Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Κάθε ηλικία έχει τη διατροφή της! Αυτή είναι η δική σου!

Share

Μπορούμε πάντα να τρώμε υγιεινά, ωστόσο σε κάθε δεκαετία της ζωής μας χρειαζόμαστε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Μάθε λοιπόν ποια χρειάζεσαι στη δική σου ηλικία!

Κανείς δεν αμφισβητεί την σημασία της υγιεινής διατροφής για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την ευεξία μας, ωστόσο θα πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία μας. Κάθε δεκαετία της ζωής μας το σώμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες οπότε και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε είναι διαφορετικά. Δες λοιπόν ποια είναι η κατάλληλη για σένα σύμφωνα με την επιστήμη!

Στη δεκαετία των 20:

Ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερο:

Γιαούρτι και αβγά
Γιατί: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Σύμφωνα με μελέτες αποκτούμε τη Μέγιστη Οστική Μάζα (ΜΟΜ) μας –το σημείο όπου τα οστά μας βρίσκονται στην υψηλότερη ισχύ τους- στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Επομένως αποκτώντας τη ΜΟΜ κατά τη διάρκεια των νεανικών μας χρόνων είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε πιο υγιή τα οστά μας σε όλη μας τη ζωή. Σε αυτή την ηλικία χρειαζόμαστε περίπου 1000 mg ασβεστίου την ημέρα, ανάγκη που μπορούν να την καλύψουν 2 κεσεδάκια γιαούρτι. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι όλα τα γαλακτοκομικά, το τόφου, ο σολομός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα.
Ο κρόκος των αβγών περιέχει βιταμίνη D, η οποία επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Αυτή βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Εκτός από τα αβγά η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, στις σαρδέλες, στον τόνο κονσέρβα, στο συκώτι, στο σολομό, στα μανιτάρια.

Στη δεκαετία των 30:

Ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερο:

Ηλιόσποροι και όσπρια
Γιατί: Οι βλάβες στις αρθρώσεις ξεκινούν συνήθως σε αυτή τη δεκαετία και αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε αρθρίτιδα. Οι ηλιόσποροι αλλά και άλλοι σπόροι είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιορίζουν τις βλάβες των αρθρώσεων μειώνοντας τις φλεγμονές. Άλλες πηγές λιπαρών οξέων είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία (chia), ο λιναρόσπορος και λιπαρά ψάρια όπως ο γάβρος και η ρέγκα.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη γνωστή και ως Β9, που είναι απαραίτητη εάν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος. Προλαμβάνει την πρόληψη της ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων στο έμβρυο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άλλες πηγές είναι τα σπαράγγια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα αβοκάντος και οι ξηροί καρποί. 

Η κάθε ηλικία έχει τη διατροφή της.

Στη δεκαετία των 40:

Ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερο:

Φακές και καρύδια
Γιατί: Μετά τα 35 ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αυτό ωστόσο γίνεται πολύ πιο έντονο μετά τα 40. Τότε ο οργανισμός τείνει να συγκεντρώνει περισσότερο κοιλιακό λίπος και είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθεί. Οι φακές όπως και τα άλλα όσπρια είναι τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στον έλεγχο του βάρους. Άλλες πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα όπως βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ποπ κορν, τα φασόλια, ο αρακάς, τα λαχανικά όπως μπρόκολο, καρότα κ.ά.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ενώ στη δεκαετία των 30 τα ω-3 ήταν σημαντικά για την υγεία των αρθρώσεων, στη δεκαετία των 40 είναι πολύτιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Οι γυναίκες στην ηλικία 40-59 ετών εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ φλεγμονών και κατάθλιψης και τα ω-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 

Στη δεκαετία των 50:

Ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερο:

Τυρί και σολομό
Γιατί: Η οστική μάζα διατηρείται σταθερή από την ηλικία των 30 ως τα 50. Ωστόσο μετά την εμμηνόπαυση οι περισσότερες γυναίκες χάνουν ραγδαία οστική μάζα, μπορεί ακόμα και το 20%. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνουν 200 mg την ημέρα περισσότερο ασβέστιο μετά την ηλικία των 50. Τα κίτρινα τυριά, η παρμεζάνα, το κότατζ είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, ενώ οι γιατροί συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερο να προσλαμβάνουμε το ασβέστιο από τα τρόφιμα παρά από συμπληρώματα διατροφής.
Μετά την ηλικία των 55 και την εμμηνόπαυση αυξάνονται τα ποσοστά των γυναικών που κινδυνεύουν από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων. Τα λιπαρά που περιέχει ο σολομός καθώς και άλλα λιπαρά ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών επεισοδίων. Εκτός από σολομό ωφέλιμα λιπαρά περιέχουν οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι. Σημαντικό επίσης για την υγεία της καρδιάς είναι υψηλή πρόσληψη σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα. 

Μετά τη δεκαετία των 60:

Ποιες τροφές χρειάζεσαι περισσότερο:

Όστρακα
Γιατί: Τα όστρακα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα γι’ αυτό συχνά παρουσιάζουν έλλειψη οι αυστηρά φυτοφάγοι. Έλλειψη όμως παρουσιάζουν και οι ηλικιωμένοι άνω των 60. Η Β12 είναι υδατοδιαλυτή. Εξαιτίας του γήρατος η παραγωγή του γαστρικού οξέως στο στομάχι είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να μην απορροφάται η Β12 καλά από τον οργανισμό. Συμπτώματά της είναι η ωχρότητα του δέρματος, η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης, ο αποπροσανατολισμός, και οι ταχυκαρδίες. Άλλες καλές πηγές Β12 είναι πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, και ο κρόκος των αυγών, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται στο γάλα και το τυρί.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *