Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Ο τρόπος που μαγειρεύεις τα λαχανικά έχει σημασία! Δες γιατί!

Share

«Χάνουν τα λαχανικά τα θρεπτικά τους συστατικά στο μαγείρεμα»; Η απάντηση σε αυτήν την απορία είναι ότι, ναι. Μάλιστα το μέγεθος της απώλειας εξαρτάται από την μέθοδο μαγειρέματος που ακολουθείς.

Το μαγείρεμα στα λαχανικά θέλει τέχνη! Και όχι μόνο για να γίνουν νόστιμα αλλά και για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Βλέπεις σκοπός της σωστής διατροφής δεν είναι μόνο να μην πεινάμε, αλλά (κυρίως) να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με όλες τις βιταμίνες και μεταλλικά άλατα που χρειάζεται για να έχουμε ενέργεια και να είμαστε υγιείς.
Δες εδώ: Δεν σου αρέσουν τα λαχανικά; Έτσι θα τα λατρέψεις

Θρεπτικά δεν είναι μόνο τα ωμά λαχανικά 

Παρόλο που τα λαχανικά χάνουν κάποια από τα ιχνοστοιχεία τους κατά το μαγείρεμα, συνεχίζουν να είναι θρεπτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το μαγείρεμα μπορεί να τα κάνει ακόμα θρεπτικότερα. Δες γιατί: 

  • Αυξάνεται η απορροφητικότητα κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως π.χ. της βήτα καροτίνης, της λουτεΐνης, του ασβεστίου, της λυκοπαΐνης. 
  • Γίνονται πιο εύπεπτα και νόστιμα, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερα. 
  • Μασιούνται πιο εύκολα.

Ποια λαχανικά γίνονται πιο θρεπτικά μετά το μαγείρεμα

  • Σπανάκι
  • Σπαράγγια
  • Ντομάτες
  • Μανιτάρια
  • Πατάτες
  • Καρότα, σέλερι, πράσινα φασολάκια

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για το μαγείρεμα των λαχανικών

Βράσιμο

Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι πιο υγιεινό ωστόσο όταν βράζουμε τα λαχανικά χάνουμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β και C, ιδιαίτερα της C.
Δες εδώ: Ώριμα ή άγουρα να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά; 

Ζεμάτισμα 

Καλύτερο από το βράσιμο για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών είναι το ζεμάτισμα, η βύθιση δηλαδή των λαχανικών για ελάχιστα λεπτά σε βραστό νερό. Μάλιστα η μέθοδος αυτή βοηθά να σταματήσει η δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλεί αλλοίωση ενώ σκοτώνει και ορισμένα επικίνδυνα βακτήρια.

Μαγείρεμα στον ατμό

Είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για το μαγείρεμα των λαχανικών μας καθότι βράζουν χωρίς να βυθίζονται μέσα στο νερό. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται ελάχιστη βιταμίνη C.
Δες εδώ: Αυτό είναι το σωστό πλύσιμο για φρούτα και λαχανικά

Ψήσιμο 

Το ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα ή στο φούρνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος αρκεί να μην προσθέσουμε βούτυρο ή λάδι σύμφωνα με την Mayo Clinic. Και πάλι θα έχουμε κάποια απώλεια θρεπτικών συστατικών (κυρίως βιταμίνες Β και C), αλλά πολύ μικρότερη από αυτήν που θα είχαμε στο βράσιμο.

Σοτάρισμα

Τόσο το σοτάρισμα όσο και η μέθοδος stir-frying (που χρησιμοποιείται κυρίως στην κινέζικη κουζίνα) με τη χρήση λίγου ελαιόλαδου είναι αρκετά υγιεινές υποστηρίζει η Mayo Clinic. Η διαφορά αυτών των δύο μεθόδων είναι ότι ενώ το σοτάρισμα γίνεται σε μέτριας έντασης φωτιά, το stir-frying γίνεται σε υψηλή ένταση αλλά για λιγότερη ώρα.
Δες εδώ: Έρευνα, Η διατροφή της μακροζωίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Φούρνος μικροκυμάτων

Παρά την ανησυχία ότι ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, το Χάρβαρντ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο. Επειδή οι χρόνοι μαγειρέματος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι σημαντικά μικρότεροι, συντηρείται καλύτερα η βιταμίνη C αλλά και τα άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία διασπώνται όταν θερμαίνονται. Αρκεί φυσικά να μην τα βυθίζουμε σε νερό προκειμένου να τα μαγειρέψουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Τηγάνισμα

Το τηγάνισμα θεωρείται ένας από τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους παρασκευής λαχανικών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες. Όσο περισσότερο μένουν τα λαχανικά στο καυτό λάδι και όσο περισσότερο κουρκούτι έχουν πάνω τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε το γεύμα μας να συμβάλλει σε παχυσαρκία ή/και σε καρδιακή νόσο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *