Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Πέντε τροφές από όλο τον κόσμο που χαρίζουν χρόνια ζωής

Share

Υπάρχουν κάποιες τροφές που προάγουν τη μακροβιότητα και τις οποίες τρώνε λαοί σε όλο τον κόσμο. Κάποιες από αυτές τις έχεις ακούσει, κάποιες τις τρως ήδη ωστόσο κάποιες άλλες μάλλον δεν θέλεις να τις βάλεις στο στόμα σου!

Σίγουρα δεν υπάρχει μία συνταγή μακροζωίας. Ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε καλύτερα, πιο υγιείς, για περισσότερα χρόνια και σίγουρα η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διάσημος γιατρός των σταρ Dr Oz αποκάλυψε κάποιες από τις τροφές που τρώνε διάφοροι λαοί σε όλο τον κόσμο και που ο ίδιος τις θεωρεί ιδιαίτερα υγιεινές. Και ορίστε ποιες είναι αυτές…

Περού – Κινόα

Θεωρείται από τους διατροφολόγους ένα από τα πιο υγιεινά και ωφέλιμα είδη σπόρων. Και αυτό επειδή θεωρείται ότι είναι μια πλήρης πρωτεϊνη αφού περιέχει όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Καλύτερα να την ξεπλένεις καλά πριν την μαγειρέψεις προκειμένου να απομακρύνεις κάποιες ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό της και της προσδίδουν πικρή γεύση κατά το μαγείρεμα. 

Τουρκία – Φουντούκια

Τα φουντούκια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχουν επίσης πολλά μέταλλα και βιταμίνες, άφθονες φυτικές ίνες, είναι πλούσια πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών καθώς επίσης και ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων. Καλύτερα να καταναλώνονται με μέτρο επειδή περιέχουν πολλές θερμίδες και πάντα με την σκουρόχρωμη φλούδα τους.

Ινδία – Φακές

Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων ιδίως σιδήρου. Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται τροφή απαραίτητη για χορτοφάγους, γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και έφηβους. Υπολογίζεται ότι ένα μόλις φλιτζάνι φακές περιέχει το 63% περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε διαιτητικές ίνες. Οι Ινδοί τις συνδυάζουν με κουρκουμά που είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. 

Κίνα – Φύλλα Snow Pea 

Είναι ένα αγαπημένο έδεσμα της κινέζικης κουζίνας. Πρόκειται για φυλλώδες λαχανικό ιδιαίτερα δημοφιλές στην αχανή αυτή χώρα που βρίσκεται δύσκολα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Περιέχουν πολλά φυτοθρεπτικά που προάγουν την υγεία της εντερικής χλωρίδας και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι η γεύση του είναι κάπως πικρή κάτι ανάμεσα σε σπανάκι και αρακά, ενώ ταιριάζει με τζίντζερ και σκόρδο.

Μεξικό – Chapulines

Το καλύτερο στο άφησα για το τέλος και αυτό γιατί είναι μια τροφή για τολμηρούς! Το Μεξικό εκπροσωπείται από τις chapulines, ή αλλιώς ένα είδος ιδιαίτερα εύγευστης ακρίδας. Θεωρείται πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών εφάμιλλων του κρέατος, χωρίς όμως να βλάπτουν το περιβάλλον τόσο όσο αυτό. Τρώγονται ψημένες μέσα σε τάκος, ενώ μπορείς να τις αγοράσεις συσκευασμένες μέσω Ίντερνετ και να τις ετοιμάσεις μόνη σου σύμφωνα με τις οδηγίες.

Με πληροφορίες από το TODAY.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *