Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Μείωσε την αρτηριακή σου πίεση με χυμούς

Share

Ο έλεγχος της αρτηριακής μας πίεσης είναι σημαντικός για την υγεία και την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού μας. Μερικοί χυμοί μπορούν να μας βοηθήσουν να την μειώσουμε εάν είναι ανεβασμένη.

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα μας στην καρδιά και στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Όταν αυτή είναι αυξημένη τότε λέμε ότι έχουμε υπέρταση ή υψηλή πίεση. Κάτι τέτοιο μπορεί σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό γίνεται πιο σαφές αν σκεφτούμε ότι όταν η πίεση μας είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά από ότι συνήθιζε. Προκειμένου να προστατευτούμε χρειάζεται να προσέξουμε τη διατροφή μας, να μειώσουμε το αλάτι, να μην καπνίζουμε, να ασκούμαστε τακτικά, να αποφεύγουμε το άγχος και φυσικά να μην έχουμε επιπλέον κιλά. Επίσης στα πλαίσια της διατροφής υπάρχουν μερικοί χυμοί που μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Γευστικοί χυμοί για πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση

Καλύτερα να παρασκευάζεις τους χυμούς μόνη σου όταν αυτό είναι δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση να επιλέγεις συσκευασμένους αλλά χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.

Τοματοχυμός

Ένα ποτήρι χυμός ντομάτας την ημέρα προάγει την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με Ιαπωνική έρευνα. Εάν προτιμάς έτοιμο, συσκευασμένο απέφυγε αυτούς που περιέχουν αλάτι. 

Παντζάρι χυμός

Το παντζάρι δεν είναι απλώς ένα εύγευστο λαχανικό, χαμηλό σε θερμίδες, με φανταστικό χρώμα και γεύση. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά και μπορεί να μας βοηθήσει να χαμηλώσουμε την αρτηριακή μας πίεση είτε το καταναλώσουμε ωμό είτε βρασμένο.

Χυμός δαμάσκηνο

Το δαμάσκηνο δεν βοηθά μόνο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνο την ημέρα (100% φρούτο, χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα) είναι αρκετό. Εάν θέλεις μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου: Μούλιασε μερικά ξερά δαμάσκηνα σε ένα ποτήρι νερό για ένα βράδυ και το επόμενο το πρωί λιώσε τα στο μπλέντερ.

Ρόδι χυμός

Πλούσιο σε βιταμίνες και με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση, το ρόδι, συμβάλλει και στην καλή καρδιακή υγεία. Σύμφωνα με τις έρευνες ο χυμός του βοηθά στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης.

Χυμός μύρτιλου (blueberries)

Όλα τα βατόμουρα αλλά ιδιαίτερα τα μύρτιλα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με έρευνα του 2020 αφού φαίνεται ότι βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. 

Άπαχο γάλα

Η κατανάλωση άπαχου γάλατος συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζονται 2-3 μερίδες άπαχων ή ημιάπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα για να δούμε αποτελέσματα.

Τσάι

Θεωρείται ότι μακροπρόθεσμα τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι βοηθούν στη μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης. Ωστόσο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης πιο σημαντικά αποτελέσματα έχει το πράσινο. 

Πορτοκαλάδα 

Υπάρχει ο μύθος ότι η πορτοκαλάδα αυξάνει την πίεση. Αυτό όμως δεν είναι σωστό σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει την περίσσεια νατρίου. Έτσι το κάλιο μας βοηθά να διατηρούμε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή να μειωθούν τα ήδη αυξημένα.

Τι γίνεται με τον καφέ; 

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ο καφές είναι ροφήμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά όμως την αρτηριακή πίεση έχει σημαντική περιεκτικότητα σε καφεΐνη που προκαλεί αγγειοσύσπαση και αύξησή της. Ιδίως η κατανάλωση νες καφέ δεν συνιστάται καθώς περιέχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεΐνης. Οι πρόσφατες μελέτες συνιστούν μέτρια κατανάλωση καφέ – ένα με δύο φλιτζάνια περιεκτικότητας σε καφεΐνη 27,5% – καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιοαγγειακή λειτουργία μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν. Ο ελληνικός ή ο καφές φίλτρου προτιμάται, ενώ ο στιγμιαίος καλό είναι να αποφεύγεται.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *