Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Τα λάθη στη διατροφή σου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Share

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς… Κανείς δεν μπορεί να τρώει μόνο υγιεινά 24/7, χρειάζονται και οι μικρές ατασθαλίες πότε-πότε. Το πρόβλημα όμως είναι όταν αυτά τα δύο γίνονται αντίστροφα. Όταν δηλαδή οι ατασθαλίες γίνονται 24/7 και η υγιεινή διατροφή πότε-πότε. Σε αυτή την περίπτωση τα λάθη στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Δες ποια είναι αυτά.

Κόκκινο κρέας

Μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά ωστόσο η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα φλεγμονές στο σώμα, καρδιοπάθεια, διαβήτη ή διάφορες μορφές καρκίνου. Πόσο συχνά μπορείς να το καταναλώνεις; Όχι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα και όχι περισσότερο από 170 γραμμάρια. Φυσικά να επιλέγεις πάντα τα άπαχα κομμάτια. 

Κορεσμένα λιπαρά

Γνωστά και ως «κακά», τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη. Τα συναντάμε στα παχιά τυριά, στα γλυκά, στα αλλαντικά, στη μαγιονέζα του εμπορίου, στο βούτυρο και γενικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντικατέστησέ τα με τα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά όπως είναι το αβοκάντο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι κ.ά.) έχουν στερηθεί τη θρεπτική τους αξία και τις βιταμίνες τους γιατί τους έχει αφαιρεθεί ο φλοιός τους, ο οποίος και περιέχει όλες τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και θεωρούνται «άδειοι υδατάνθρακες». Το σώμα μας τους χωνεύει γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης μπορεί να αυξηθούν, προκαλώντας πείνα, αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και μακροπρόθεσμα διαβήτη. 

Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με τερηδόνα, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία. Μάλιστα οι γυναίκες που πίνουν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από τις γυναίκες που πίνουν ένα ή λιγότερα. 

Λίγα ή καθόλου φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, διαιτητικές ίνες κ.ά. Μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα εντερικά προβλήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Λίγα ή καθόλου λαχανικά

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα ευνοούν τη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθυστερώντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Ελάχιστα ή καθόλου ψαρικά

Τα ψάρια περιέχουν πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τις φλεγμονές και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Πολλά αλλαντικά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου και καλό είναι να αποφεύγεται. Επίσης σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας εξαιτίας των συντηρητικών και τα πρόσθετων που περιέχουν όπως π.χ. νάτριο, νιτρικά και φωσφορικά άλατα.

Αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους

Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές οι περισσότεροι αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Και όμως, η συχνή τους κατανάλωση συνδέεται με μειωμένο καρδιακό κίνδυνο και διαβήτη. Δεν χρειάζεται να τρώμε μεγάλη ποσότητα. Μία φουχτίτσα την ημέρα είναι αρκετή.

Πολύ αλάτι

Το νάτριο, το οποίο περιέχεται στο αλάτι, κάνει το σώμα μας να συγκρατεί νερό και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αυτό μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Επειδή αποτελεί βασικό συστατικό πολλών τροφίμων καλό είναι (για να μειώσουμε την πρόσληψη του) να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τυριά, τα συσκευασμένα σνακ και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *