μπανάνες στο μπλεντεράκι, να γίνουν σχεδόν υγρές.

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 140° στον αέρα (σε αντιστάσεις στους 160°).
  • Αν οι μπανάνες δεν είναι πολύ ώριμες βάλε τες στο φούρνο μικροκυμάτων και ψήσε τες από 30 δευτερόλεπτα ως 3 λεπτά για να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Λιώσε τις μπανάνες στο μπλεντεράκι.
  • Κοσκίνισε καλά το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ και ανάκατέψέ τα καλά με ένα στεγνό κουτάλι. 
  • Ρίξε τις μπανάνες στο μείγμα με το αλεύρι.
  • Χτύπησε τα αβγά στο μπλεντεράκι μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, τη στέβια (ή την άλλη γλυκαντική ουσία) και το γάλα.

Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ ΕΛΑΦΡΑ είτε με κουτάλι είτε με το μιξεράκι σε χαμηλή ταχύτητα.

  • Ρίξε και το μείγμα των αβγών στο αλεύρι και ανακάτεψε ελαφρά τα υλικά να ενωθούν είτε με μια κουτάλα είτε με μιξεράκι, Πρόσεξε, δεν θέλει πολύ χτύπημα, μόνο ανακάτεμα. Θα πρέπει η ζύμη να πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Μπορείς να διορθώσεις την υφή της ζύμης προσθέτοντας λίγο γάλα ή λίγο αλεύρι.

Ψήσε το κέικ σοκολάτα χωρίς ζάχαρη στους 140° στον αέρα για 50 λεπτά.

  • •Λάδωσε μια φόρμα για κέικ, ρίξε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήσε για 50 περίπου λεπτά. Θα ξέρεις ότι είναι έτοιμο όταν το τρυπήσεις με ένα μαχαίρι και αυτό βγει καθαρό. Ίσως χρειαστεί άλλα 5 λεπτά περίπου.
  • Άφησέ το να κρυώσει για 5-10 λεπτά πριν το ξεφορμάρεις.

Μετά από 50 λεπτά όταν έχει φουσκώσει και το κέικ σοκολάτα χωρίς ζάχαρη φαίνεται έτοιμο, τρύπησέ το με ένα μαχαίρι να δεις αν έγινε. Το μαχαίρι θα πρέπει να βγει καθαρό.

Σημειώσεις:

  1. Μπορείς να προσθέσεις σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρας ή σπασμένο κακαόσπορο. Επίσης αν δεν σε πειράζει η ζάχαρη μπορείς να λιώσεις σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων σοκολάτα κουβερτούρα και να το αλείψεις.  
  2. Ο φούρνος θα πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος και να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα όση ώρα ψήνεται το κέικ.
  3. Χρειάζεται ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα γιατί είναι πολύ υγρό. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω όμως δεν θα έχει ψηθεί μέσα και θα ξεφουσκώσει. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή δεν θα φουσκώσει αρκετά.
    Δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο μου vegan παγωτό χωρίς ζάχαρη, αβγά και λιπαρά.

 

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *