Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές οι τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν
Share
Πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο μπορεί να εμφανιστούν δείχνοντας ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή στις αρθρώσεις μας. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε είναι να προσθέσουμε στη διατροφή μας τις πιο κάτω αντιφλεγμονώδεις τροφές.
Η σημασία μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής στο πέρασμα του χρόνου είναι σημαντική και για την υγεία των αρθρώσεων, για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι η Δυτικού τύπου διατροφή (πλούσια σε φαστ φουντ γεύματα, μονοακόρεστα λιπαρά, ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα συνθετικά συστατικά) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες (όπως ω-3 λιπαρά οξέα, φρούτα και λαχανικά) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Θεωρείται επίσης ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία είναι δείκτης φλεγμονής των αρθρώσεων. Ο πόνος στις αρθρώσεις αντιμετωπίζεται προσθέτοντας τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στο διαιτολόγιό μας.
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν την καταπολέμηση της φλεγμονής στις αρθρώσεις μας
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Τα άτομα που ακολουθούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, φαίνεται να έχουν λιγότερες παθήσεις υγείας που να σχετίζονται με φλεγμονές, όπως αρθρίτιδα ή διαβήτης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ελαιοκανθάλης, ενός βασικού συστατικού του ελαιολάδου, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Βιταμίνη C – Σημαντική για την επισκευή των ιστών
Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, που βοηθά την επιδιόρθωση και την αναδόμηση των αγγείων του αίματος, των τεντόνων, των οστών και των συνδέσμων. Εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, μούρα, ακτινίδια κ.ά. είναι πλούσιες πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Φρούτα του δάσους – Ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη
Μούρα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, μπλάκμπερις, μύρτιλλα είναι πολύ σημαντικό να τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας έστω και κατεψυγμένα. Περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
Καρότα – Πλούσια σε βήτα καροτίνη
Καρότα, κολοκύθα, πορτοκαλί γλυκοπατάτες αλλά και άλλα πορτοκαλί λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, γνωστές και οι δύο για την αντιφλεγμονώδη τους δράση.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Ξέχνα το λευκό αλεύρι και ότι παρασκευάζεται από αυτό. Τα προϊόντα ολικής άλεσης (ζυμαρικά, ψωμί κ.ά.) είναι για σένα. Είναι καλύτερες πηγές φυτικών ινών και σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερο έλεγχο του βάρους, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων.
Τζίντζερ
Στην Ινδία είναι γνωστό εδώ και αιώνες το τζίντζερ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει συστατικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να έχει υπολιπιδαιμικό και αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.
Τζίντζερ, νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα οφέλη του
Ανανάς – Μπορεί να μειώσει το πρήξιμο
Το ένζυμο βρομελίνη που περιέχει ο ανανάς έχει συνδεθεί με μείωση του πόνου και του πρηξίματος τόσο στην οστεοαρθρίτιδα όσο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, που περιέχει ο κουρκουμάς, είναι μια πολυφαινόλη με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για την καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό θα πρέπει να συνδυάζεται ο κουρκουμάς με λίγο έλαιο (βούτυρο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ghee το ινδικό βούτυρο σαν το κρητικό στακοβούτυρο, έλαιο καρύδας κ.ά.) καθώς και με πιπέρι. Η πιπερίνη που περιέχει το πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2000% (δύο χιλιάδες τοις εκατό, καλά διάβασες).
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις το περίφημο αντιφλεγμονώδες ρόφημα με κουρκουμά γνωστό ως «χρυσό γάλα».
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει την δράση του κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και έχουν καταλήξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε με μικρότερη δραστηριότητα της νόσου.