Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Οι γευστικές υπερτροφές που μπορείς να απολαύσεις το φθινόπωρο

Share

Το φθινόπωρο μας προσκαλεί σε μια γευστική πανδαισία με τροφές που είναι νόστιμες, ιδιαίτερες και κυρίως γεμάτες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Οι φθινοπωρινές υπερτροφές είναι εδώ και σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις!

Στριμωγμένο κάπου ανάμεσα στην καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και στη χειμωνιάτικη σπιτική θαλπωρή το καημένο το φθινόπωρο είναι μάλλον αδιάφορο σαν εποχή. Δεν έχει μεγάλες γιορτές, ούτε αργίες, δεν κάνει πολύ κρύο αλλά ούτε και ζέστη, ενώ φαίνεται όλοι μας να ανυπομονούμε να περάσει για να έρθουν τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς όμως έχει να μας προσφέρει πολλά στον τομέα της διατροφής αφού οι σπουδαιότερες υπερτροφές ολόκληρης της χρονιάς βγαίνουν τώρα το φθινόπωρο. Γνώρισέ τα!

5 υπερτροφές για το φθινόπωρο

Ρόδια

Αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των φθινοπωρινών υπερτροφών είναι το ρόδι. Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά βιταμίνη Α, C, K, Β9, πληθώρα μεταλλικών στοιχείων κυρίως κάλιο, αλλά και σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά. καθώς επίσης και σπάνιες πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ανάμεσα στα άλλα θεωρείται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει την υγεία της καρδιάς, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας καθώς και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Κολοκύθα

Με την έντονη πορτοκαλί της σάρκα και την ελαφρώς γλυκιά γεύση της, η κολοκύθα είναι φτωχή σε θερμίδες και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα σε βιταμίνη Α, C και Ε, νιασίνη, Β6, φολικό και παντοθενικό οξύ. Περιέχει επίσης πολλές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδιαίτερα για την προστασία των ματιών από τη φθορά του χρόνου.

Κράνμπερις

Σε όποια μορφή και αν το απολαύσεις -φρέσκο, αποξηραμένο ή σε χυμό- τα κράνμπερις αποτελούν μια εξαιρετική υπερτροφή. Με περιεκτικότητα σε νερό 90% περιέχει ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλές βιταμίνες: C, B1, B2, B3, βήτα καροτένιο (προβιταμίνη Α). Περιέχει επίσης φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ανθοκυανίνες που προστατεύουν από τις λοιμώξεις του αίματος. Η κατανάλωση κράνμπερις μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Μπρόκολο

Μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο αποτελούν τους Τρεις Σωματοφύλακες της υγείας και της ευεξίας μας (ξέρω, αν τα μετρήσεις είναι τέσσερα αλλά το ίδιο συνέβαινε και στο ομώνυμο βιβλίο). Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, δρα αντιγηραντικά, βελτιώνει την πέψη, προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Μόλις μία κούπα μπρόκολο παρέχει πάνω από το 100% της καθημερινής μας ανάγκης για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ ενώ είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και καλίου.

Πράσα 

Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και το σκόρδα. Περιέχουν σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Α, C, Κ και Ε. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ενώ πολλές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση τους με την καλή υγεία της καρδιάς.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *