Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Ο καφές κάνει καλό – Αρκεί να μην κάνεις αυτά τα λάθη

Share

Ένας καφές όχι απλώς θα σε τονώσει ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς καλύτερα στις διάφορες υποχρεώσεις σου αλλά θα ωφελήσει και την υγεία σου. Τι να προσέξεις; Να μην κάνεις τα πιο κάτω λάθη.

Εκτός από το να χαρίζει ζωντάνια και ενέργεια, ένας καφές σε βοηθά να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, να έχεις καλύτερα αντανακλαστικά και ανεβασμένη διάθεση. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάτι που τον κάνει πολύτιμο σύμμαχο υγείας, ενώ αναφέρεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Για να ωφεληθούμε ωστόσο στο μάξιμουμ από τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν πρέπει να κάνουμε τα πιο κάτω λάθη.
Δες εδώ και άλλες ωφέλειες του καφέ για την υγεία. 

Τα λάθη που μειώνουν τα οφέλη του καφέ για την υγεία

Πίνεις πάρα πολύ καφέ

Όταν τον απολαμβάνουμε με μέτρο ο καφές είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία μας. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει όταν το παρακάνουμε. Υπερβολική θεωρείται από τους ειδικούς η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνη κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια σπιτικό καφέ. Και σε αυτήν την ποσότητα δεν συμπεριλαμβάνεται η καφεΐνη που προσλαμβάνουμε από άλλες πηγές όπως π.χ. από τσάι, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, σοκολάτα κ.ά.

Σου αρέσει να πίνεις καφέ αργά το απόγευμα

Ένας καφές το μεσημέρι μπορεί να σε βοηθήσει να συνέλθεις από τη ραστώνη, ωστόσο απέφυγε τον αργά το απόγευμα. Και αυτό γιατί η καφεΐνη παραμένει στο κυκλοφορικό μας σύστημα για πολλές ώρες μετά (5-10 ώρες υπολογίζουν οι ειδικοί). Όπως καταλαβαίνεις αυτό σημαίνει κακή ποιότητα ύπνου είτε επειδή δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ είτε γιατί ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε ξανά. Και ανήσυχος ύπνος σημαίνει κακή υγεία.

Προσθέτεις πολλά γλυκά συνοδευτικά όπως ζάχαρη, σιρόπι, κρέμα σαντιγί κ.ά.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στους ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζεται με κακή γνωστική λειτουργία. Επίσης τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (και αυτό ισχύει για όλους) μπορούν να συρρικνώσουν τον εγκέφαλο, να επηρεάσουν τις λειτουργικές του συνδέσεις και να οδηγήσουν σε ασθένεια των μικροαγγείων. Τέλος, όλα αυτά τα πρόσθετα στον καφέ σου εκτός από την υγεία σου απειλούν και την… σιλουέτα σου, και φαντάζομαι δεν το θέλεις αυτό.

Αποφασίζεις ξαφνικά να τον κόψεις

Αν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσεις να κόψεις τον καφέ και την καφεΐνη είναι καλύτερα να το κάνεις σταδιακά μειώνοντάς τον παρά απότομα. Εάν πίνεις καθημερινά καφέ θα αισθανθείς αμέσως τα συμπτώματα έλλειψης καφεΐνης (και πίστεψέ με δεν είναι καθόλου ευχάριστα, το έχω κάνει). Αφού απομακρυνθεί όλη η καφεΐνη από τον οργανισμό εμφανίζονται τα συμπτώματα στέρησης (συνήθως ξεκινούν 12-24 ώρες μετά τη διακοπή). Σε αυτά περιλαμβάνονται: Πονοκέφαλος, κούραση, άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, μυϊκούς πόνους, χαμηλά ποσοστά ενέργειας, ευερεθιστότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τρέμουλο. Οπότε αν θέλεις να τον κόψεις κάντο σταδιακά αντικαθιστώντας μια ποσότητα του καφέ σου με ντεκαφεϊνέ, ώσπου τελικά να το καταφέρεις.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *