Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Ώριμα ή άγουρα να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά; Δες γιατί

Share

Το αν καταναλώνουμε ώριμα ή άγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά έχει αντίκτυπο στα θρεπτικά συστατικά που αυτά μας προσφέρουν. Αναμφίβολα πάντως είναι καλά για την υγεία μας όπως και αν τα προτιμάμε.

Όταν διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά επιλέγουμε πάντα αυτά που έχουν ωραιότερο χρώμα, σωστή υφή, υγιή εμφάνιση, με την ελπίδα ότι θα μας προσφέρουν το μάξιμουμ των θρεπτικών τους συστατικών. Φαίνεται όμως ότι και ο βαθμός ωριμότητάς τους παίζει ρόλο όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην θρεπτικότητά τους. Πώς λοιπόν πρέπει να τα τρώμε; Ώριμα ή άγουρα φρούτα και λαχανικά; 

Ποιες οι διαφορές σε ώριμα και άγουρα φρούτα και λαχανικά

Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άμυλο διαφέρει σημαντικά

Από τη στιγμή που ένα φρούτο ή λαχανικό φτάσει στο τελικό του μέγεθος ξεκινά η διαδικασία της ωρίμανσης. Δηλαδή το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, αναπτύσσονται χρωστικές ουσίες (φαινολικές ενώσεις) και αρχίζει να μαλακώνει καθώς η πηκτίνη που περιέχουν μετατρέπεται από αδιάλυτη στο νερό σε διαλυτή. Με άλλα λόγια μετατρέπονται σε αυτήν τη γεμάτη γεύση τροφή που μας αρέσει. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας τα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου είναι υψηλά και μειώνονται καθώς μετατρέπονται σε σάκχαρα. Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο; Πρόκειται για ένα άμυλο, το οποίο δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό μας έντερο, αλλά υφίσταται ζύμωση από τα βακτήρια, που αποικίζουν το παχύ έντερο. Θεωρείται είδος διαλυτής, ζυμώσιμης φυτικής ίνας. Μάλιστα ενώ το φρεσκομαγειρεμένο άμυλο αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει μόλις 2,2. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα απλά σάκχαρα καταναλώνονται μόνα τους διασπώνται εύκολα και περνάνε γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Ενώ όταν καταναλωθούν σε συνδυασμό με το ανθεκτικό άμυλο, τα θρεπτικά συστατικά περνούν πιο αργά από τον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα αυξημένη αίσθηση κορεσμού και πληρότητας. Οι άγουρες μπανάνες για παράδειγμα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο και μικρότερη σε σάκχαρα. Όταν όμως ωριμάζουν συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα μια ώριμη μπανάνα να ανεβάζει το ζάχαρο του αίματος πολύ πιο γρήγορα.
Προσοχή όμως! Εάν δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός σου να καταναλώνει αυτού του είδους το άμυλο τότε μπορεί να έχεις ενοχλήσεις, ειδικά εάν έχεις ευαίσθητο στομάχι. Γι΄αυτό καλό είναι να εντάξεις σταδιακά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο στη διατροφή σου συνοδευόμενα με άφθονο νερό.
Δες εδώ μια συνταγή για εύκολο vegan παγωτό με μπανάνα χωρίς ζάχαρη.

Η αξία των αντιοξειδωτικών αυξάνεται καθώς ωριμάζουν τα φρούτα

Καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά ωριμάζουν, αναπτύσσονται και τα θρεπτικά τους συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικά). Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα στα βατόμουρα η ανθοκυανίνη (η αντιοξειδωτική ένωση που χαρίζει το μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά) έχει αποδειχθεί ότι τετραπλασιάζεται.  

Το περιεχόμενο σε βιταμίνη C αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το είδος

Η βιταμίνη C αυξάνεται στις πιπεριές, τις ντομάτες και στον ανανά καθώς ωριμάζουν. Ωστόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τα λεμόνια έχουν όταν είναι μισοώριμα, ούτε δηλαδή εντελώς ώριμα ούτε άγουρα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *