Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Μην τρως αυτές τις τροφές-Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Share

Οι πιο κάτω τροφές αποτελούν κόκκινο πανί για την υγεία αφού έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. 

Η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν μεγάλο ρόλο για την υγεία μας αφού δείχνουν την προδιάθεση μας απέναντι σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχουν οι εξωτερικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον στο οποίο μένουμε, το αν καπνίζουμε ή κάνουμε άλλες καταχρήσεις και φυσικά η διατροφή μας. Οι πιο κάτω τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με τις έρευνες. 

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα (καπνιστά, αλίπαστα, σε κονσέρβα κ.ά.) ελλοχεύουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. Σαλάμια, ζαμπόν, λουκάνικα, μορταδέλες παρασκευάζονται με μεθόδους που χαρακτηρίζονται καρκινογόνες. Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του στήθους. 

Τηγανητά

Όταν οι υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνισμα, ψήσιμο, τσιγάρισμα) δημιουργείται ένα συστατικό το οποίο ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Το συγκεκριμένο συστατικό θεωρείται καρκινογόνο. 

Παραψημένα φαγητά

Μπορεί να είναι νόστιμες, ωστόσο οι τροφές (ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας) όταν ψήνονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσουν καρκινογόνες ουσίες όπως τα PAH και τα HCA. Οι ουσίες αυτές έχουν κατηγορηθεί ότι αλλοιώνουν το DNA των κυττάρων.

Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη αποτελεί απειλεί για την υγεία μας. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά και καρκίνο αφού αυτές οι δύο παθήσεις συνδέονται με φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. 

Αλκοόλ

Όταν πίνουμε αλκοόλ, το συκώτι μας το διασπά σε ακεταλδεΰδη ή αιθανάλη, η οποία αποτελεί καρκινογόνο συστατικό. Ιδιαίτερα στις γυναίκες η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Ωμοί ξηροί καρποί
  • Φασόλια και όσπρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ψάρι 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *