Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Ποιες τροφές να διαλέξεις για φουλ αντιοξειδωτικά

Share

Πολλά έχουν ακουστεί για τα αντιοξειδωτικά και τις τροφές που τα περιέχουν τα τελευταία χρόνια. Δικαίως, αφού φαίνεται ότι αυτές οι σούπερ ουσίες μπορούν να μας προστατέψουν από πολλές ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά μας βοηθούν να προφυλαχτούμε από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόληψη πολλών ασθενειών όπως π.χ. καρκίνου, καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νοσημάτων των ματιών (καταρράκτη κ.ά.) κ.ά., ενώ βοηθούν και το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και λαμπερό.
Δες εδώ ποιες τροφές πρέπει να τρως καθημερινά για υγεία και μακροζωία σύμφωνα με έρευνα.

Οι τροφές με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αν και δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ / RDA) στην ποσότητα των αντιοξειδωτικών που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά ωστόσο οι ειδικοί ως γενικό κανόνα θεωρούν ότι το μισό μας πιάτο στα γεύματά μας θα πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά (τα οποία είναι φουλ στα αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με το Journal of Agricultural and Food Chemistry οι τοπ τροφές κατά αύξουσα θέση με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι:

1. Μικρά κόκκινα φασόλια (Phaseolus vulgaris)

Περιέχουν περίπου 13727 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1/2 κούπα ξηρά και ωμά. 

2. Άγρια μύρτιλλα (Blueberries)

Ανά φλιτζάνι 13427 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC). Τα άγρια μύρτιλλα θεωρούνται ότι περιέχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα καλλιεργημένα, τα οποία υπολογίζεται ότι ανά φλιτζάνι περιέχουν 9019. Μάλιστα όσο πιο ώριμα τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών περιέχουν. 

3. Μεγάλα κόκκινα φασόλια (red kidney beans)

Έχουν 13259 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1/2 φλιτζάνι ωμά και ξηρά. 

4. Φασόλια τύπου πίντο (pinto bean)

Μοιάζουν με τα φασόλια που ονομάζουμε μπαρμπούνια όμως τα στίγματά τους αντί για ροζ-κόκκινο χρώμα έχουν σκούρο καφέ. Το όνομά τους το πήραν από την ισπανική λέξη πίντο (pinto) που σημαίνει ζωγραφισμένα. Περιέχουν 11864 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1/2 φλιτζάνι ωμά και ξηρά. 

5. Κράνμπερις 

Περιέχουν 8,983 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνη και κατεχίνες. 

6. Αγκινάρες γουλιά 

Θεωρείται το τοπ λαχανικό για την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Αφού περιέχουν 7,904 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι. 

7. Μαύρα βατόμουρα

Περιέχουν 7,701 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα μύρτιλλα αλλά υψηλότερο από τις φράουλες. 

8. Ξερά δαμάσκηνα 

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν 7,291 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1/2 φλιτζάνι καθώς επίσης και άφθονες φυτικές ίνες.

9. Σμέουρα (Raspberries) 

Τα κόκκινα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς περιέχουν 6,058 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι. 

10. Φράουλες 

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Περιέχουν 5,938 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι, το λιγότερο δηλαδή σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων. 

11. Κόκκινα μήλα τύπου Delicious 

Περιέχουν 5,900 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά μήλο. 

12. Πράσινα μήλα τύπου Granny Smith

Περιέχουν 5,381 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά μήλο. 

13. Καρύδια πεκάν 

Θεωρούνται μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν 5,095 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 30 ml.

14. Κεράσια 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και προστατεύουν από τις φλεγμονές. Έχουν 4,873 συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό (TAC) ανά 1 φλιτζάνι. Περιέχουν επίσης μελατονίνη που διευκολύνει τον ύπνο.

Ποια είναι τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Βήτα Καροτίνη και άλλα καροτενοειδή
  • Σελήνιο
  • Μαγγάνιο
  • Πολυφαινόλες
  • Φλαβονοειδή (ανθοκυανίνες, κατεχίνες, κουερσετίνη) 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *