Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Ο θάνατος των θερμίδων και ο μύθος της δίαιτας όπως την ξέραμε

Share

Μετά από πολλές δεκαετίες παρανοήσεων και παραπληροφόρησης ότι μπορούμε να αδυνατίσουμε μετρώντας τις θερμίδες του φαγητού που καταναλώνουμε καθημερινά, ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε ότι η αλήθεια είναι άλλη. Ο θάνατος των θερμίδων είναι γεγονός.

Οι θερμίδες πέθαναν! Εντάξει, αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια, ωστόσο η πίστη ότι αυτές είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το αν θα παχύνουμε ή θα αδυνατίσουμε θεωρείται πια ξεπερασμένη. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες που μας επηρεάζουν και ότι είναι πολύ πιο σημαντικοί από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο μύθος της δίαιτας υπολογισμού των θερμίδων

Σε ένα υγιές περιβάλλον όλα τα ζώα γνωρίζουν πόσο και τι φαγητό να φάνε. Όμως γενιές και γενιές ανθρώπων έχουμε παραπλανηθεί θεωρώντας ότι μια δίαιτα αδυνατίσματος θα είναι αποτελεσματική εάν βασίζεται στο πόσες θερμίδες λαμβάνουμε και πόσες καίμε καθημερινά. «Οι επιστήμονες της διατροφής μόλις τώρα έχουν αρχίσει να μαθαίνουν αρκετά ώστε υποθετικά να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ετικέτες θερμίδων, αλλά η πέψη τείνει να είναι μια τόσο φανταστικά πολύπλοκη και μπερδεμένη υπόθεση ώστε πιθανόν ποτέ να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα για μια αλάνθαστη καταμέτρηση θερμίδων» υποστηρίζει ο βιολόγος Rob Dunn του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος την ιδέα για το θάνατο των θερμίδων. Και όχι μόνο αυτό αλλά και όλες τις θεωρίες που σχετίζονται με αυτό.

Μετρώντας θερμίδες

Οι θερμίδες υπολογίζονται, μετριούνται, λατρεύονται ή μισούνται από όλους όσους θέλουν να χάσουν βάρος και τις θεωρούν αποκλειστικά υπαίτιες του βάρους τους. Στην πραγματικότητα όμως η λογική δεν έχει καμιά σχέση με όλο αυτό. Τέλη του 1960 το πρόβλημα της παχυσαρκίας κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του. Αιτία; Ο ολοένα αυξανόμενος καθιστικός τρόπος ζωής καθώς και η εμφάνιση βιομηχανοποιημένων επεξεργασμένων τροφίμων που περιείχαν πολύ ζάχαρη. Ταυτόχρονα η μόδα της εποχής απαιτεί πολύ αδύνατα γυναικεία σώματα -μην ξεχνάμε ότι πρότυπο γίνεται η Τουίγκι. Έτσι ξεκινά η μάχη κατά του λίπους με τον πιο εύκολο τρόπο, αυτόν της καταμέτρησης θερμίδων. Και κάπου εκεί χάνεται ο πόλεμος, αφού ξαφνικά πιάτα χαμηλών θερμίδων αλλά πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θεωρούνται πιο υγιεινά.

Η συνωμοσία της διατροφής

Το 2016 ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκάλυψε έγγραφα του 1967 τα οποία φανέρωναν ότι οι εταιρείες που εμπορεύονταν ζαχαρούχα τρόφιμα είχαν χρηματοδοτήσει μυστικά έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προκειμένου να ενοχοποιήσουν το λίπος για τη διεθνώς αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας. Έτσι ξαφνικά το ελαιόλαδο ευθυνόταν για την εμφάνιση λίπους στην κοιλιά ή στην περιφέρεια και όχι οι μαρμελάδες ή τα διάφορα γλυκίσματα. Φυσικά η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό απομακρύνοντας το λίπος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αντικαθιστώντας το με ζάχαρη, αλάτι και λευκό αλεύρι. Και κάπως έτσι περάσαμε στη χρυσή εποχή της αναγραφής στα προϊόντα «χαμηλό σε θερμίδες» ή «χαμηλό σε λιπαρά» κάτι που αυτομάτως τα έκανε πιο θελκτικά, υγιεινά και κατάλληλα για μια (όπως πίστευαν) ελαφριά διατροφή. Ταυτόχρονα όλοι οι ειδικοί ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρούσαν τις θερμίδες υπεύθυνες της παχυσαρκίας προτρέποντας τις εταιρείες να τις αναγράφουν στη συσκευασία.

Λάθος οι θερμίδες στη συσκευασία

Σύμφωνα με την Susan Roberts, διατροφολόγο του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης οι θερμίδες που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες είναι τουλάχιστον κατά 18% λιγότερες. Άλλωστε η Αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στις εταιρείες μια απόκλιση γύρω στο 20%, υπολογίζεται όμως ότι μπορεί να φτάνει και το 70%. Αυτά όσον αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα. Από την άλλη μεριά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποια φυσικά τρόφιμα υπολογίζονταν με πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που είχαν όπως π.χ. τα αμύγδαλα τα οποία έχουν 20% λιγότερες θερμίδες από όσες πίστευαν εδώ και έναν αιώνα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος

Το βάρος μας επηρεάζεται από πολύ περισσότερους λόγους από τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Τα γονίδια, τα βακτήρια που ζουν στο εντερικό μας σύστημα, ο τρόπος παρασκευής του φαγητού μας ακόμα και ο ύπνος μας επηρεάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε το φαγητό μας. Η ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός μας διασπά το φαγητό και παίρνει το «καύσιμο» που χρειάζεται για να λειτουργήσει μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ποσότητα. Έτσι λοιπόν οι απλοί υδατάνθρακες (σάκχαρα) απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό παρέχοντας του γρήγορη ενέργεια -το σώμα π.χ. απορροφά τη ζάχαρη από ένα αναψυκτικό με ρυθμό 30 θερμίδες το λεπτό σε σύγκριση με τις 2 θερμίδες το λεπτό από τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι οι πατάτες ή το ρύζι. Και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης σημαίνει μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που μεταφέρει τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στα κύτταρα μας, και αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να δημιουργηθεί λίπος. Ακόμα και το αν καταναλώνουμε ζεστό ή κρύο φαγητό ή ποτά έχει σημασία στην απορρόφηση θερμίδων. Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να απορροφήσει και να χωνέψει το κρύο παρά αυτό που είναι ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αλλά και οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων έχουν σημασία. Κάποια άνθρωποι φέρουν μερικά γονίδια που τους προδιαθέτουν για παχυσαρκία. Κάποιοι άλλοι έχουν 50% πιο μακρύ έντερο από τους άλλους. Αυτοί με το πιο κοντό έντερο απορροφούν λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι παχαίνουν πιο δύσκολα. Η ποιότητα του ύπνου είναι ένας άλλος παράγοντας. Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά ή έχουν διαταραγμένο ύπνο αποκτούν περισσότερο λιπώδη ιστό και νιώθουν πιο εξαντλημένοι την επόμενη μέρα. Όσο περισσότερο πολτοποιούμε και μαγειρεύουμε την τροφή μας τόσο πιο εύκολο είναι για τον οργανισμό μας να την χωνέψει και τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε.

Πώς είναι η νέα δίαιτα;

Αν τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε, αληθινό φαγητό που το έχουμε μαγειρέψει οι ίδιοι, και επικεντρωθούμε στην καλύτερη ποιότητα τροφής αντί της ποσότητας όπως είχαμε συνηθίσει θα έχουμε πολύ καλύτερη διάθεση, καλύτερη χώνεψη και λιγότερα κιλά.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ: www.1843magazine.com

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *