Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Nutella, τα μυστικά μιας γλυκιάς αμαρτίας αποκαλύπτονται

Share

Γιατί ο Χίτλερ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση της Nutella; Πόσα βάζα αυτής της απολαυστικής νοστιμιάς πωλούνται το λεπτό, ε, συγγνώμη το δευτερόλεπτο ήθελα να πω; Τι… εγκλήματα έχουν γίνει για χάρη της; Μικρά μυστικά για την αγαπημένη σου Nutella που δεν θέλεις να χάσεις.

Θα ξεκινήσω με μια εξομολόγηση… Δεν είμαι ο τύπος της Nutella. Όχι επειδή τη σνομπάρω αλλά επειδή δεν είμαι ο τύπος του γλυκού. Δεν θα πω ποτέ (ή έστω μπορεί να πω σπάνια): «Αχ και να είχα ένα γλυκό». Αν συμβεί και περάσει ένα γλυκό από μπροστά μου θα το τιμήσω, αλλά σπάνια θα το επιθυμήσω. Αντιθέτως λατρεύω το αλμυρό τσιμπολόγημα (δυστυχώς!). 

Βρέθηκα ωστόσο με μια γυναικοπαρέα τις προάλλες και αντιλήφθηκα για πρώτη μου φορά το μέγεθος του παροξυσμού που μπορεί να προκαλέσει ένα βάζο με Nutella στον γυναικείο πληθυσμό (ιδιαίτερα μάλιστα πριν την περίοδο). Μου διηγήθηκαν σχεδόν με δάκρυα στα μάτια την απόλαυση της ρευστής σοκολάτας στο στόμα καθώς λιώνει αργά στον ουρανίσκο, την μοναδική γεύση της, την αμυδρή αίσθηση καβουρδισμένου φουντουκιού που αφήνει ως επίγευση στο στόμα, το μέγεθος του εθισμού που μπορεί να προκαλέσει. Και ομολογώ ότι κάτι μέσα μου λύγισε. Και αποφάσισα να κάνω το πείραμα, να δοκιμάσω… Εντάξει κορίτσια, έχετε δίκιο! Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το γνωστό: «Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τον πειρασμό είναι να υποκύψεις». Μετά από αυτή την γνωριμία μου λοιπόν θέλησα να τα μάθω όλα όσα την αφορούν, όλα τα μικρά της μυστικά. 

Νουτέλα, ένα γλυκό, μια ιστορία

Η γέννηση μιας σταρ

Το 1806 ο Ναπολέον προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο προκειμένου να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή της σοκολάτας να εκτοξευτεί και οι σοκολατοποιοί του Πιεμόντε να βρεθούν στα όρια της χρεοκοπίας. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή πρόκληση, οι σοκολατοποιοί του Τορίνο άρχισαν να προσθέτουν στη συνταγή της σοκολάτας τους κονιορτοποιημένα φουντούκια προκειμένου να «φτουρήσει». Δημιούργησαν έτσι μια πεντανόστιμη, γλυκιά πάστα σοκολάτας που την ονόμασαν gianduia (τζαντούια). Αυτό όσον αφορά την προϊστορία της Νουτέλα, γιατί η επίσημη χρονολογία γέννησής της είναι το 1946. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου βρίσκει την Ιταλία και όλη σχεδόν την Ευρώπη οικονομικά κατεστραμμένες, η σοκολάτα είναι δυσεύρετη και υπερβολικά ακριβή. Τότε ένας ιταλός ζαχαροπλάστης ο Πιέτρο Φερέρο (Pietro Ferrero), στρέφεται για άλλη μια φορά σε αυτή την παλιά συνταγή δημιουργώντας την Pasta Gianduja που το 1964 την μετονομάζει σε «Nutella». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Η ιστορία μιας βάφτισης

Την ονομασία Gianduja την πήρε αρχικά αυτό το μείγμα σοκολάτας και φουντουκιού εμπνευσμένο από τον ομώνυμο χαρακτήρα του Ιταλικού θεατρικού είδους της Commedia dell’ Arte. Ήταν ένας χαμογελαστός χωρικός από το Πιεμόντε που φόραγε ένα καπέλο με τρεις κορυφές και γύριζε μαζί με το γάιδαρό του. Η μορφή του κοσμούσε τα βάζα του προϊόντος πριν μετονομαστεί σε Nutella, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό της αγγλικής λέξης nut που σημαίνει ξηρός καρπός και της Λατινικής κατάληξης για το γλυκό -ella.

Όλοι χρειάζονται μια αλλαγή στην εμφάνιση

Αρχικά η μορφή της ήταν στερεή. Μπορούσε να κοπεί εύκολα με ένα μαχαίρι και να σερβιριστεί πάνω στο ψωμί. Αργότερα της προσέδωσαν αυτή την ρευστή, λαχταριστή μορφή που την έχουμε συνηθίσει. Για πολλά χρόνια οι μαγαζάτορες στην Ιταλία προσέφεραν δωρεάν στα παιδιά που πήγαιναν με μια φέτα ψωμί μια κουταλιά Νουτέλα για να το συνοδέψουν.

Υπαίτια και για αύξηση φορολογίας

Το 2012 η Γαλλική κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση της φορολογίας στην εισαγωγή φοινικέλαιου, ενός από τα βασικά συστατικά της, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε διεθνές επίπεδο. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «φόρος Nutella».

Μιλάμε για πολλά λεφτά…

Η Νουτέλα παρασκευάζεται από την Ferrero SpA, η οποία ανήκε στον Michele Ferrero – γιο του ιδρυτή Pietro Ferrero- μέχρι το θάνατό του το 2015. Εθεωρείτο ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ιταλίας με περιουσία $26,8 δισεκατομμύρια, όπως εκτιμάται από το Forbes. Είπες τίποτα; 

Όταν λέμε τρώμε, εννούμε τρώμε!

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 βάζο Νουτέλα πωλείται κάθε 2,5 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο, γιατί φυσικά διανέμεται σε πάνω από 75 χώρες. Έχουν γίνει μάλιστα… εγκλήματα για χάρη της: Το 2013 πέντε τόνοι Νουτέλα αξίας 16 χιλιάδων ευρώ εκλάπησαν από ένα παρκαρισμένο βαν στη Γερμανία. 

Νουτέλα και υγεία… όχι και πολύ καλός συνδυασμός

Εντάξει, αδιαμφισβήτητα είναι πεντανόστιμη και λαχταριστή. Δυστυχώς όμως όπως ίσως φαντάζεσαι αλλά θέλεις να ξεχάσεις, δεν είναι και υγιεινή. Περιέχει απίστευτα μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (περίπου 54%), έχει πολλές θερμίδες (περίπου 539 θερμίδες τα 100 γραμμάρια), και περιέχει συνθετικά αρώματα και μεγάλη ποσότητα φοινικέλαιου που θεωρείται ένα κατεξοχήν ανθυγιεινό είδος έλαιου, γι’ αυτό άλλωστε και ο φόρος που ήθελε να επιβάλλει η Γαλλική κυβέρνηση. Όπως καταλαβαίνεις και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το μέτρο: Μπορείς να την απολαμβάνεις αλλά με προϋποθέσεις και όχι συχνά.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *