Να μασάς τσίχλα ή να μη μασάς; Τα απροσδόκητα οφέλη της για την υγεία
Share
Και όμως το μάσημα της τσίχλας μπορεί να έχει κάποια απροσδόκητα οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Παλιά το μάσημα της τσίχλας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα δόντια εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιείχε. Εδώ και αρκετά χρόνια πάντως οι τσίχλες δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά γλυκαντικές ουσίες, ενώ πλέον παρασκευάζονται από συνθετικό κόμμι. Μάλιστα κάθε εταιρεία παρασκευής τσίχλας έχει τη δική της συνταγή.
Πώς ωφελεί το μάσημα τσίχλας τον οργανισμό
Σε γενικές γραμμές το μάσημα τσίχλας (ιδιαίτερα αυτών χωρίς ζάχαρη) δεν θεωρείται ότι επιβαρύνει την υγεία. Αντιθέτως κρύβει κάποια απροσδόκητα οφέλη για την υγεία μας.
Βοηθά στη μείωση και στον έλεγχο του στρες, ενώ τονώνει τη μνήμη
Σύμφωνα με έρευνες το μάσημα τσίχλας κατά την εκτέλεση εργασιών μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της εγρήγορσης, της μνήμης, της κατανόησης και της λήψης αποφάσεων. Επίσης βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες, καθώς και της κατάθλιψης. Αν και οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί βελτιώνει τη μνήμη, ωστόσο υποθέτουν ότι πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο που προκαλείται από το μάσημα.
Συμβάλλει στον έλεγχο και στην απώλεια βάρους
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η τσίχλα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο και την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει αφενός εξαιτίας της ευχάριστης και γλυκιάς γεύσης της που καταπραΰνει την πείνα μας ειδικά το απόγευμα, καθώς επίσης και των χαμηλών (σχεδόν ανύπαρκτων) θερμίδων της.
Προστατεύει το χαμόγελό μας και μειώνει τη δυσάρεστη αναπνοή
Φυσικά το μάσημα τσίχλας σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση οδοντικού νήματος και βουρτσίσματος των δοντιών. Ωστόσο όταν η τσίχλα είναι χωρίς ζάχαρη (και ιδανικά περιέχει ξυλιτόλη) βοηθά στην προστασία των δοντιών μας από τερηδόνα ιδιαίτερα μετά το γεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ξυλιτόλη εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και κακοσμία των δοντιών.
Τι γίνεται με τη μαστίχα Χίου
Στην Ελλάδα παρασκευάζουμε τη δική μας τσίχλα/μαστίχα με φυσικό κόμμι από τα μαστιχόδεντρα της Χίου. Πρόκειται για ένα προϊόν με εξαιρετική αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση τόσο για την υγεία της στοματικής κοιλότητας όσο και για του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Η τακτική μάσηση αυτής της φυσικής τσίχλας δρα προληπτικά κατά της μικροβιακής πλάκας και της τερηδόνας, καταπολεμά την ξηροστομία, εκγυμνάζει τα ούλα ενώ η αυξημένη έκκριση σιέλου οδηγεί στον αυτοκαθαρισμό του στόματος και στη συνολική βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
Προσοχή!
- Λίγη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που έχουν φαινυλκετονουρία (μια σπάνια κληρονομική πάθηση) και τα οποία πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση φαινυλαλανίνης, η οποία είναι συστατικό της ασπαρτάμης.
- Επίσης η υπερβολική μάσηση τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πόνο και προβλήματα στη γναθοκροταφική άρθρωση (σαγόνι).
- Ένα άλλο πρόβλημα που συνδέεται με τη μάσηση τσίχλας είναι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες. Γενικά οι υπερβολές δεν είναι ποτέ καλές!