Ποιες τροφές να προτιμήσεις ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου
Share
Τι τύπος είσαι; Ξηρός; Λιπαρός; Μεικτός ή μήπως κανονικός; Ότι τύπο δέρματος και αν έχεις σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες τροφές που θα σου ταιριάζουν περισσότερο… Γνώρισέ τες!
Η τροφή μας επηρεάζει τα όργανα του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση και τις λειτουργίες του. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το δέρμα μας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο όργανό μας. Εάν λοιπόν τρεφόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του, βελτιώνουμε τόσο την όψη όσο και την υγεία του. Επειδή όμως δεν έχουν όλες οι επιδερμίδες τις ίδιες ανάγκες, επιλέγοντας τις σωστές τροφές ανάλογα με τον τύπο της (και αποφεύγοντας τις λάθος) μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ισχυρίζεται η Μισέλ Γκριν, αισθητική δερματολόγος. Δες λοιπόν με ποιες τροφές χρειάζεται να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου.
Ξηρή επιδερμίδα
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Η λέξη κλειδί για την ξηρή επιδερμίδα είναι «ενυδάτωση». Χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 λίτρα νερό καθημερινά ή λαχανικά και φρούτα πλούσια σε υγρά όπως π.χ. καρπούζι. Επίσης μπορείς να ενυδατώσεις το δέρμα σου με τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα όπως είναι το αβοκάντο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Εξαιρετικά βλαβερές μπορεί να είναι οι ελλείψεις σε βιταμίνη Α και C, γι’ αυτό… αγάπησε τις γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, το σπανάκι.
Ποιες τροφές να αποφύγεις
Καλά τα υγρά αλλά απέφυγε το αλκοόλ και τα ροφήματα με υπερβολική καφεΐνη. Εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων τους μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Λιπαρή επιδερμίδα
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Πριν βιαστείς να στείλεις όλα τα λιπαρά τρόφιμα στο… πυρ το εξώτερον ας εξηγήσουμε πρώτα ότι δεν είναι όλα τα ίδια. Υπάρχουν τα «κακά» και «καλά» λιπαρά τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά είναι το αβοκάντο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια. Καλύτερα επίσης να προτιμάς ψάρι ή κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας.
Ποιες τροφές να αποφύγεις
Η ζάχαρη είναι το απόλυτο «όχι, ποτέ». Και όταν λέμε ζάχαρη εννοούμε και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί. Εάν θέλεις κάτι γλυκό προτίμησε φρούτα.
Μεικτή επιδερμίδα
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Η μεικτή επιδερμίδα (όπως λέει και το όνομά της) είναι ένας συνδυασμός ξηρής και λιπαρής, καλύτερα λοιπόν να τρως τροφές που είναι ευεργετικές και για τους δυο τύπους.
Ποιες τροφές να αποφύγεις
Καλύτερα να αποφεύγεις τους απλούς υδατάνθρακες που μπορούν να πυροδοτήσουν φλεγμονές. Προτίμησε αυτούς με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η κινόα και το καστανό ρύζι.
Επιδερμίδα με τάσεις ακμής
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Η ακμή μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες ακόμη και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C βοηθά πολύ καθώς και ο ψευδάργυρος. Φρούτα όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, όλων των ειδών τα μούρα περιέχουν άφθονη C, ενώ τα οστρακοειδή, ιδίως τα στρείδια, τα όσπρια, το κοτόπουλο είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.
Ποιες τροφές να αποφύγεις
Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της θα πρέπει να μειωθεί, καθώς επίσης και τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά τρόφιμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο δέρμα και να οδηγήσουν σε υπερέκκριση σμήγματος. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το ελληνικό γιαούρτι. Αντιθέτως αυτό μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ακμής.
Θαμπή επιδερμίδα
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Η θαμπή επιδερμίδα θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες που προξενείται από το περιβάλλον ιδιαίτερα αν εκτιθέμεθα σε ρύπους, καυσαέρια και εντομοκτόνα. Χρειάζονται λοιπόν άφθονα αντιοξειδωτικά, ιδίως λυκοπένιο. Το βρίσκουμε σε τροφές όπως οι ντομάτες, το καρπούζι, η παπάγια, η κόκκινη πιπεριά, το γκουάβα. Καλές τροφές (αλλά με μέτρο!) είναι επίσης το κόκκινο κρασί (περιέχει ρεσβερατρόλη), το κακάο και η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.
Ώριμη επιδερμίδα
Οι καλύτερες τροφές για τον τύπο σου
Όλοι μας θα κάνουμε ρυτίδες, είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι να επιβραδύνουμε την εμφάνισή τους. Το κολλαγόνο μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και η παραγωγή της οποίας μειώνεται ήδη από τα 20 μας χρόνια. Αβγά, ψάρι, άπαχο κρέας είναι καλές πηγές κολλαγόνου. Επίσης τα μούρα και τα εσπεριδοειδή είναι πολύ σημαντικά γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Ποιες τροφές να αποφύγεις
Η αφυδάτωση κάνει ακόμα πιο έντονες τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ αλμυρές τροφές όπως τα πατατάκια γιατί ακριβώς περιέχουν πολύ αλάτι.