Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Μήπως είναι ώρα να κόψεις τα γλυκά; Έτσι θα τα καταφέρεις

Share

Μπορεί να έχεις δει το δείκτη της ζυγαριάς σου να ανεβαίνει επικίνδυνα. Ίσως πάλι να το έχεις παρακάνει τον τελευταίο καιρό με τα γλυκά και να θέλεις να τα κόψεις. Μπορεί όμως και να στο επιβάλλουν και λόγοι υγείας. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το να μειώσεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου μόνο καλό μπορεί να σου κάνει!

Απλοί τρόποι να κόψεις τα γλυκά και τη ζάχαρη 

Προγραμμάτισε τα γλυκά σου σνακ 

Δεν πιστεύω να νόμιζες ποτέ, ότι θα σε συμβούλευα να κόψεις μαχαίρι κάτι το οποίο λατρεύεις; Είμαι οπαδός του «παν μέτρον άριστον» ακόμη και αν αυτό δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία και τη διατροφή σου. Εάν υποστήριζα ότι θα έπρεπε να κόψεις μαχαίρι γλυκά και ζάχαρη θα σαμποτάριζα την προσπάθειά σου και θα σε καταδίκαζα σε αποτυχία. Έχει όμως σημασία να μάθεις να ξεχωρίζεις το γιατί τα αποζητάς. Έχουμε συνδέσει τις γλυκιές απολαύσεις με την συναισθηματική μας κατάσταση: Λίγο παγωτό κάνει τις διακοπές μας πιο ξένοιαστες, ένα γλυκό σκουπίζει τα δάκρυά μας όταν είμαστε λυπημένοι, ένα μπισκότο μας κάνει συντροφιά όταν είμαστε μόνοι μας το Σαββατόβραδο. Αυτές ωστόσο είναι οι στιγμές που πρέπει να μην υποκύψουμε γιατί χάνεται εύκολα η αίσθηση της ποσότητας. Πρέπει να απολαμβάνουμε την γλυκιά μας… αμαρτία όταν είμαστε καλά και έχουμε καλή διάθεση όπως π.χ. μετά από ένα γεύμα με τους αγαπημένους μας. 

Μην σε ξεγελά η επιγραφή «χωρίς γλουτένη»

Ο στόχος των εταιρειών τροφίμων είναι να κάνουν τα προϊόντα τους υπερβολικά εύγευστα προκειμένου να τρώμε περισσότερο. Για να το επιτύχουν αυτό προσθέτουν ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά (κυρίως τρανς). Όταν λοιπόν χρειάζεται να αφαιρέσουν κάτι από τα παραπάνω -όπως π.χ. τα λιπαρά προκειμένου να γίνει «διαίτης»- προκειμένου να διορθώσουν τη γεύση προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες «υγιεινές» επιγραφές όπως είναι τα προϊόντα «χωρίς γλουτένη». Σύμφωνα με έρευνα το 88% αυτών των προϊόντων μπορεί να περιέχουν ακόμη και 79% περισσότερη ζάχαρη από τα συνηθισμένα. Τι μας μαθαίνει αυτό; Μα, να διαβάζουμε πάντα προσεκτικά το διατροφικό πίνακα των συσκευασιών!

Μάθε αριθμητική

Εάν λατρεύεις τα γλυκά σίγουρα θα έχεις κάποια που απολαμβάνεις συχνά ίσως και καθημερινά. Ίσως να μην το έχεις ούτε καν συνειδητοποιήσει ότι συμβαίνει αυτό. Μπορεί να είναι ένας ωραίος καφές με σιρόπι και κρέμα, ή ένα σμούθι, ή ένα μιλκ σέικ. Και αυτό είναι το χειρότερο. Ότι καταναλώνουμε τροφές χωρίς να έχουμε επίγνωση των θερμίδων που μας παρέχουν αλλά ούτε και της ζάχαρης που περιέχουν. Καλό είναι εάν θέλεις πραγματικά να κόψεις τα γλυκά, να αποφεύγεις οτιδήποτε φτιάχνεται εκτός σπιτιού και να μελετάς προσεκτικά τους διατροφικούς πίνακες στις συσκευασίες των τροφών που αγοράζεις. Εκεί αναγράφεται η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχει το τρόφιμο. Διαίρεσε τον αριθμό αυτό με το τέσσερα και θα βρεις πόσες κουταλιές ζάχαρης περιέχει. Μετά μπορείς να αναρωτηθείς: «Αξίζει να το φάω τώρα αυτό;». Η σωστή απάντηση είναι μάλλον: «Όχι, δεν αξίζει!».

Βάλε τάξη στο σπίτι σου

Ίσως να το έχεις ακούσει… Όταν οι αλκοολικοί μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης χρειάζεται να πετάξουν από το σπίτι τους ότι μπουκάλια με ποτό έχουν και ζητούν υποστήριξη από άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και μπορούν να τους υποστηρίξουν. Κάπως έτσι χρειάζεται να κάνεις και εσύ με τα γλυκά. Πρέπει να καθαρίσεις τα ντουλάπια σου και να τα αδειάσεις από οτιδήποτε γλυκό υπάρχει και να παρακαλέσεις την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν.
Μπορείς να δεις εδώ πώς μπορείς να κόψεις τα γλυκά ανάλογα με την προσωπικότητά σου.

Βρες την κατάλληλη στιγμή

Όταν αποφασίσεις να κόψεις τα γλυκά και τη ζάχαρη να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις μεγάλες λιγούρες, εκνευρισμό και κακή διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Appetite τα άτομα τα οποία έκοψαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή τους είχαν έντονα συμπτώματα στέρησης από τη 2η ως και την 5η μέρα. Ύστερα γίνονταν πιο ήπια. Επέλεξε ένα διάστημα που δεν θα είσαι ιδιαίτερα πιεσμένη από τη δουλειά σου, θα μπορείς να κοιμάσαι αρκετά και να έχεις συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα (δεν θα ταξιδεύεις για παράδειγμα). Επίσης θα σε βοηθήσει πολύ η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση και το να κάνεις παρέα με άτομα που δεν λατρεύουν το φαγητό ή τουλάχιστον δεν τρώνε μπροστά σου ούτε συζητούν γι’ αυτό. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *