Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα

Κοκτέιλ στο σπίτι, πώς θα το φτιάξεις απλά… τέλειο

Share

Από τον Τζέιμς Μποντ -που απολάμβανε το μαρτίνι του «ανακατεμένο και όχι χτυπημένο»-, ως τις ηρωίδες του «Sex & the City» που έφεραν στη μόδα το κοσμοπόλιταν, ένα καλό κοκτέιλ κρύβει πολλά μυστικά και ο κ. Γιάννης Σαμαράς μπάρμαν, αποκαλύπτει τα δικά του. 

Ένα καλό κοκτέιλ -ή… αναμειγνυολόγημα στα ελληνικά- ευφραίνει το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις: την γεύση και την όσφρηση κυρίως, αλλά και την αφή, καθώς τα δάχτυλα αγγίζουν ή χαϊδεύουν το νοτισμένο ποτήρι, την ακοή χάρις στο κροτάλισμα του πάγου και την ανάδευση του ποτού, αλλά και την όραση με τη σωστή παρουσίαση must! Ένα κοκτέιλ δεν είναι απλώς ένα ποτό, που θα το πιούμε για να χαλαρώσουμε, είναι ένας σύνθετος συνδυασμός γεύσεων, αρωμάτων και… διαθέσεων που θα μας ταξιδέψει σε κόσμους φανταστικούς, ίσως γι’ αυτό να αποτελεί σημείο αναφοράς σε ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές. Επειδή έχει τη δύναμη να μας «δανείσει» (έστω και περιστασιακά) κάτι από την αίγλη μιας άλλης, πιο ενδιαφέρουσας ίσως, από τη δική μας ζωή. 

Εντυπωσιακά ως την τελευταία γουλιά

«Ως κοκτέιλ ορίζουμε την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ποτών από τα οποία το ένα τουλάχιστον πρέπει να είναι αλκοολούχο» εξηγεί ο κ. Σαμαράς. «Σήμερα -εκτός από τα αλκοολούχα ποτά- τα κοκτέιλ μπορεί να περιέχουν και ένα ή περισσότερα ποτά mixer όπως π.χ. σόδα, φρουτοχυμούς, καθώς και πάγο, ζάχαρη, μέλι, γάλα, κρέμα γάλακτος και αρωματικά βότανα, ενώ συνήθως η εμφάνισή τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, και δεν εννοώ μόνο τις ομπρελίτσες και τους πολύχρωμους αναδευτήρες και καλαμάκια, αλλά και κοκτέιλ που τα ποτά δεν ανακατεύονται αλλά σχηματίζουν στρώσεις ενώ κάποια άλλα κυριολεκτικά ανάβουν φωτιές».

Βάση μας, οι καλές πρώτες ύλες

«Αυτό που χαρακτηρίζει ένα καλό κοκτέιλ, είναι το ίδιο με αυτό που χαρακτηρίζει και ένα καλό φαγητό» λέει ο κ. Σαμαράς. «Υπάρχει μια βασική συνταγή με αναλογίες υλικών που πρέπει να ακολουθηθούν, όμως καθοριστικό ρόλο παίζουν η ποιότητα των υλικών, το “χέρι” αυτού που το φτιάχνει, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθεί. Όταν λέμε ποιότητα υλικών, κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε στα ποτά. Τι μάρκα είναι, τι παλαιότητας, αν είναι “φρεσκοανοιγμένα” ή ξεχασμένα σε κάνα ντουλάπι, από που τα προμηθευτήκαμε, πόσο εκτεθειμένα ήταν στη ζέστη. Αυτοί είναι παράγοντες που, αν και δεν τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, μπορούν ωστόσο να “καταστρέψουν” το τελικό αποτέλεσμα. Οι δε, χυμοί που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι προτιμότερο να είναι φρεσκοστυμμένοι από φρούτα φρέσκα και στη σωστή ωρίμανση». 

Μην υποτιμάς τον πάγο!

«Η ποιότητα του πάγου έχει καθοριστική σημασία! Παγάκια π.χ. που έχουμε πολύ καιρό στην κατάψυξη έχουν πάρει μυρωδιές και θα χαλάσουν τη γεύση. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε καλά παγάκια στο σπίτι, οι καλές παγομηχανές στα μπαρ χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα νερού ώστε ο πάγος τους να λιώνει πιο αργά και να είναι πιο διάφανος. Λίγο καλύτερη ποιότητα μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο. Ο πάγος είναι βασικό συστατικό των κοκτέιλ. Δεν μπαίνει μόνο για να τα παγώσει, αλλά και για να ισορροπήσει τις γεύσεις, καθώς ένα ποσοστό του λιώνει προβλεπόμενα και επιθυμητά. Αποτελεί μέρος των υλικών, γι’ αυτό και έχει σημασία τόσο η καλή ποιότητά του, όσο και η ποσότητά του, καθώς και το αν θα μπει θρυμματισμένος ή ολόκληρος ανάλογα με το κοκτέιλ. Το μεγαλύτερο λάθος μας είναι να βάζουμε  μόνο ένα παγάκι, αφού θα λιώσει πολύ γρήγορα και θα νερώσει το ποτό μας, χωρίς να το παγώσει». 

Φρούτα, για ντεκόρ και γεύση

Ο χυμός των φρούτων -ειδικά των εσπεριδοειδών (λάιμ, πορτοκάλι, λεμόνι)- είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουμε παραλλαγές του ίδιου κοκτέιλ. «Το σωστό κόψιμο των φρούτων έχει σημασία. Συνήθως τα κόβουμε σε σχήμα wedge (σφήνα), ειδικά τα λάιμ. Τα κόβουμε δηλαδή κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια το καθένα κομμάτι κατά μήκος στα τρία, το σύνολο έξι κομμάτια. Για να τα στερεώσουμε στα χείλη του ποτηριού τα κόβουμε σε ροδέλες, ενώ τις φλούδες (peel) των εσπεριδοειδών τις χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε με τα αιθέρια έλαιά τους κάποια είδη κοκτέιλ. Αν θέλουμε να “αποκαλύψουν” όλη τους τη δύναμη στο κοκτέιλ μας τα αιθέρια έλαια, τα αναφλέγουμε! Κρατάμε τη φλούδα και την αναδιπλώνουμε με την εξωτερική μεριά προς τα μέσα. Θα δούμε ότι απελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια και η επιφάνεια της φλούδας θα φαίνεται σαν ιδρωμένη. Με ένα σπίρτο προσεκτικά φλαμπάρουμε την φλούδα πριν την βάλουμε στο κοκτέιλ». 

Και από εμφάνιση; 

«Υπάρχουν κάποια κλασσικά είδη ποτηριών που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα κοκτέιλ. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβά και κρυστάλλινα, και τα απλά γυάλινα κάνουν τη δουλειά τους. Οι βασικοί τύποι είναι εφτά:

  1. Το old fashion, είναι το κοντό ποτήρι που σερβίρουμε συνήθως το ουίσκι με πάγο αλλά μπορεί να φιλοξενήσει και ντάκιρι ή μαργαρίτα.
  2. Το long drink, είναι ψηλό και θα μπορούσε να είναι και ποτήρι του νερού. Σερβίρουμε συνήθως quick mix κοκτέιλ, ποτό δηλαδή με πάγο και σόδα ή τόνικ ή χυμό. 
  3. Το μαρτίνι, είναι τριγωνικό στο οποίο εκτός από μαρτίνι σερβίρεται και μαργαρίτα. 
  4. Το sombrero, με σχήμα που μοιάζει με το ομώνυμο καπέλο, για μαργαρίτα και ντάκιρι. 
  5. Το hurricane, το γνωστό καμπυλωτό ψηλό ποτήρι που στολίζεται με ομπρελίτσες και μεγάλα κομμάτια φρούτων για pina colada, εξωτικά κοκτέιλ φρούτων και χυμούς. 
  6. Τα flute, τα ψηλά της σαμπάνιας για κοκτέιλ σαμπάνιας. 
  7. Τα κουπέ, τα παλιά ανοιχτά ποτήρια σαμπάνιας, στα οποία μπορούμε να σερβίρουμε dry μαρτίνι, μαργαρίτα, ντάκιρι. Αν δηλαδή δεν έχουμε τους άλλους τύπους ποτηριών με τα κουπέ μπορούμε σε ένα σερβίρισμα να βγούμε ασπροπρόσωποι.

Προσωπικά και πάλι, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει ο τύπος του ποτηριού να είναι δεσμευτικός. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, έτσι εξελίσσονται και η διακόσμηση των κοκτέιλ καθώς και τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται και κάθε μαγαζί -ιδιαίτερα στο εξωτερικό- προσπαθεί να ξεχωρίσει χρησιμοποιώντας πρωτότυπα ποτήρια π.χ. τίκι εμπνευσμένα από την Ταϋλάνδη, μεταλλικά, ξύλινα, βαζάκια από μαρμελάδα, ακόμα και τσαγιέρες για κέρασμα στα σφηνάκια. Η φαντασία, ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργική έμπνευση είναι πιο σημαντικά».

Κοκτέιλ με έμπνευση και ιστορία

Ντάκιρι (daiquiri)

  • 50 ml ρούμι
  • 30 ml χυμό λάιμ
  • 15 ml ζάχαρη σιρόπι (2 μέρη νερό και ένα ζάχαρη ή 1:1 αν το θέλουμε πιο γλυκό, ανακατεύουμε χωρίς να το βράσουμε)
  • παγάκια

Χτυπάμε καλά τα υλικά σε σέικερ, σουρώνουμε και σερβίρουμε.
Παραλλαγές:
  Με φράουλες, ρίχνουμε στο σέικερ 3-5 φράουλες και τις πολτοποιούμε με το γουδοχέρι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, χτυπάμε καλά σουρώνουμε και σερβίρουμε.
Μπορεί να γίνει και με άλλα φρούτα π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μπανάνα, ανάνά κλπ, όπως επίσης και σε μορφή γρανίτας: Βάζουμε τα υλικά και τα φρούτα της επιλογής μας σε μπλέντερ με μπόλικο πάγο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά για 10΄΄ και μετά σε υψηλή ώσπου να ομογενοποιηθούν.
2η, Papa doble (πάπα ντόμπλε) δηλαδή “το διπλό του μπαμπά” ή “Ντάκιρι του Χέμινγουεϊ”.
Το 1932 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα. Διάσημος και οικονομικά ανεξάρτητος εξαιτίας του μυθιστορήματός του «Αποχαιρετισμός στα όπλα» περνούσε τον καιρό του ψαρεύοντας, γράφοντας και… πίνοντας. Εξαιτίας της τελευταίας του συνήθειας σύχναζε στο μπαρ El Floridita ιδιοκτησίας του Constantino Ribalaigua του επονομαζόμενου «Βασιλιά του ντάκιρι». Ο  Ribalaigua εξαιτίας της συνήθειας του Χέμινγουεϊ να παραγγέλνει το ντάκιρι διπλό, αλλά και του διαβήτη από τον οποίο υπέφερε ο γνωστός συγγραφέας, έφτιαξε μια παραλλαγή της αρχικής συνταγής, που το ονόμασε «Hemingway daiquiri» προς τιμήν του, χωρίς το σιρόπι και φυσικά σε διπλή δόση. Φημολογείται ότι ο Χέμινγουεϊ μπορούσε να πιει 15-16 τέτοια ντάκιρι σε μια μέρα, δηλαδή περίπου 1.5 λίτρα ρούμι!

Υλικά:

  • 80 ml ρούμι
  • 20 ml χυμό λάιμ
  • 15 ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
  • 10 ml λικέρ μαρασκίνο
  • παγάκια

Βάζουμε τα υλικά σε σέικερ, χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε.

Μοχίτο (mojito)

  • 50 ml ρούμι
  • 60 ml σόδα
  • 6-8 φυλλαράκια δυόσμο
  • 3 wedge (σφήνες) λάιμ ή το χυμό μισού λάιμ, περίπου 15 ml
  • 10 ml μαύρη ζάχαρη ή 15 ml σιρόπι ζάχαρης
  • τριμμένο πάγο

Εκτέλεση
Σε ένα ψηλό ποτήρι (long drink glass) πολτοποιούμε τα υλικά με ένα γουδοχέρι (εκτός από το ρούμι και τη σόδα), προσθέτουμε το ρούμι και τριμμένο πάγο, αναδεύουμε και γεμίζουμε με σόδα. 

Cosmopolitan

  • 50 ml βότκα citrus
  • 15 ml λικέρ πορτοκάλι (τύπου κουαντρό)
  • 20 ml χυμό λάιμ
  • 10 ml χυμό κράνμπερι 
  • παγάκια

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα υλικά σε σέικερ, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Αρωματίζουμε με φλούδα πορτοκαλιού (ιδέ zest). 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *