Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Παίρνεις συμπληρώματα διατροφής; Τι πρέπει να προσέξεις!

Share

Μπορεί να υποστηρίζουν τον οργανισμό και να είναι πολύτιμα βοηθήματα για ένα υγιές ανοσοποιητικό, ωστόσο χρειάζεται προσοχή πριν πάρουμε συμπληρώματα διατροφής.

Κάθε χειμώνα παίρνω συμπληρώματα διατροφής ιδιαίτερα βιταμίνη C για να βοηθήσω τον οργανισμό μου να μην «αρπάξει» κάποια ίωση. Την άνοιξη πολυβιταμίνες για τόνωση και ενέργεια προκειμένου να ανταπεξέλθω στη λεγόμενη εαρινή κόπωση. Το καλοκαίρι για να καταπολεμήσω την κυτταρίτιδα, ενώ το φθινόπωρο για την ενίσχυση των μαλλιών και την ομορφιά του δέρματος. Όταν δε, κάνω νηστεία παίρνω συμπλήρωμα σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου.
Ξέρω ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών, ωστόσο εμένα με έχουν βοηθήσει αρκετά. Φυσικά έχω κάνει την έρευνά μου και γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας προκειμένου να ενισχύσουμε τη δράση τους.

Ασβέστιο

Η λήψη του καλύτερα να συνδυάζεται με βιταμίνη D, αλλιώς δεν απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό.
Τι να προσέξεις: Μην το παρακάνεις! 1000 mg την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης και της λήψης του από τρόφιμα) είναι υπεραρκετά για τους περισσότερους ενήλικες. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ευθύνεται για το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή δυσκοιλιότητας.

Ιχθυέλαιο, μουρουνέλαιο ή ω-3 λιπαρά οξέα

Καλό είναι να τα λαμβάνουμε πάντα μαζί με το γεύμα μας γιατί έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εκδήλωσης παρενεργειών όπως ρέψιμο και καούρα.
Τι να προσέξεις: Μην τα συνδυάσεις μαζί με ασπιρίνη ή αντιθρομβωτικά φάρμακα εκτός και αν στο το έχει συστήσει ο γιατρός σου. Τα συγκεκριμένα αυτά συμπληρώματα διατροφής έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Σίδηρος

Καλύτερα η λήψη του να γίνει με άδειο στομάχι μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Σύμφωνα με τις έρευνες ο συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C τον κάνει πιο εύκολα απορροφήσιμο.
Τι να προσέξεις: Μην τον συνδυάσεις ποτέ με γαλακτοκομικά. Περιέχουν ασβέστιο που εμποδίζει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Βιταμίνες A, D, E και K

Γνωστές και ως λιποδιαλυτές βιταμίνες, επειδή τα διατροφικά λιπαρά είναι απαραίτητα για την απορρόφηση και μεταφορά τους. Κατά συνέπεια είναι καλύτερα να τις λαμβάνεις μαζί με γεύμα που να περιέχει λιπαρά.
Τι να προσέξεις: Μην το παρακάνεις γιατί οι συγκεκριμένες βιταμίνες δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, αλλά αποθηκεύονται στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι η εντατική υπερδοσολογία τους μπορεί να ανέλθει σε τοξικά επίπεδα. Πρόσεξε επίσης, να μην συνδυάζεις τη βιταμίνη Κ με αντιπηκτικά γιατί μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ λαμβάνουμε τόσο περισσότερο ευνοείται η πήξη αίματος.

Κάλιο

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε αρκετό μαγνήσιο κάθε μέρα. Το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα καλίου στο αίμα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.
Τι να προσέξεις: Είναι καλύτερο να μην παίρνεις συμπλήρωμα καλίου παρά μόνο αν στο έχει συστήσει ο γιατρός σου. Τα αυξημένα επίπεδα καλίου (υπερκαλιαιμία) μπορεί να ευθύνονται για κούραση και αδυναμία, ενώ μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν την καρδιά και να εμφανιστεί αρρυθμία.

Θεραπευτικά βότανα όπως π.χ. τζίνσενγκ, βαλσαμόχορτο (St. John’s wort), ginkgo

Να παίρνεις πάντα τη συνιστώμενη δόση, μην το παρακάνεις. Μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα σε μεγάλες δόσεις.
Τι να προσέξεις: Μην το συνδυάζεις με άλλα φάρμακα. Αυτά τα βότανα πιθανώς αντιδρούν όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με κάποια φάρμακα όπως π.χ. στατίνες. Εάν ακολουθείς κάποια θεραπεία, καλύτερα να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν τα πάρεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι ζωντανοί μικροοργανισμοί απαραίτητοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Τα πρεβιοτικά είναι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες, τα οποία δεν μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός μας ωστόσο βοηθούν να τραφούν τα προβιοτικά. Το σωστό είναι να λαμβάνονται μαζί με το φαγητό.
Τι να προσέξεις: Δεν είναι όλα τα προβιοτικά το ίδιο. Καλύτερο είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου προκειμένου να σου συστήσει το καλύτερο είδος και δόση ανάλογα με το προσωπικό σου ιστορικό.

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *