Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Οι καλύτερες αντιγηραντικές τροφές σύμφωνα με τους ειδικούς

Share

Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές (ίσως μάλιστα να το έχεις βαρεθεί): η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για υγεία και μακροζωία. Ποιες τροφές όμως θεωρούν οι ειδικοί ως τις πλέον αντιγηραντικές; Η συνέχεια σε ενδιαφέρει…

Ποιες είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων χαίρουν τον μακροβιότερο βίο; Σύμφωνα με έκθεση της CIA τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Μονακό (89,30), η Ιαπωνία (86) και η Σιγκαπούρη (86), ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 38η θέση (81,10). Τι κοινό έχουν οι χώρες αυτές; Οι κάτοικοί τους απολαμβάνουν μια υψηλής ποιότητας ζωή στην οποία (ανάμεσα σε όλα τα άλλα) δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα υγιή και θρεπτικά γεύματα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όλοι μας προσθέτοντας στο διαιτολόγιο μας μερικές αντιγηραντικές τροφές μπορούμε να το κάνουμε πιο πλήρες και θρεπτικό.

Η παρανόηση των υπερτροφών

Εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τη διατροφή στην κατανάλωση των λεγόμενων υπετροφών ή σούπερφουντς τα οποία κάποιοι τα καταναλώνουν ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη σχέση μας με το φαγητό μας; Αρχικά να διασαφηνίσουμε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία φαίνεται να έχουν ενισχυμένες θρεπτικές ιδιότητες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ίδια η χρήση της έννοιας σούπερφουντ μας απομακρύνει από την έννοια της σωστής διατροφής. Μας κάνει να θεωρούμε ότι αυτή είναι κάτι άπιαστο, κάτι έξω από την καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο οι διατροφολόγοι διαφωνούν με αυτό. Καμμιά υπερτροφή από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα οφέλη μιας ισορροπημένης, θρεπτικής και υγιεινής διατροφής, ούτε να αντισταθμίσει τις ατασθαλίες μας στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής μας. 

Τελικά υπάρχουν αντιγηραντικές τροφές που μάχονται το χρόνο;  

Τηρώντας λοιπόν στη ζωή μας τις παραπάνω αρχές της σωστής διατροφής μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με κάποιες τροφές οι οποίες είναι πραγματικοί θρεπτικοί θησαυροί και οι οποίες έχουν και αντιγηραντική δράση. Και μην νομίζεις ότι είναι ακριβές, σπάνιες ή δυσεύρετες -εντάξει, εκτός από μία. Τις περισσότερες μπορείς να τις βρεις και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου.

Καρότα

Η βήτα-καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ιδιαίτερα σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, την όραση και την κυτταρική επικοινωνία. Επίσης είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του σώματός μας από την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες καθώς επίσης και από κάποιες μορφές καρκίνου. Οι ειδικοί προτείνουν να τα καταναλώνουμε ωμά ή να τα βράζουμε ολόκληρα και να τα ψιλοκόβουμε μετά ώστε να μην χάνονται οι θρεπτικές τους ουσίες κατά το βράσιμο.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια όπου περιλαμβάνουν πολλά γνωστά μας λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κέιλ, σέσκουλα, γογγύλια, Περιέχουν πολλές βιταμίνες (C, Ε, Κ, φολικό οξύ), μεταλλικά άλατα (κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο) και καροτενοειδή (λουτεΐνη, βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη). Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, η ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων και να εξουδετερώνουν τις προκαρκινογόνες ουσίες τις κάνουν από τις πλέον θρεπτικές και σημαντικές για τη διατροφή μας τροφές. Εκτός όμως από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τις νόσους του Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ καθώς και για εγκεφαλική βλάβη.

Σολομός

Ο σολομός και τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα και απαραίτητα για τη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την όραση και την υγεία του εγκεφάλου και προφυλάσσουν από τη γνωστική εξασθένηση που οφείλεται στη γήρανση. Ο σολομός περιέχει επίσης κάλιο που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και σελήνιο που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Όμως και οι πολύ ταπεινές σαρδέλες θεωρούνται εξίσου καλές και θρεπτικές, ενώ είναι και πολύ πιο οικονομικές!

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, κυρίως εξαιτίας της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προφυλάσσει από τις μολύνσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχουν πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά όπως φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες (που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους), βιταμίνη Β6, κάλιο, φολικό οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φλαβονοειδή. (Δες εδώ σε τι άλλο είναι καλά τα πορτοκάλια).

Τόφου

Πρόκειται για ένα είδος φυτικού τυριού από σόγια το οποίο τρώγεται όπως είναι καθώς επίσης και τηγανητό, ψητό ή και βραστό π.χ. σε σούπες. Είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών καθότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται τα σώματά μας για να συνθέσουν πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης και πολλά μεταλλικά άλατα: ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός. 

Ενταμάμε, το δυσεύρετο 

Είναι λίγο δύσκολο να βρούμε ενταμάμε, αφού πρόκειται για φρέσκα φασόλια σόγιας, τροφή ιδιαίτερα αγαπητή στην κουζίνα της Άπω Ανατολής. Είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, έναν τύπο φυτοοιστρογόνου με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης μπορούν να επιβραδύνουν την κυτταρική γήρανση και να προστατέψουν από κάποιους τύπους καρκίνου. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *